Парите в Левски спрени по решение на Георги Иванов | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Георги Иванов: Лично спрях парите до мача с ЦСКА

Канал 3
29.03.2010, 14:32 (обновена 29.03.2010, 21:43)
Георги Иванов

Снимка: © Бгнес

Георги Иванов е откровен, че не разчита на славата от годините му на футболист

 След като преспа и анализира мача видя ли нещо хубаво в него?В общи линии оценките са, че ЦСКА е изпуснал Левски..

Мачът бе равностоен. Ако ЦСКА броят три удара от 20 метра за някакви положения е жалко. Въпросът е, че нито един от двата отбора не успя да покаже най-доброто от качествата си в атакуващ план. Играха тактически правилно, но липсваше завършващата фаза. Затова съм далеч от мисълта, че ЦСКА са ни надиграли по някакъв параграф.

Ако те помоля да сложиш оценка по шестобалната система като мач и футбол на дербито, колко ще пишеш?Общо на двата отбора..

Такива оценки аз не мога да давам. Те са за феновете. Като цяло съм доволен от отбора си заради себераздаването. Локомотив София например ни надиграха във всички линии, докато в този мач всички излезнаха с мисълта за победа. Показаха, че наистина са мъже. Стара слабост обаче на Левски е да не можем да вкараме. Каквото и да и си говорим факт е, че Левски срещу отборите от тройката - Литекс, Локо София и ЦСКА не е отбелязъл гол.

Прави впечатление, че често тренираш с отбора и на занимание вкарваш по пет-шест гола, което е повече отколкото играчите ти на мач..

Разликата между тренировка и мач е много голяма. Нападателите на Левски имат класа до там докъдето трябва тя да се развива. В момента те не са готови да решават мачовете на Левски. Тези момчета имат талант и бъдеще, но те трябва да се развиват.

Повлия ли по някакъв начин Антон Генов на резултата?

По никакъв начин. Но пък всяко първо отсъждане бе в полза на ЦСКА.Като пример мога да посоча фаула на Петраш, след това имаше още две отсъждания, с които ни натика в нашето поле и създаде някакви ситуации за ЦСКА. Имаше и ръка с игра на техен играч.  Тя обикновено е по преценка на съдията, макар че такова действие по правилата е дузпа.

Защо не поискахте чужд съдия?

Не съм се отрекъл от нашите рефери и вярвам, че те свирят по-добре стига да искат. Като цяло Антон Генов, например, свири добре дербито, с някои пропуски. Не казвам, че го е направил нарочно. Но като цяло нямаше ситуации за някои от двата отбора, на които да е повлиял решително. Както казах и преди играта с ръка е по преценка на рефера.

Имаш ли други обяснения за тази криза, в която е изпаднал Левски?По всеобщо мнение Ратко Достанич беше добър треньор, но при него отбора потъваше. Ти си по 24 часа на „Герена", опитваш се да приложиш всичко което си научил и пак не върви. Някои от хората, които са зад гърба ти подозират дългата ръка на Наско, Мъри, Велев, Боримиров..

Не, далеч съм от мисълта за подобно нещо. Смятам, че тези хора са преди всичко левскари, за да искат по някакъв начин да вредят. А и не съм такъв човек, че да повярвам на подобни приказки. Едниственото, което имам като обяснение е свързано с манталитета. Някои от играчите като че ли не могат да приемат факта, че в Левски всеки мач се играе за победа. Или  след толкова години в спорта, тази спортна злоба и хъс, който трябва да имат е поизчезнала. Не трябват само футболни качества. Винаги е необходимо да дадеш нещо малко повече от себе си, за да можеш да спечелиш.

Защо тогава бе необходимо да се връщат играчи като Елин Топузаков, Димитър Телкийски, Сашо Александров?

Аз продължавам да твърдя, че те са добри футболисти и по някакъв начин придават класа на отбора и първенството. Проблемът е, че младите нямат нужната такава, за да бъдат взети в Левски. И затова сме принудени да връщаме подобни играчи на по 33-34. Жалко, е че те нямат амбиция за нещо повече. Все пак когато веднъж си създал някакво име трябва да се бориш със зъби и нокти да го задържиш.

Но пък ти се ползваш с огромен кредит на доверие именно заради името, което изгради като футболист..

Тук бъркаш. Защото аз не лежа на стара слава. Като треньор не идвам 15 минути преди тренировка, и не си тръгвам 15 минути след нея. Правя всичко възможно Левски да изглежда по най-добрия начин. Опитвам се да давам най-доброто от себе си.

И защо не става?

Имам своето обяснение, но не е редно да го казвам пред камерите. И не е момента да се казва. Знам къде са проблемите, но тези неща ще ги запазя за себе си. Ще ги кажа, на който трябва, при това лично.

Когато си подаде оставката след загубата от Литекс като какъв го направи - като треньор или като директор? Или и като двете?

Като всякакъв. Аз и тогава го казах - когато човек има достойнство няма как да не направи подобен жест след такъв мач. Все пак загубихме от пряк конкурент. Въпрос на решение на президента е да я приеме. Но аз не съм се предал. Просто беше задължително да го направя.  И не си мисля, че съм вечен в Левски. Знам, че ще дойде момент, в който няма да бъда в клуба. Във футбола няма вчера. Има само днес. Затова си има собственик, който преценява. Ако той бе решил, че не съм си свършил работата след онзи мач, аз просто щях да си тръгна. И нямаше да кажа нито една дума против Левски, нито против собственика.

Но нали знаеш, че ти си доста удобен щит за собственика - ти си легенда, обичан си от хората и по този начин пазиш и него..Той вече пожертва няколко подобни на теб личности - Наско и Мъри, Велев и Боримиров. Какво му пречи и теб да те пожертва?

