Себастиан Фетел: По празниците ядох твърде много | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Себастиан Фетел: По празниците ядох твърде много

Георги Иванов
07.02.2012, 08:51 (обновена 10.02.2012, 16:41)

1 от 3 снимки Назад Напред

Себастиан Фетел, Формула 1

Себастиан Фетел е готов за новия сезон

Първа поява на двукратния световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел пред медиите за сезон 2012 - на представянето на новия болид на Red Bull - RB8. Всъщност, цялата премиера на RB8 беше в интернет, така че сериозният сблъсък на репортерите с германеца остана за тестовете на „Херес", когато той ще може да сподели и първите си впечатления от RB8.

Фетел за очакванията си за новия сезон, амбициите му за трета поредна титла и как ще се казва новата му кола.

- Две поредни титли, рекорд за спечелени квалификации, 11 победи през 2011 - каква е следващата цел?

Фетел: О, не, пак ли ще говорим за това! 2011 беше страхотна година за нас, много специална, но не започваме този сезон с мисълта, че можем да повторим всичко, което направихме през миналата година. Много е трудно да си толкова постоянен за такъв период от време - на подиума в почти всяко едно състезание. Но това е целта ни - да повторим постижението си от миналата година, да видим дали ще успеем и как ще се представи новата ни кола - RB8.

- Имахте ли време за почивка през зимата?

- След първата титла през 2010, програмата ми беше натоварена, в края на 2011 вече минахме по познатата програма - срещи със спонсори, с екипа на тима във фабриката, с фенове. Но около Коледа нещата наистина се успокоиха, успях да се насладя на почивката, след това вече започнах да се готвя за новия сезон. Чака ни дълъг и тежък сезон, но съм доволен от почивката, имах време да помисля за много неща, да осъзная колко много постигнахме през 2011. Най-хубавото през зимната пауза е, че си почиваш и си мислиш, че никой не може да ти отнеме това, което си постигнал на пистата, за първи път го усетих през 2010 и направо останах без думи от усещането.

- Как точно премина почивката ви?

- Интересното е, че повечето хора смятат, че и през зимата е същата лудница като през сезона, а всъщност през сезона изобщо не е толкова вълнуващо или интересно. Честно казано, когато пътуваш толкова много и си толкова зает, се научаваш да се радваш и на най-малката почивка. Просто да си седиш и да правиш нещо обикновено - да гледаш телевизия, да не мислиш за нищо. Това е важно, за да можеш да презаредиш батериите си и след това да си свеж за следващите изпитания. Същото се случва и през зимата, но просто имаш повече време за това. На Коледа си бях вкъщи със семейството ми и мои приятели, после карахме ски, тази година има много сняг и беше страхотно. И още в началото на януари отново започнах да тренирам, да се готвя за новия сезон. Трябваше да се отърва от килограмите, които качих по празниците. Тогава хапвах повече и наистина качих килограми. Направо ядох твърде много по тези празници.

- Какво да очакваме от битката за титлата този сезон?

- Факт е, че в началото на миналата година изобщо не очаквахме, че сезонът ще тръгне толкова добре за нас. Сега също никой не знае какво ще стане. Ще е грешка да очакваме 2011 да започне да се повтаря от първото състезание, да съм начело от първата обиколка и още от началото на сезона да започна да трупам аванс пред другите. Тази година ще е много, много оспорвано, всичко друго ще е огромна изненада. Вижте какво става с колите, няма много пространство за маневри на инженерите и дизайнерите, трудно им е да измислят нещо ново. За последните две години болидите бяха лишени от две големи технически разработки, които даваха предимството - двойният дифузьор и обдухваният дифузьор. Това ще липсва на всички и ще е много трудно да се натрупа преднина. Надявам се, че нашата кола е по-добра от болидите на другите, но мисля, че в крайна сметка колите на всички отбори си приличат и разликите ще се много малки.

- Има ли световният шампион някакви слабости?

- През 2011 направихме малко грешки, което беше страхотно. Но има неща, които могат и трябва да бъдат подобрени за новия сезон. Бележките по този въпрос се събраха на две страници, така че темата е сериозна - но повечето неща са детайли, свързани са с подготовката ни за състезанието, иначе в хода на самите надбягвания, определено се справихме добре. Става въпрос за 20 старта и ако това, което сме измислили ни помогне в едно от тези 20 състезания, пак ще е добре. Тази година всяка точка ще е важна, защото битката ще е много оспорвана.

- Бърни Екълстоун, каза, че няма да доминирате отново?

- Надявам се, че греши. Но е трудно да се каже. Всеки сезон започваме от нулата, не е като при другите спортове... Всички стартираме от една и съща позиция и който се е подготвил по-добре през зимата с новата си кола има по-голям шанс да дръпне напред. Но не знам, смятам, че сме свършили добра работа. Тестовете ще покажат дали се движим в правилната посока.

- Новият болид има ли си вече име?

- Още не. Рано е. Миналата година първото шаси получи име в срядата преди първото състезание, но сега може и по-рано да решим тази задача. Вече имам няколко предложения, които са силни, но още няма нищо окончателно.

Oще: red bull  себастиан фетел  формула 1 


Още от БГ футбол


Видео