Българският футболен съюз не взе отношение по нито един от скандалите в родия футбол | sportcafe.bg
Sportcafe logo

БФС предпочита да си трае

Петър Захариев
13.07.2011, 08:01 (обновена 16.07.2011, 15:24)
Борислав Михайлов

Снимка: © BGNES

Борислав Михайлов е съсредоточен повече върху работата си в УЕФА, отколкото върху нещата, които стават в родния футбол

Странна апатия е налегнала напоследък БФС. Скандали около клубовете избухват през ден, но футболната централа предпочита да си трае. Примери колкото щеш.

Йордан Лечков продължава да се жалва от ЦСКА, който му дължи пари. Кметът на Сливен дори обяви, че вече е напуснал Изпълкома и вицепрезидентския пост в БФС, но никой не му обръща внимание.

Лечков дори заплаши с УЕФА, която щяла да отнеме лиценза на българската централа. Борислав Михайлов предпочита да не взима отношение, което е най-малкото странно, тъй като в случая засегнатите страни са доста сериозни. Едната е един от двата големи футболни клуба в България, а другата - вторият човек в ръководството на българския футбол. Нещо, на което УЕФА едва ли ще се зарадва.

Михайлов и хората му така и не обясниха защо ЦСКА има лиценз, въпреки че дължи пари на кого ли не - клубове, бивши и настоящи играчи и служители на клуба, мениджъри и т.н.

Ако „червените" имат споразумение за разрочване на тези дългове, добре. Само че излезте и кажете - разбрахме с шефовете на клуба и те ще ги погасят в такъв и такъв срок. Никой обаче нищо не казва.

Досега единствено шефът на Лицензионната комисия Красин Кръстев даде някакво обясние, но те бе по-скоро смехотворно. Видите ли нито една телевизия няма да плати за правата на първенството, ако в него не участват ЦСКА или Левски.

Само че с тази логика БФС развързва ръцете и на Тодор Батков, който може да спре да плаща заплати и дългове към други отбори и играчи, но въпреки това „сините" по никакъв начин няма да пострадат. Същото важи и за останалите клубни президенти, които никой няма да може да пипне, ако решат да не дават пари.

БФС не взе отношение и по въпроса с телевизионните права, на които той все пак е собственик. Шефовете на клубовете плашат, че няма да има мачове по телевизията и че ще си направят нов канал. Михайлов и хората му обаче си траят и затова. И изглежда, че изчакват всичко да се оправи само. Което може и да стане, но е малко вероятно.

Същите тези хора, които управляват футбола, така и не взеха отношение и по скандалите с уредени мачове, които избухвт перманентно у нас.

Не може ръководството на Етър да сезира прокуратурата във Велико Търново и по този начин да признае, че баражът за влизане в „А" група срещу Светкавица е бил уреден, а на ул. „Иван Асен" да се правят, че такова нещо няма. Все пак Етър и Светкавица са членове на БФС и са пряко подчинени на нея. Същото важи и за други клубове, които също си разменяха обвинения за манипулиране на мачове, в това число и контроли от лятната подготовка, но и на тях никой не им обръща внимание.

Изобщо явно жегата се отразява доста зле на хората, от които зависи какъв ще бъде българския футбол. Неговият шеф Борислав Михайлов явно предпочита да се съсредоточи върху работата си в Изпълкома на УЕФА, в което няма нищо нередно, даже напротив - така трябва да бъде.

Лошото е, че нещата тук са оставени на самотек, а това рано или късно ще обърне каруцата. Това, че Михайлов вече е фактор в европейския футбол, едва ли ще ни помогне. Още повече, че в УЕФА едва ли гледат толкова положително на нас след скандала, избухнал заради мача ни с Естония.

И рано или късно и нас ще ни се случи това, което стана в Турция и Гърция. И там си мислеха, че могат да си правят каквото си искат - да уреждат мачове, да залагат на тях и да лъжат за трансфери на играчи, но ги хванаха. И сега ще си платят.

Oще: борислав михайлов  бфс  етър  йордан лечков  левски  светкавица  турция  уефа  цска 


Още от БГ футбол


Видео