На ЦСКА трябва чудо, а у нас чудеса не стават | sportcafe.bg
Sportcafe logo

На ЦСКА трябва чудо, а у нас чудеса не стават

Sportcafe.bg
09.04.2015, 17:23 (обновена 13.04.2015, 13:12)

1 от 6 снимки Назад Напред

фенове на цска

Феновете на ЦСКА са капиталът на клуба, но те не могат да материализират усилията си в управление.

Заглавията продават - "Шок! ЦСКА фалира!" и малко по-неземетръсното "ЦСКА е пред фалит" изпълниха за незнайно кой път публичното пространство.

Босовете казали на играчите, че няма да има заплати, а клубът фалира съвсем скоро. Феновете молят с декларация новите спасители да добутат поне до края на сезона. Малко като в латино сериал, само дето не се очертава хепиенд.

Да, няма новина - ЦСКА е пред фалит, около фалит и в реално състояние на фалит вече 3 години, след като дотам го докараха управлението на "Титан" (5 години) и краткият, но неособено здравословен престой на Александър Томов в клуба.

Няма дружество или фирма в света, което се управлява с годишен бюджет, в който графа "Разходи" се пълни с около 9-11 милиона лева, а тази с надпис "Приходи" едва събира 2-3 милиона. Разликата няма откъде да дойде.

Та ЦСКА фалирал, значи. Най-новото развитие е, че никой не знае кой ще е собственик, след като господата Петър Манджуков и Юлиан Инджов не искат, въпреки че притежават акциите.

Феновете, които също притежават акциите (ако следите публикациите в медиите, наистина излиза, че поне 200% са тези книжа) търсят бос. Но не искат чичко паричко и т.н.
Да се стигне до тази ситуация не е лесно - малко като във вица: "Спокойно, корабът потъва, вода има за всички".

ЦСКА умишлено не е оставен да фалира досега, като дори фактът, че НАП в момента прави щателна проверка на всички дела на клуба, би следвало да означава, че дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност.

Няма как да е иначе при над 10 милиона лева задължения само към държавни институции. На тях се трупат ежедневни лихви, защото да дължиш 10 милиона не е като да дължиш 10 лева.

Е защо не фалира? Защото никой няма изгода от това по веригата. Ще се наруши статуквото и твърде много хора ще са гневни, а това ги прави непредвидими.

Манджуков и Инджов вероятно проклинат деня, в който са се хванали на хорото. В момента да вземеш ЦСКА като собственик означава да си приготвиш едни 20-25 милиона, които да покрият сериозната част от задълженията, пробойните, първите и най-важни инвестиции в база (която да почне да връща после пари) и структура. И да осигурят оперативните разходи поне за първата година.

Трябва ти и отбор, както и да се плаща редовно на служителите. Говорим за месечен бюджет от поне 450 000 лева, или към 5 и нагоре милиона лева на година. И това не за отбор-шампион, а за такъв, който да е в играта. Плюс останалите харчове около отбор и клуб - поне по 7 милиона на година отиват за ЦСКА.

Насреща няма нищо - клубът няма активи освен емблемата и фенската си маса. Стадионът и базата не са на ЦСКА, отборът не е конвертируем - най-много около милион лева да се вземат от играчите. Единственият сигурен приход са тв правата, които са трохи, в сравнение с разходната част - не повече от 800 000 лева на година.

Евротурнири няма да има, защото клубът няма как да получи лиценз за тях, а и вече не е сигурно дали ще е в четворката и ще се класира. А в евротурнирите има свежи пари, които могат да помогнат чувствително за управлението на един закъсал клуб.

Е, какво получаваш ако вземеш ЦСКА - разходи, плащания, плащания...

В момента в България няма човек, който да се хване с такава задача. Твърде взривоопасно е, твърде лесно може да загуби много пари в ямата, оставена от "Титан" и доровена от Томов.

Но ЦСКА е нужен - както и Левски - за да има равновесие. На никой в държавното управление не му трябват и тези драми, за да бъдат насложени при ежедневните около банкова система, съдебна реформа, скандали в здравеопазването и обществено недоволство по кой ли не въпрос. Айде поне футболът и зрелищата да ги има, като хлябът е кът!

БФС също не иска ЦСКА да се появи в окръжните аматьорски групи. Тв правата бяха продадени твърде добре за качеството на продукта, но е ясно, че това се дължи единствено на червеното и синьото в него.

Без един от двата най-популярни клуба няма сериозен интерес към първенството. Няма и смисъл от платен канал. Системата няма да работи.

Така агонията продължава, дълговете растат лавинообразно, защото не се погасява нищо сериозно по тях.

Спасението на ЦСКА е в чуждестранна фирма с широк инвеститорски интерес у нас, която да отделя пари и да направи работещ мениджърски модел и екип на управление. Това за момента звучи като чудесно... и невъзможно да се случи въжделение.

На ЦСКА му трябва чудо. Но не такова като от 2013-а. Тогава на 2 дни от отиване в аматьорския футбол се появи Томов. Сега клубът е на същото положение, просто записа още две години от живота си.

Е, чакаме да видим кой ще е следващият спасител. И дали ще е пак някой, който да увеличи агонията, или наистина човек с план - и много пари.

Oще: акции  дарения  криза  лиценз  фалит  цска 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео