Вече няма пречки за приватизацията на „Българска армия“ | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Вече няма пречки за приватизацията на „Българска армия“

Sportcafe
04.01.2017, 17:24 (обновена 04.01.2017, 17:28)
армията

Добри новини за феновете и собствениците на ЦСКА

"Правителството промени статутите на три имота, ведно с построените в тях сгради и съоръжения, от публична държавна в частна държавна собственост, и взе решение за апортирането им в капитала на "Национална спортна база" ЕАД - София. Терените се намират в София и са предоставени за управление на Министерството на младежта и спорта.

С апортирането чрез записването на нови акции ще бъде увеличен капиталът на "Национална спортна база" ЕАД със стойността на непаричната вноска, представляваща правото на собственост върху имотите. Това ще позволи при едно добро управление да бъдат реализирани инвестиционни проекти и съответно свободен паричен ресурс. С оглед правния режим на частната държавна собственост ще се разшири кръгът от възможности за по-доброто стопанисване на имотите. Целта е да се постигне по-добро и по-ефикасно управление на имотите, за да се развият и да се използват активно като спортни имоти."

Проверка на "Сега" показа, че горното официално съобщение от правителственото заседание се отнася за стадион "Българска армия" (по кадастър той се дели на два имота) и тренировъчната база в Панчерево. В момента тези съоръжения са дадени за ползване на сформирания миналото лято футболен клуб ЦСКА-София (бившия Литекс).

Според спортното министерство (ММС), промяната на статута е част от идеята имотите на ММС да се прехвърлят към търговски дружества, които по-ефективно да ги управляват. Това означава, че държавното дружество "Национална спортна база" ще трябва да организира търга за отдаване на "Българска армия" и "Панчарево" за дългосрочно ползване. В момента те са дадени с решение от юли на спортния министър Красен Кралев на клуба на Гриша Ганчев. Също през юли от ММС обявиха, че "до около месец" ще бъде организиран търг отдаване под наем на стадиона и базата, но такъв така и не бе насрочен.

Дефакто решението означава, че отпада строгата забрана за всякаква строителна дейност на територията на въпросните обекти и там вече ще може да се реализират частни инвестиционни проекти. И още нещо - така вече я няма изричната законова забрана за приватизация на имотите (тя се отнася за публичната държавна собственост), пише още "Сега".


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео