Сър Алекс Фъргюсън: Два пъти отказах на Англия | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Сър Алекс Фъргюсън: Два пъти отказах на Англия

The Telegraph
19.07.2010, 12:53 (обновена 20.07.2010, 14:15)
Сър Алекс Фъргюсън

Снимка: © Getty Images

Сър Алекс Фъргюсън на два пъти е отказал на Англия, а сего може би започва последния си сезон начело на Манчестър Юнайтед

Мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън зарадва местните репортери в началото на турнето на тима в Северна Америка с твърдението, че не се интересува особено от кариера на национален селекционер.

Американците любопитстваха защо сър Алекс не води Англия с оглед на постижанията му, тема, която слабо вълнува европейските им колеги. Сър Алекс обаче има опит като национален селекционер - за световното първенство в Мексико през 1986 той заместни покойния Джок Стейн начело на Шотландия.

Големите успехи на Фъргюсън обаче започнаха с преобразяването на Манчестър Юнайтед по негов модел, а след това интересът на ФА към него е бил обясним. Сър Алекс на два пъти е получавал покани да поеме националния отбор на Англия - първо да смени Тери Венейбълс през 1996 и Глен Ходъл три години по-късно.

Тогавашният изпълнителен директор на ФА Дейвид Джеймс разкри по-късно, че е бил "сериозно окуражен", че може да наеме Фъргюсън през 1996, но след това призна, че преговорите с шотландеца са били "много кратки". Същото се случило и през 1999, малко преди назначаването на Кевин Кийгън.

Фъргюсън, който говори пред канадска телевизия, не пожела да хвърли допълнителна светлина върху отношенията му с ФА преди години.

Все пак 68-годишният мениджър на Манчестър Юнайтед, призна, че е отхвърлил двете оферти заради шотландските си корени и заради усещането, че "да си селекционер на Англия е почти невъзможно задача".

"На два пъти имах шанс да застана начело на националния отбор на Англия, но, разбира се, за това и дума не можеше да става", обясни сър Алекс. "Това е отровно и смъртоносно предизвикателство. Смятам, че тази работа е ужасна, към това прибавяме и факта, че щях да имам огромен минус на моя страна - все пак съм шотландец, без значение какво е мнението ви, това е важно."

Сър Алекс коментира и слабото представяне на Англия на световното първенство в ЮАР, като според него, основната причина за провала е умората на националите на Капело и тази причина не е нова - тя се проявявала на всички големи турнири.

"Сезонът в Англия е изтощителен", обясни Фъргюсън. "Да вземем за пример декември, когато играем осем или девет мача, въпреки че точно тогава времето е най-неподходящо за терените - тогава те са най-тежки, а и атмосферните условия са най-лоши.

"През втората половина на сезона много играчи вече имат дребни контузии, разтежения, болки. Но тъй като мачовете са важни, те стискат зъби и играят, така като стигнем до края на сезона, когато предстоят важни турнири - като световното първенство, те няма как да са на 100% готови за игра.

"Няма да са готови, тъй като им трябва почивка, за да възстановят енергията си."

Според Фъргюсън представянето на Уейн Рууни, Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Кака е показателно за състоянието на звездите след края на един напрегнат и дълъг сезон.

"Очакванията към тях бяха много високи", смята шотландецът. "Всички големи футболисти, към които имаше големи очаквания, се представиха разочароващо, включително Меси и Роналдо. Всички в Англия очакваха, че това ще е световното първенство на Рууни, но да не забравяме, че той няма кой знае какъв опит в такива турнири.

"Много футболисти получават само един шанс да играят на световното първенство, но при Уейн няма да е така, той ще натрупа още опит.

"Трудно ми е да ви кажа защо и Роналдо не се представи добре. Говорих със селекционера на Португалия Карлош Кейрош след турнира и той беше озадачен като всички останали."

Фъргюсън се постара да защити и съдията Хауърд Уеб, който свири финала на световното първенство между Холандия и Испания и показа 14 жълти картона.

"Уеб имаше невъзможна задача пред себе си, като се има предвид поведението на играчите", обясни сър Алекс. "Според мен основната част от критиките към него са заради това, че твърде късно започна да раздава картони, но ако беше изгонил някого още преди почивката, то натискът щеше да е твърде силен. На финал на световно първенство не се гони лесно футболист и никой не иска да вижда такива сцени. Което прави работата на съдията още по-трудна. За него нямаше полезен ход - ако беше започнал да ги гони по-рано, щяха да го критикуват, ако не беше наказал играчите - щеха да го обвинят, че е изпуснал мача. Според мен, когато Хауърд осъзна това, желанието му да ръководи срещата малко по-малко започна за се изпарява. Но се справи добре."

Oще: англия  димитър бербатов  кевин кийгън  манчестър юнайтед  сър алекс фъргюсън  уейн рууни 


Още от БГ футбол


Видео