Левски назначи временен треньор, отговори на десетте точки на Петрович | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Левски назначи временен треньор, отговори на десетте точки на Петрович

Sportcafe
24.10.2016, 16:11 (обновена 24.10.2016, 16:55)

1 от 2 снимки Назад Напред

Станислав Ангелов - Пелето

Снимка: © Левски ТВ

Спортният директор Станислав Ангелов обяви промените в Левски след напускането на треньора

Елин Топузаков беше назначен за временен наставник на Левски поне до края на годината, а негов помощник ще бъде Асен Букарев. Това са промените, които предприема ръководството на "сините" след изненадващото напускане на Люпко Петрович преди мача с Берое в събота.

Спортният директор Станислав Ангелов обяви на брифинг, че вижда външна провокация в решението на Петрович да напусне клуба.

"Комуникацията ни с Люпко Петрович беше много добра. Той не е изразявал пред мен недоволство. За мен е странно, че всичко се случи два дни преди мача. Той знае много добре, че това, което прави ще развали обстановката в клуба. Не знам какъв е мотивът му, но това според мен цели разединяването на левскарската общност. Нямам никакво обяснение", каза Ангелов.

Той обясни, че Петрович поне десет пъти си е сменял мнението за различни неща "от днес за утре" и че цялото му поведение е крайно некоректно към клуба.

"Винаги съм носил отговорността за действията си. Никога не съм се крил, дори когато съм грешал. Винаги съм се показвал с лицето и с името си. За мен истинските мъже и хора се познават в трудните моменти. Добре, че не стигнахме до трудни моменти с Люпко Петрович. Казвам го с уважение, защото всичко щеше да бъде много по-трудно", добави Пелето.

Ангелов изрази недоволство и от начина на игра на Левски в дербито срещу ЦСКА-София.

"На мен видяното не ми хареса, на вас хареса ли ви?", попита той журналистите.

Ангелов обясни, че Левски не е можел да си позволи исканите от Петрович футболисти за селекция и подчерта, че му се иска да вижда в игра повече сини юноши. "Ние имаме страхотни деца и трябва да започнем да им даваме шанс някой ден. Цяла синя България иска юноши. Каквото и да прави, трябва да е съобразено с нашата концепция и визия".

"Не може да бъде стопирано нещо, което някой си е решил. Ние уважаваме г-н Петрович като институция. Ние не може да наложим нищо на треньора. Не се е налагало и никога не сме правили подобни опити. Като погледнем резултатите, се вижда, че всички сме се справяли добре с работата. Треньорът взе решение. Ние трябва да продължим по пътя, по който сме поели", каза още Ангелов.

Той допълни и че конкретни преговори с други треньори не са водени и не е подготвяна треньорска смяна, макар че като част от работата си спортният директор говори с други треньори и различни футболни хора.

По въпроса за премиите Ангелов обясни, че парите не са спирани, просто начинът на премиране, който е важал до срещата с ЦСКА, се е променил.

Междувременно Левски разпространи и официално изявление, с което отговори на молбата за напускане на Люпко Петрович и неговите 10 причини, упрекващи ръководството:

"На публично отправената „молба" до „ПФК Левски"АД като работодател и заявените от старши треньора на „ПФК Левски"АД г-н Любо Петрович 10 причини, поради които той се отказва от длъжността си, Управителният съвет на дружеството отговаря публично:

1. Молбата на г-н Петрович, с дата 21.10.2016 г., е получена днес, 24.10.2016 г., в офиса на дружеството, с предложение за прекратяване на договора по „взаимно съгласие" . Това е еднолично негово решение, което заедно с действията му единствено показва личните му намерения - да напусне скамейката, да уведоми футболистите за своето решение и да го обяви публично пред медиите.

