Франц Бекенбауер: В момента немският футбол е на върха | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Франц Бекенбауер: В момента немският футбол е на върха

Тобиас Алтшефъл , Die Tageszeitung
19.08.2010, 08:21 (обновена 21.08.2010, 17:17)
Франц Бекенбауер

Снимка: © Getty Images

Франц Бекенбауер е убеден, че Байерн (Мюнхен) може отново да е шампион

Хер Бекенбауер, през миналия сезон Байерн учуди всички със силната си игра. Ходите ли сега на стадиона с по-голямо удоволствие отпреди?

- Да, има нещо такова. Отборът играе симпатично. Преди се говореше, че Байерн е арогантен, скучен и т.н. А сега просто се играе футбол. Когато на терена има раздвижване, се вижда удоволствието от играта, удоволствие, че момчетата са си свършили работата.

Пример за това е Бастиан Швайнщайгер. Има ли риск той пак да се отпусне?

- Не, защото последната година той дръпна много напред, стана много по-сериозен. А преди си мислеше: "Да си изруся ли косата? Да си лакирам ли ноктите в черно?" Просто отвратително, отвратително! Докато сега Швайни мисли само за футбол. Промяната на поста му - от левия фланг към центъра на терена, му повлия добре. Сега може да се раздава много повече. Преди чакаше на тъчлинията и с един дрибъл се качваше едва ли не на трибуните. Сега си намери мястото и порасна.

Стана ли Швайни играч от световна класа?

- Той впечатляваше през целия минал сезон, беше сред най-добрите в този силен отбор. А когато след силен сезон се докажеш и на мондиал, когато и там покажеш, че си сред най-добрите, и стигнеш до бронза, тогава определено можеш да се смяташ за световна класа.

Томас Мюлер също се разви феноменално. И сега трябва да защитава мястото си. Може ли това да струва спокойствието му?

- Ще видим. Но със сигурност в бъдеще ще бъде гледан и оценяван по друг начин. Със сигурност няма да му е толкова лесно, колкото досега. Новият сезон ще бъде нещо като матура за Томас.

Притеснявате ли се за него?

- Не, изобщо. Характерът му е наред.

Марио Гомес е по-деликатен случай. Все още не успява да се докаже...

- Да, и той самият знае, че е така. За мен е добре, че остана в отбора и си каза: "Няма да се махна, искам да се докажа в Байерн." Иска да покаже, че може да се наложи в клуба. Луис ван Гаал ще му даде шанс, но Марио трябва да го използва. Ще видим дали ще се получи.

Вярвате ли, че ще успее в Байерн?

- Пожелавам му да успее, защото е голям симпатяга. Но ако не успее, в края на сезона със сигурност ще си каже: "Съжалявам, но не се получи." Тогава ще трябва да се търси някакво друго решение. Няма да е първият, който се проваля в Байерн.

Ули Хьонес твърди, че идва златна ера за немския футбол. Споделяте ли мнението му?

- Да, напълно е възможно. Имаме таланти, футболът е по-популярен от всякога. Повече зрители от миналия сезон просто няма как да дойдат. В момента немският футбол е на върха. А Висшата лига например има повече доста проблеми - чужденците определят характера й, в Арсенал на практика не играят англичани. Докато в Германия пропорцията (местни и чужденци) е правилна.

Немският футбол е на върха, а Байерн? Може ли да искаме още?

- Байерн може още. Играят впечатляващо само от половин година. Първата половин година при Ван Гаал бе всичко друго, но не и впечатляваща. През миналия созон имахме голям късмет - срещу Фиорентина, срещу Манчестър Юн. Да не забравяме и груповата фаза в Шампионската лига, където бяхме на практика отпаднали. Но аз съм убеден, че Байерн може да направи още една крачка напред. Мисля, че освен титлата и купата, през новия сезон можем да спечелим и финала в Шампионската лига!

Oще: байерн (мюнхен)  бундеслига  германия  франц бекенбауер 


Още от БГ футбол


Видео