Джанлуиджи Буфон: Само Балотели е от висша класа | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Джанлуиджи Буфон: Само Балотели е от висша класа

Луиджи Гарландо , Gazzetta Dello Sport
01.09.2010, 07:17 (обновена 02.09.2010, 12:02)
Джанлуиджи Буфон, Италия

Снимка: © getty images

Джанлуиджи Буфон е убеден, че Италия може да си върне световната титла

Джиджи Буфон, за последен път ви видяхме със свити юмруци край терена, докато опитвахте да окуражите Италия, която губеше срещу Словакия.

- Зад онези 11 момчета бе целият италиански народ. Страдах заради Липи и за останалите от екипа, които дадоха толкова много от себе си. Страдах заради футболистите, на които им предстоеше да приключат с адзурите. Заради младите, които търсеха своето бъдеще. Нямаше как да не свия юмруци.

После се чуха викове "позор" срещу Липи.

- Не можех да повярвам. Все едно сме някаква бананова република. Банално, жалко.

Прандели вече си спечели симпатии и доверие.

- След като разцепиха Липи, този, който дойде на мястото му, заслужаваше малък бонус. Но Прандели заслужава доверието заради човешките и треньорските си качества.

Прандели веднага ви обеща лентата...

- Той ми телефонира в деня, в който бях опериран. Изрази уважението си, вдъхна ми вяра в доста труден момент.

Капитане, представете ни отбора, начело с вратарите.

- Сиригу е младият, който се справя чудесно. Маркети много ми харесва. Курчи направи голям сезон, да не забравяме също Вивиано, Амелия, Миранте, Абиати, Де Санктис, Сторари. Имаме предостатъчно класни вратари.

Националът Маркети обаче е вратар №3 в Каляри.

- Жалко, защото е златно момче. Заслужава да отиде на по-добро място. Не може да си позволи да изгуби цяла година.

Пред вратаря ще има защита от Юве: Мота, Бонучи, Киелини, плюс бившият Молинаро. "Берлинската стена" (защитата, с която бе спечелена световната титла през 2006 в Берлин) бе съвсем друго нещо.

- "Берлинската стена" бе изградена с течение на времето. Аз, Дзамброта, Канаваро и Неста дълго играхме заедно. Нека да дадем време на сегашната "стена".

Какво ще спечели Прандели с възстановяването на Пирло?

- Допълнителна класа. Човек, който ти отваря вратата с идеите си. Той е играч, на когото може да подадеш, за да поемеш въздух, когато си в затруднение. Много ценно е да имаш подобен лидер в един толкова млад отбор.

Сегашната Италия принадлежи на Касано и Балотели. Не греши ли Прандели, като възлага такива отговорности на тези двамата? Не рискува ли да породи завист?

- Вие, журналистите, ги искахте. Те бяха пренебрегнатите от предишното ръководство, поради което получиха медийна реклама. Не смятам, че Прандели рискува с тях, защото са качествени младежи.

Веднъж в Коверчано вие предрекохте Златна топка за Касано, но той все още не се оказва решаващ играч в горещите моменти.

- Антонио съзря като мъж. Не казвам, че всичко, което върши, е за пример, но вече е по-нормален.

А Балотели, черният италианец?

- В негово лице се оглежда Италия, каквато вече я виждаме по улиците и в училищата. Мен ме интересува само дали е привързан към фланелката, както показа в дебюта си. С отиването си в Манчестър той направи най-добрия избор, което ще му помогне да съзрее и да израсне, като играе постоянно.

Прандели иска Италия да играе с усмивка и класа, да атакува и да забавлява. Възможно ли е?

- Ние никога няма да бъдем испанци, но не можем да си затворим очите за това, което ни показаха отбори като Испания - смелост и класа. Но нека да не забравяме, че Испания има 4-5 играчи от висша класа.

А ние?

- Балотели е единственият, който може да претендира за това.

Направете резюме, капитане. Какво предстои?

- Свикнали сме да се класираме без проблеми за европейско. И ако го постигнем сега, можем да го отпразнуваме. Но ако през тези 2-3 години успеем да направим идеалната смес между младите и опита на Пирло и Де Роси, тогава ще имаме национален отбор, готов за големи неща.

Може би в Бразилия ще спечелим?

- Да, ако се получи този микс, в Бразилия ще можем да се борим срещу всеки

Oще: антонио касано  джанлуиджи буфон  италия  марио балотели  чезаре прандели 


Още от БГ футбол


Видео