Сеск Фабрегас: Не идвам да откажа Шави, а да играя и печеля с него | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Сеск: Не идвам да откажа Шави, а да играя с него

fcbarcelona.cat
19.08.2011, 13:58 (обновена 22.08.2011, 10:35)

1 от 2 снимки Назад Напред

Какво направи Сеск срещу Реал (Мадрид)?

Как се чувстваш? Отпусна ли се?

-Последните месеци бях под голямо напрежение. Психологически бе доста уморително, но най-накрая всичко свърши и съм щастлив, че се върнах в Барселона.

Представял ли си си някога, че ще бъде толкова сложно да се върнеш у дома? Че този процес ще бъде толкова дълъг?

-Отчасти вината е моя, защото си тръгнах. Но и в най-смелите си мечти не съм си представял, че един ден ще играя в първия отбор на Барселона. Нито като дете, нито играейки с Арсенал не съм си мислел, че ще преживея ден като понеделник.

При представянето ти каза, че Венгер ти е като баща. Осъзнаваш ли, че за много от феновете на Барселона френският мениджър не е положителна личност?

-Мисля, че представата за Венгер тук е малко объркана. Ако аз съм тук днес до голяма степен е благодарение на него. Той взе решението и ми каза, че ще се върна. Той водеше разговорите. Благодарение на Венгер сега съм играч на Барселона.

Минало е доста време, но защо напусна Барселона през 2003 г. ?

-Виждах, че нямам никакъв шанс да попадна в първия отбор по онова време. Шави беше много млад, освен това там беше и Андрес, имаше и играчи от юношеските отбори, които бяха далеч преди мен в развитието си. Мислех, че е забавно английски тим като Арсенал да пита за мен и бях впечатлен от мениджъра на първия отбор Арсен Венгер, който прекъсна ваканцията си, за да дойде и да ме гледа. Бях на 16 и играех за юношите на Барселона. Предложението, което ми направиха те беше страхотно.

Знаем, че Барселона е клубът на живота ти, но защо реши точно сега да се върнеш?

-Най-лесното нещо, което можех да направя е да остана в Арсенал. Бях капитан, играех всеки мач. Освен това винаги участвахме в Шампионската лига, борихме се за титлата. От тази гледна точка и от гледна точка на тежката конкуренция, която има в Барселона може би сега е най-лошият момент да се върна в клуба. Ще бъде наистина трудно да се преборя за място в стартовия състав, но се нуждаех от ново предизвикателство в живота си. Мисля, че в последно време бях в известен застой и се нуждаех от смяна на обстановката. Нуждая се от специална мотивация, за да покажа най-доброто от себе си.

Привличането ти тук бе трудно и Барселона положи страхотни усилия, за да осъществи този трансфер. Но освен всички останали този, който те искаше най-много бе Гуардиола. Какво означава това за теб?

-Това е ключът. Знам, че мога да науча доста от Пеп и от моите съотборници. Знам, че те ще извлекат най-доброто от мен. И освен всичко това има много тактически и технически аспекти, които в този отбор ще ме направят по-добър.

Преди 10 години ти мислеше, че няма да има друг, който да мисли толкова бързо на полето, колкото го правеше Пеп. Все още ли мислиш така или настоящия Сеск е по-добър в това?

-Не, изобщо не мисля, че съм по-добър. Пред мен има други двама, които мислят много бързо като Шави и Андрес, те вече са доказали това. И двамата са звезди на и извън терена. За мен Пеп винаги ще бъде пример, но сега такива са и те двамата.

Преди доста години Пеп ти подари екип с надпис, на който пише "ти ще бъдеш №4 на Барселона". Каква е историята?

-Родителите ми се разделиха когато бях на 13 или 14 години. Трябваше да играя на турнир, но не си спомням добре дали беше в Италия или тук в Испания във Валядолид. Бях депресиран заради раздялата им. Преживявах лоши времена и моят мениджър Родолф Борел, който е фантастична личност, дойде и ми каза, че е чул, че Пеп ще дойде и ще ми подари този екип. Беше страхотно съвпадение, но ми звучеше и мното невероятно. Баща ми запази тази фланелка, за мен тя ще продължи да бъде истинско съкровище.

Ти си част от страхотно поколение - на родените през 1987 г. Сега отново ще играеш с двама от съотборниците си - Пике и Меси. Когато бяхте деца говорихте ли си за това, че един ден ще бъдете играчи на първия отбор?

-Изиграхме някои много добри първенства с този отбор и бяхме много сплотени. Това бяха най-хубавите години в живота ми. Но никога не сме говорили за възможността да играем в първия отбор. Не мисля, че някой от нас си е представял, че един ден ще играем заедно в първия тим.

Какво остана от онзи Сеск, който напусна на 16 г.? Или днешния Сеск е продукт изцяло на Венгер?

-Мисля, че онзи Сеск се е променил много малко. Подобрил съм някои неща, но винаги съм бил готов да работя здраво и това е, което ми помага да ставам по-добър всеки ден. Винаги съм искал да се уча. Грешка е ако смяташ, че знаеш всичко или ако мислиш, че си по-добър от другите.

Какво мислиш, че ще е да работиш всеки ден с големите ти приятели Пуйол и Пике?

