Франц Бекенбауер: Не се сещам да имам врагове | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Франц Бекенбауер: Не се сещам да имам врагове

Алфред Дракслер , Bild, 7 дни спорт
10.09.2010, 08:14 (обновена 10.09.2010, 15:24)
Франц Бекенбауер

Снимка: © Getty Images

На 65 години Франц Бекенбауер се наслаждава на живота си без футбол

Хер Бекенбауер, в събота ставате на 65 г. Колко пенсия ще вземате?

- Нула! Никога не съм си плащал осигуровки. Когато бях футболист, можехме да се освобождаваме от такива плащания. Освободих се и сега нямaм нищо.

Чувствате ли се като пенсионер?

- Глупости! Преди време 65-годишните имаха дебели кореми. Но това се промени. Сега е друго, а аз не се чувствам по-различно, отколкото на 50 или 60. Нямам проблеми с кръглите годишнини. Естествено, не би било зле да идват по-рядко, но за съжаление няма как да стане!

Как се поддържате във форма?

- От 20 г. насам не мога да игрaя футбол заради проблеми със ставите. Но играя голф и си дърпам сам количката. Иначе ходя на планина, а когато съм вкъщи, всеки ден правя водна гимнастика. Добре ми се отразява.

Мислите ли си за смъртта?

- Естествено, всеки ден. Но не ме е страх от нея. Все някога краят трябва да дойде.

Молите ли се?

- Да, всеки ден. Моля се от благодарност. Не всеки е имал толкова наситен живот, и то от 45 г. Трябва да си благодарен!

Значи не се съмнявате, че Господ наистина съществува?

- Един ден ще разберем. Но не знам дали двамата ще се видим в отвъдното. Съмнявам се, че всичко, което става, е случайност. Вярвам, че има някаква сила, която командва. Ние идваме отнякъде в безкрайната Вселена и душите ни със сигурност се връщат там. Затова вярвам, че има ангели хранители. Мисля си, че аз имам много такива. Усещам го. Иначе животът ми нямаше да се развие толкова положително.

Затова ли се занимавате и с хороскопи?

- С ежедневните хороскопи във вестниците не се занимавам. Но бившата ми половинка Диане Зандман (с която Кайзера е обвързан през 80-те г.) ми правеше личен хороскоп. И понякога си планирах според него. Мисля, че времето, в което си се родил, определя живота. Аз съм зодия Дева, а моят асцендент е Близнаци. Затова желанието ми за движение е толкова силно.

Какво бихте направили сега по различен начин?

- Нищо! Въпреки всичките сълзи покрай разделите в живота ми. Сега съм в много добри отношения с всички жени в живота ми. Това е много важно. Мразя скандалите и безпокойството.

Дивият Кайзер май се е поукротил?

- Естествено! И това е добре. Преди животът ми беше по-интересен, но сега е по-наситен, интензивен. Трябва да благодаря за това на най-малките ми деца: Жоел е на 10 г., а Франческа - на 6. Децата са богатство.

На какво ги учите?

- Да уважават другите хора. Да си любезен, не ти струва нищо. А тогава и другите ще са любезни към теб.

Това ли е тайната да сте сред най-известните и най-обичани германци в последните 45 г.?

- Вероятно. При всички положения нямам врагове, поне аз не се сещам за такива. И това се дължи на факта, че се отнасям позитивно към всички.

Искате ли да промените нещо по случай 65-ата си годишнина?

- Искам да си подредя живота още малко. От 45 г. всички се въртят около мен и всеки иска нещо. А аз не казвам лесно "не". Сега е времето да си сложа нещата в ред. Искам да се занимавам повече с благотворителната ми организация, която събра повече от 20 млн. евро в последните 3 години. С парите помагаме на нуждаещи се хора.

Какви цели имате още в живота?

- Никакви! Какви цели още да имам? Преживял съм всичко, повече няма как. Франческа тръгва на училище другата седмица. Представете си каква лудница е вкъщи! А подобно събитие е по-важно от всеки мач или всяко заседание. Аз съм щастлив и се надявам, че ще бъде така още дълго време.

Ще ни разкриете ли вашата формула за щастие?

- Нямам такава! Щастието не влиза през прозореца. Трябва да си го заслужиш. Нужни са упоритост и постоянство.

Oще: германия  франц бекенбауер  футбол 


Още от БГ футбол


Видео