По-неграмотно играещ национален отбор не сме имали! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

По-неграмотно играещ национален отбор не сме имали!

Павлин Неновски
05.09.2010, 11:03 (обновена 05.09.2010, 11:09)
Мъри и Наско

Снимка: © BGNES

Дуетът СС трябва час по-скоро да напусне или да бъде уволнен!

Течеше 60-ата минута на Англия - България на "Уембли". Резултатът бе 1:0 за домакините, а нашите направиха добра атака, при която Мартин Петров върна почти от аут линията към Станислав Ангелов, извеждайки го на отлична стрелкова позиция. Последният нанесе удар, който бе все едно иска да се освободи от топката.  

Топката летеше право към ръцете на Харт, който боксира. При последвалата контраатака албионците ни матираха, като с няколко паса топката стигна до Дефо и той я промуши между краката на Михайлов за 2:0. 

Точно тези около 60 секунди между нашия  пропуск и техния гол бяха фатални. Но не, защото просто ние не вкарахме, а те го направиха. Бяха фатални, заради това че нагледно се видя въпиющата футболна неграмотност, царяща в националния ни тим.  

Положения се пропускат, а други се вкарват. Но да допуснеш по толкова нелеп начин да ти вкарат гол, когато си могъл да отбележиш, си е чисто футболно харакири. Да допуснеш след голям пропуск да ти направят контраатака, а ти само да тичаш подир топката и играчите на противника, и да не се сетиш нито за миг да направиш ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН фаул с цената на жълт картон, но с два пъти по-голямата цена, че ще спреш голова атака, си е футболно престъпление. 

Точно тук, точно между 60-ата и 61-ата минута разбрахме, че този селекционер  не е научил представителния  ни отбор на елементарни футболни похвати. На "А" и "Б" при подобни ситуации.  

Не е  ли парадоксално? Този, който бе провъзгласен от разни журналистически гъзоблизци с тъмно-синьо и/или продажническо съзнание и морал за основоположник на "правилния футбол" (впрочем това е възможно най-смешното определение за най-великата игра, което някога съм чел и чувал - бел. авт.), да не съумее да втълпи на подопечните си как да действат според една или друга ситуация.   

Този  епизод е показателен, че Станимир Стоилов  не само удари дъното, но го и прокопа. И че кривата му на треньорската му кариера още по-застрашително се спусна надолу. 

Имаше и други подобни ситуации. Дали е тайна и на най-обикновените привърженици с IQ не по-голямо от 100-110, че при центрирани топки в полето на съперника и при тяхното им изчистване с глава, човек от нашия отбор ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е застанал на дъгата на пеналтерията, за да я посрещне и евентуално да нанесе удар? Такива моменти на "Уембли" имаше няколко, но все липсваше този, който по презумпция би трябвало да е там. 

При 2:0 имаше идеална възможност при  едно центриране в наказателното  поле Рангелов да насочи топката с  глава към точката на дузпата, където сам чакаше Ивелин Попов. Вместо това нападателят направи нещото, което толкова често гледаме по време на мачовете от българското първенство - просто я подари на Харт... 

А като добавим и заставанията на двойката ни централни защитници при всичките голове, картината става още по-пълна. 

В един друг коментар в Sportcafe.bg отпреди няколко месеца стана въпрос затова как нито един футболист няма дори минимален респект от т.нар. дует СС. И точно заради това си тръгнаха намиращите се в прекрасна форма напоследък Бербатов и Иванков. Точно заради никаквото уважение към Стоилов и Сираков си стегна куфарите и талантлив играч като Иван Стоянов.

Всякакви  фенове оплюваха тогава и тримата  футболисти, но кой в крайна сметка излезе прав? Дали абдикиралите от националната гарнитура или тези с "правилните" възгледи за играта, довели ни до факта, че сме вече отбор с класа под  средното европейско равнище, играещ някакъв  хаотичен и като никога неграмотен футбол.  

Стоилов и Сираков трябва час по-скоро  да бъдат уволнени или сами да напуснат. И начело на "трикольорите" най-после да застане чужденец. Защото съм повече убеден, че с тези футболисти, които имаме, но при човек, разбиращ от тази игра и знаещ как да научи играчите му да играят грамотно и печелившо (но в никакъв случай "правилно"!), ще повишим с една идея класата си и спокойно можем да съперничим на отбори като Швейцария в битката за второто място, а защо не и да поднасяме понякога изненади срещу големите фаворити.  

Впрочем точно швейцарците показаха на Мондиал 2010, че дори абсолютен хегемон на национално равнище, каквато е Испания през последните 2-3 години, може да бъде победена. Стига само да играеш грамотен футбол и да имаш ден! Но за да стане второто, трябва първо да се научиш на първото...

Oще: англия  българия  евро 2012  квалификации  наско сираков  национален отбор  станимир стоилов 


Още от БГ футбол


Видео