-Нещо много специално. Това е което наистина исках. Те са страхотни приятели, но аз имам и други такива в съблекалнята. Но също е истина, че бях непрекъснато с тях двамата в националния отбор по време на европейското и световното първенство. За мен това е страхотен опит, а те ще ми помогнат да покажа най-доброто от себе си.

Слагате ли край на "oh oh!! and moooc moc" серията в Twitter? (б.р. - Сеск Фабрегас, Жерар Пике и Карлес Пуйол използват нищо незначещите междуметия в края на всяко съобщение, което разменят помежду си в социалната мрежа)

-Съвсем не. Сега ще го правим дори по-често (усмихва се)

Познаваш Жерар от дете, а Карлес Пуйол от доста по-малко. Но той също се превърна в много важна личност за теб...

-За мен Карлес е невероятна личност. Миналата година по време на световното първенство преживявах лош период, но той беше в стаята ми всеки ден, за да ме окуражава. И накрая играх във финала и всичко свърши добре, а той дойде и ми каза: "Виждаш ли, че трябва да имаш малко повече вяра в себе си". Той е капитан - на терена и извън него и това е благодарение на човечността му и страхотните му качества. Срещал съм много малко хора като него във футбола.

Може ли да се каже, че след твоя трансфер Барселона вече има най-добрата халфова линия в историята на клуба?

-Времето ще покаже, зависи от резултатите и представянето ни на терена. Тиаго и аз се присъединяваме сега и се надяваме да дадем още повече качество и по-голяма конкуренция. Заедно ще бъде страхотен отбор. Няма значение дали ще бъдем или не най-добрите изобщо. Най-важното нещо е Барселона да продължи да се представя на високо ниво, да печели титли, а феновете да се наслаждават на всичко това.

Считаш ли се за попълнение не само за настоящето, но и за бъдещето?

-Надявам се. Ще работя упорито, за да се случи това. Аз съм млад и най-добрите ми години във футбола са сега и за в бъдеще. Имам още да уча и се надявам да съзрявам с Барселона в следващите много години.

В средата на терена Барселона разполага с много играчи. Мислиш ли, че всеки има различен профил и може да дава на тима различни решения?

-Определено. Ние сме играчи, които разбираме футбола по един и същи начин, но въпреки това сме достатъчно различни. Дори повече отколкото хората мислят. Заедно правим една много добра комбинация и на футболно ниво това е страхотно, но трябва да го доказваме и на терена. Разбираме футбола по един и същи начин, но имаме различни характеристики, които биха могли да ни направят много специален отбор.

Преди години съществуваше мнението, че Шави ще наследи Гуардиола. Сигурно ли е, че Сеск ще бъде наследника на Шави?

- Не знам. Мисля, че Шави все още има няколко години пред себе си. Той прави неща, които са невероятни. Не съм дошъл, за да го отказвам. Дойдох, за да играя с Шави, да се състезавам с Шави и да побеждавам с Шави. Това, което казвам за него важи и за Андрес, и за Тиаго. Мисля, че заедно правим страхотен отбор. Знам какво ще направим - с този страхотен отбор, който сме ще направим велики неща заедно.

Може ли Барселона да продължи да печели титли, играейки с този стил, който практикува в последните сезони?

-Ще опитаме, но ще бъде трудно. Има отбори като Реал, които засилват съставите си, защото искат да ни победят и то не само в първенството, но и в Шампионската лита. Там са и Манчестър Юнайтед, Интер и останалите, които също ще се борят срещу нас. Ще трябва да бъдем много внимателни, следователно и много дисциплинирани и да работим с максималния си капацитет. Не можем да се отпуснем. Ако се отпуснем твърде много, проблемите ще започнат.

Кои са спомените от Арсенал, които ще запазиш завинаги?

-Сложно е, но разбира се най-вече дебюта ми. Той дойде в ден, в който най-малко очаквах. Внезапно бях в стартовите 11, семейството ми беше на трибуните, беше наистина невероятен ден.

Ще ти липсва Лондон, но калмарите на баба ти са по-добре от закачките в английската столица, нали?

-Ще ми липсват и те, но нищо не може да се сравни с калмарите на баба ми. Те са най-добрите.

Защо реши на екипа да пише Фабрегас?

- Не е защото съм суеверен, знам, че обичайно на екипа ми пише Сеск. Когато заиграх в Англия трябваше да го променя на Фабрегас, защото там трябва да бъде изписана фамилията на играча. Когато дебютирах в националния отбор обаче пишеше Сеск. Но нещата не се развиваха много добре. Но когато го промених на Фабрегас спечелихме Европейското първенство и световната титла. В Барселона бяха готови да пише Сеск, но си помислих, че с Фабрегас всичко върви добре и решихме да остане така и да продължим да печелим трофеи.

Мислех, че ще кажеш, че това е нещото, което е трябвало да направиш, защото не всеки може да произнесе името ти добре...

-Не, не е за това. Всеки може да ме нарича както иска. Не мога да направя нищо за това, няма начин да се справя. Поне знам, че говорят за мен. Няма никакво значение, това е само една забавна история и нищо повече.

Oще: арсенал  арсен венгер  барселона  жерар пике  карлес пуйол  лионел меси  сеск фабрегас  хосеп гуардиола 


Още от БГ футбол


Видео