Всички ние сме работници в Левски. Да не си мисли никой, че сме фактори. Единственият,  който може да назначава и да уволнява е господин Батков. Без значение е как ще се почувствам аз или хората. Въпросът е Левски да върви нагоре. Дали ще съм аз или някой, който няма нищо общо с клуба, ако това осигури път нагоре е без значение. Единствено важен в случая е Левски. Никой от нас не е по-важен от този клуб. Затова ми е болно, че не се разбираме. И че има някакви интриги. Всеки дърпа чергата към себе си и иска той да бъде напред, вместо да работим заедно за Левски. Аз не съм такъв човек и няма да бъда. С удоволствие ако има по-добър вариант от мен за треньор или директор, човек, който ще даде всичко от себе си, съм готов да отстъпя мястото си. Ако иска Кокъла, след като по думите, които слушам се счита за такъв, може да дойде на Герена още утре и да води тренировката от 16,00 ч.  Нито Левски ми е длъжен с нещо, нито аз съм длъжен на Левски. Обичам Левски и правя всичко възможно този отбор да изглежда по най-добрия начин.

Как си обясняваш атаките на Емил Велев срещу теб?

Питайте него. Аз нямам обяснение. Може би с Боримиров са обидени от това, че не са в Левски. Но не аз съм човека, който стои зад тяхното освобождаване. Да не говорим, че когато те бяха ръководители, говореха против Мъри и против Наско. И обясняваха, че те двамата по всякакъв начин се опитват да ги изгонят. Сега когато не са в клуба, аз съм ги изгонил. Има си собственик, който преценява.  Аз след мача с ЦСКА казах нещата каквито са и си стоя зад думите. Но не искам пак да ги повтарям. Няма да се впускам в детайли какъв треньор е Емил Велев, не искам да влизам в конфликти и скандали кой какъв бил.

Ти говори ли със собственика след тези два мача?

Няколко пъти.

Има ли от негова страна натиск върху теб?Някакво недоволство?

Нормално е. След като няма резултати. Но то е вътрешно, не го е изразил пред мен. И аз вътрешно съм недоволен от себе си. След като отбора не върви е ясно, че обвинявам себе си. Аз нося вина толкова, колкото и всички футболисти, които са играли. И съм недоволен дори повече от тях. Нормално е всеки да поеме отговорността.

Дали футболистите не са прекалено стресирани и респектирани от теб?

Аз още първия ден им казах, че съм приятел с всеки един от тях, уважавам всеки един от тях, но компромис с Левски и работата си няма да направя с никой от тях. Тяхното задължение е да си вършат работата на терена, като професионалисти и да не уронват престижа на клуба, както се получи на няколко пъти.  От там нататък те са свободни хора, със собствен личен живот. Отнасям се нормално с тях, нито съм обидил някой, имаме съвсем нормални отношения между футболисти и треньор. Нямам човек, който да искам да налагам, защото ми е близък или приятел. Играят онези, които са най-подготвени.

Ще издействаш ли наказание за Божидар Митрев след инцидента с него от онзи ден?

По принцип аз лично разреших на Божидар Митрев да наруши режима и да излезе. Всеки един от футболистите, дори да има някакъв повод се допитва до мен. Така беше и след мача с ЦСКА. Питаха ме, защото съм им забранил да излизат. Пуснах ги до 02,00 ч., все пак се насъбраха доста мачове и напрежение и трябва малко да разпуснат. Що се отнася до Божката - не адмирирам това, че кара пиян. И ще си понесе нужното наказание, защото е уронил престижа на клуба. Но пък е нормално при такива поводи да излезе.

За мача с Локо София или за този срещу ЦСКА предвиждали ли си глоби?

Не смятам, че глобата е най-добрият вариант.  Така или иначе тези играчи също имат чест и достойнство, които при такава игра са накърнени. Бъркат онези, които гледат отстрани и смятат, че футболистите са някакви безчувствени и не им пука когато паднат. Сигурно има и такива, но те не са истински спортисти. А когато са професионалисти, като тези в Левски, и паднат по такъв начин, както срещу Локо София на тях им е тежко. И аз това нещо го виждах в очите им. Както и в разговорите, които водих с тях. Затова моята цел бе да ги вдигна за мача с ЦСКА. Друг въпрос е колко им позволява потенциала.

Има ли забавяне на заплати и премии, което да е причина за недоволство?

Сериозно забавяне няма. Лично аз спрях заплатите, които трябва да се получават до мача с ЦСКА. Направих го, за да имат някакъв по силен стимул да победят.

И сега?

Те в този случай са защитени, защото имат договор. И нямащ право да не им плащаш. Това са правила, които не сме измислили ние. Всеки един играч казва „Аз идвам на тренировка, тренирам, правя каквото кажете и никъде не пише, че трябва да сме на първо място". Това е нещото, което откакто съм директор в Левски искам да променя. Желанието ми е възнагражденията да се дават на базата на изиграни мачове и на постигнати резултати. Но има играчи, които имат контракти от преди това и ти искаш, не искаш трябва да им плащаш. Иначе той те съди.  Пример е случаят със Саша Симонович. Намерих му отбор, в който шеше да взима същите пари като в Левски. Той отказа, защото детето му учело в София.

Но Саша Симонович ти го привлече в Левски?

След контузията на Влади Гаджев ни бе необходим опитен футболист, който да може да  го замести. Все пак първия полусезон, трябваше да изиграем 30 мача. Саша обаче не успя да се справи. Той се контузи още на 10 ден. Няма никаква гаранция, че ако бяхме взели друг, по-скъп той ще успее да реши 25 мача на Левски.

Oще: георги иванов  крум савов  левски 


Още от БГ футбол


Видео