Григор Димитров: Усилията на тенисистите са нечовешки | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Григор Димитров: Усилията на тенисистите са нечовешки

sportcafe.bg , bgtennis.bg
08.12.2010, 14:54 (обновена 09.12.2010, 10:40)
Григор Димитров

Снимка: © Getty images

Григор Димитров подкрепи идеята да бъде съкратен сезона при професионалните тенисисти

Как оценяваш изминалата 2010 г. в личен и в професионален план за теб? В началото на годината очакваше ли, че към края й ще си толкова близо до топ 100?

-По принцип имам високи очаквания от себе си. Разбира се, че вярвах, че ще бъда в топ 100. Радвам се, че на практика постигнах целта си. Годината ми беше тежка, но съм сигурен, че и следващите няма да са по-леки.

Какво се промени в стила ти на игра през изминалата една година? Какво мислиш, че трябва да промениш в играта си за в бъдеще?

-Играта ми не е променена с нищо. През последните месеци работя усилено върху концентрацията си на и извън корта. Старая се да мисля положително и да работя по здраво. В тази връзка научавам нещо ново всеки ден.

С кои от топ тенисистите в света поддържаш приятелски отношения?

-Всички са приятелски настроени и имаме добри отношения.

Какво ти предстои до края на годината? Кога започваш подготовката си за следващия сезон?

-Сега е единствената ми почивка за годината. След това се надявам първият ми турнир да бъде в Индия и Откритото първенство на Австралия.

Какво е мнението ти по въпроса относно съкращаването на сезона при мъжете? Наистина ли е толкова изтощителен сезонът, колкото твърдят лидерите в ранглистата?

-Твърдо съм за съкращаването на сезона. Физическите и психическите усилия на професионалния тенисист са нечовешки. Ако нещо не се промени, това ще доведе до още повече травми и съкращаване на състезателните кариери на играчите.

Какви са очакванията ти за 2011 г.? Притеснява ли те фактът, че ще трябва да защитаваш много точки за ранглистата? Какви цели си поставяш за следващата година?

-Ако един състезател играе, за да защитава точки, той никога няма да стане голям играч. Опитвам се да печеля точки, а не се старая да не ги губя. Основната ми цел е да повишавам нивото на играта си и да играя все по-добър тенис. С това ще дойдат и резултатите.

Какви са очакванията ти за представянето на България в Купа "Дейвис"?

-Надявам се, че ще спечелим през март. Сигурен съм, че с момчетата ще дадем всичко от себе си. Всички обичаме да играем за купа "Дейвис". За всички нас е специално преживяване.

Кой мач досега в кариерата си оценяваш като най-важен, кой - като най-напрегнат и кой - като най-силен за теб?

-Финалът в Женева беше най-важният мач за годината, защото това беше моят първи финал на Чалънджър и това означаваше много за мен. Начинът, по който обърнах нещата от 0:3 в третия сет, беше чудо за мен. Иначе най-напрегнатият мач беше срещу Льодра в Орлеанс, Франция. За мен беше голямо предизвикателство да играя срещу играч в топ 30 и да проверя нивото си. Може би най-силният ми мач беше срещу Батиста, където губех с 4 мач-бола, но накрая успях и намерих сили да спечеля.

Новият ти треньор Питър Макнамара ли е причината за този скок в кариерата ти, който направи през тази година? Предполагам смяташ да продължиш да работиш с него?

-Да, Питър, разбира се, има своя принос, но подобни успехи никога не са резултат само от един фактор. Успехът е резултат на дългогодишна работа. Засега нямам планове да сменям треньора си.

Как оценяваш работата на БФТенис през последната година-две? Усещаш ли подкрепата, от която се нуждае един професионален състезател като теб?

-Реална оценка за работата, на която и да е спортна организация дават резултатите. Ако има повече желаещи да играят тенис, тогава федерацията си е свършила добре работата. А в България броят на играещите тенис постоянно се увеличава. Тенисът е спорт, при който, ако не се захванеш с упорита работа в ранна детска възраст, трудно би могъл да пробиеш сред най-добрите.

Твоите пожелания към федерацията за следващата година и към теб самия?

Здраве и успехи на всички.

Oще: българска федерация по тенис  григор димитров  женева  купа дейвис  питър макнамара  тенис 


Още от БГ футбол


Видео