"Армията" трябваше да бъде затворена, за да я има! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

"Армията" трябваше да бъде затворена, за да я има!

Павлин Неновски
20.05.2010, 13:43 (обновена 20.05.2010, 18:06)
Емирейтс

Снимка: © Getty Images

Затварянето на стадион "Българска армия" дава надежда, че някога и ЦСКА ще има такъв стадион

Краят на сезона у нас не само, че не укроти футболните страсти, но продължава да ги поддържа и дори в някои аспекти да ги разпалва. Събитията следват едно след друго, като това особено важи за ЦСКА, където по традиция е най-горещо. През последните няколко години термометрите в Борисовата градина постоянно сочат максимални стойности, независимо дали навън вали сняг, бие градушка или пече слънце.                                   

След като бе представен новият наставник, тема №1 отново е символът на клуба - стадион "Българска армия". Домът на най-титулувания български отбор бе затворен и няма да приема повече срещи, или поне не и в този си вид. Въпреки това не са малко тези фенове и журналисти, които скочиха срещу решението. 

Честно казано на моменти ми изглежда смешно, когато видя разни памфлети от едни и същи лица, превърнали думи като "емблемата", "марката", "четирите букви" и от сорта в клишета, да говорят колко неправомерно е станало всичко, как "Българска армия" спокойно можела да приема мачове и т.н., и т.н. Същите започнаха да носят от 9 кладенеца вода и да преплитат поредните си конспиративни теории, виждайки дългата и репресивна ръка на управляващите в политиката и футбола, облагодетелстваща "вечния съперник". 

Ходът да бъде затворена "Армията" трябваше да се предприеме много, много отдавна. Какво по-хубаво от това "червената" крепост да хлопне врати, за да може до 2-3 години да се превърне в нещо ново, в нещо нормално, в нещо сериозно посетено. Щракването на катинарите в Борисовата градина е може би единственият катализатор, който ще ускори процесите за отдаване на концесия, толкова влачещи се през годините. 

Кога, ако не сега държавата ще обърне внимание на стадиона на лицето на родния клубен футбол и ще предприеме най-после нещо конкретно? Кога, ако не сега настоящите шефове на "армейците" ще имат подобна уникална възможност да влязат в историята, в съзнанието и сърцата на привържениците, изграждайки стадион-красавец, оставяйки по този начин нещо голямо след себе си? Кога, ако не сега ЦСКА ще положи най-сетне основите, за да започне да функционира като модерен, европейски клуб, и като истински български гранд? 

Високопарни думи и заглавия да не се пипа "Армията" и непрестанните сравнения с предоставения на аванта на големия съперник стадион в североизточна София не хващат дикиш. Нямат никакъв смисъл воплите за това, че едни бързи козметични ремонти ще свършат работа и ЦСКА отново ще може да домакинства в своя храм. Единственият краен резултат от подобно решение ще бъде удължаване на безвремието, в което е изпаднало амортизираното съоръжение. Да не говорим, че и от икономическа гледна точка е по-изгодно тимът да играе мачовете си на Националния стадион... 

"Армията" трябва да бъде час по-скоро отдадена на концесия, да бъде изравнена със земята и да се построи нещо съвременно, което само с вида си ще има сериозна притегателна сила за феновете. Друг вариант няма!

Oще: българска армия  стадион  цска 


Още от БГ футбол


Видео