„Водената срещу г-н Петрович медийна кампания" от първия му ден като треньор е отговорност на личности извън клуба и никой от настоящите длъжностни лица в дружеството не би могъл да носи отговорност за нея. Решението, г-н Петрович да заеме поста на старши треньор, бе прието на заседание на бившия Управителния съвет на „ПФК Левски" и на него му беше гласувано пълно доверие, както от бившите така и от настоящите собственици и управляващи клуба. По повод всяко породено съмнение, публично оповестявано, клубът винаги категорично е заставал зад треньора, изразявайки писмено своята подкрепа и демонстрирайки пълно доверие.

2. По решение на членовете на бившия управителен съвет, разговори са водени с няколко треньори, съответстващи на представите им за старши треньор на „ПФК Левски", сред които по достойнство е избран и назначен г-н Петрович, с което подчертаваме му е гласувано пълно доверие.

3. Към момента „ПФК Левски" работи и оперира в рамките на бюджета приет от предишния Управителен съвет. В параметрите на този бюджет се е простирала и водила селекцията на представителния отбор. Желанията на г-н Петрович като старши треньор на „ПФК Левски" за подсилване на отбора са удовлетворени, доколкото с желаните от него футболисти са водени преговори, които не винаги са довели до положителен резултат в рамките на определения бюджет. Съгласно определените за селекция параметри, бяха осигурени условия за нужната за израстването на футболистите конкуренция, като бяха привлечени футболисти на съответните постове.

4. Отговорът на тази точка е продължение на т. 3. В допълнение нападателят Илиан Мицански също бе посочен и привлечен по желание на г-н Петрович.

5. Тази точка от основанията на старши треньора също е продължение на т. 3, а именно финансовите изисквания на посочените от г-н Петрович футболисти бяха далеч над заложените в бюджета параметри, но с всеки от тях са водени дълги преговори.

6. Г-н Петрович като дългогодишен свидетел и пряк участник в живота на „Левски" добре знае, че не само в последните 5 месеца, но и винаги „Левски" се е стремял да спечели титлата, като е гласувал доверие в привлечените футболисти, правейки ги част от „Левски". Ние не правим деление между отбор и клуб, те са едно цяло и то се казва „ПФК Левски". В сметките ни съдийските решения, независимо в ущърб или в полза на клуба, не фигурират. Съдийската бригада за всяка футболна среща се назначава от компетентните за това длъжностни лица в БФС и ние отказваме да оказваме влияние на този избор. Решенията на отделните съдии в игрова обстановка са въпрос на секунди и отговорност на самите тях. Свидетели сме на случаи в частен, държавен и международен план, когато съдийското решение оказва пряко влияние в класирането и макар не винаги да сме доволни от този факт, малко са механизмите за пряко влияние върху това.

7. Футболистите в „ПФК Левски" имат индивидуални трудови договори, в които са договорени бонуси за победа и всеки един от тях е получил и ще продължава да получава съобразно договора си всичко договорено заедно с обещаните като поощрение допълнителни възнаграждения - премии.

8. Клубът е осигурил на своите футболисти договорените условия и в случаите, когато е имало разминаване в очакванията, им са вземани мерки за намиране на решения в полза на футболистите.

9. Във връзка с отговорността и правата на старши треньора - „ПФК Левски" благодари за професионализма на г-н Петрович и постигнатите резултати в следствие на положения от него труд и продължава да твърди, че този професионализъм изисква мястото на старши треньора да се заема от него, докато той е такъв.

10. Стресът е част от „Левски" и винаги е бил, когато милиони очи са обърнати с очакване към общата цел, е неизбежно да има стрес, но това е част от футбола. Атмосферата я създаваме сами, защото сме едно „семейство", имаме една цел и живеем в една борба. Старши треньорът е част от създателите на атмосферата, нужна за израстването и оперирането на клуба.

Желаем на г-н Петрович крепко здраве, лично щастие и много професионални успехи!

Управителен съвет на ПФК Левски"

Oще: асен букарев  временен треньор  десетте точки  директор  елин топузаков  изявление  левски  люпко петрович  назначи  отговор  първа лига  ръководство  селекция  спортен директор  станислав ангелов  треньор  управителен съвет  ус 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео