Давид Трезеге: Моуриньо е победител по дух | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Давид Трезеге: Моуриньо е победител по дух

Don Balon
17.10.2010, 15:54 (обновена 18.10.2010, 16:20)
Давид Трезеге, Еркулес

Снимка: © getty images

Давид Трезеге смени италианското първенство с испанското и гранда Ювентус със скромния Еркулес

Най-накрая можем да ви гледаме и в Ла Лига...

-Да, и аз съм доволен. Така се стекоха обстоятелствата, че не ми позволиха по-рано да се присъединя към някой от топ-отборите в Испания.

Като Барселона, например?

-Или Валенсия, или Реал (Мадрид)

Но Барселона винаги е била най-вероятния вариант, нали така?

-В общи линии, да. За мен беше много важно да премина именно н такъв тим, с такъв стил на игра, но двата клуба така и не започнаха конкретни разговори и аз останах в Ювентус.

Преди няколко седмици обаче именно този стил на игра на Барселона се оказа лесна плячка за вашия Еркулес...

-Да, но Барселона продължава да играе своя особен футбол и няма да спре да го прави. Това е от години, а и в него винаги се е обръщало по-голямо внимание на атаката.

Но през този сезон тимът като че ли започва да отстъпва за сметка на ставащия все по-силен Реал (Мадрид)...

-Никой не бива да се съмнява във високото ниво и на двата състава. Въпреки че те вече успяха да загубят точки и да отстъпят първите позиции в класирането. Надявам се, че Валенсия и Виляреал няма да загубят инерцията. За първенството е важно и друти отбори да се борят за титлата, не само Барселона и Реал.

Гуардиола продължава да е верен на схемата 4-3-3

-В Италия никой не играе по този начин. За 10-те години, в които бях там основно внимание винаги се е отделяло на тактиката. Италианският футбол е по-затворен, особено в сравнение с испанския. Преди всичко това се отнася за по-малките отбори. Тяхната единствена цел е да защитават вратата си. Затова да бъдеш истински реализатор в Италия е доста по-трудно. И по тази причина изпитвам задоволство от постиженията си в Ювентус.

Познавате отлично Интер, наистина ли Моуриньо няма слаби места?

-Моуриньо е победител по дух. И демонстрира това навсякъде, където работи. Той е харизматичен, имиджът му играе много важна роля, справя се страхотно в работата си с медиите. Резултатите говорят изцяло в негова полза. В Италия, например, той направи нещо, което на мнозина им се струваше невъзможно: спечели всички титли. Сега същата задача стои пред него в Реал.

Мислите ли, че ще се получи?

-Очевидно е, че има всичко, за да повтори този успех. За това обаче е нужно играчите да разберат и приемат концепцията за играта на Моуриньо.

Каква е тя?

-Моуриньо е треньор, в чието съзнание преобладава отбранителната тактика. Но и той се преорентира тимът му да играе по друг начин, защото в Испания не са свикнали на такъв футбол. Няма съмнение, че той осъзнава, че тренира изключително талантлив отбор, където има футболисти на най-високо ниво. Кристиано Роналдо е един от тях. Хората отиват на стадиона именно заради такива като него и Лео Меси.

Кой според Вас е по-добър - Меси или Роналдо?

-Те са различни. Кристиано разчита на физиката и скоростта си, Лео е по-техничен. Но и двамата показват, че са на топ ниво.

В миналото в Реал работеше още един треньор, който познавате отлично - Фабио Капело. Мислите ли, че той и Моуриньо си приличат?

- Да, има прилика. Капело също е победител. Няма място където да е бил и да не е постигал резултат. И той е от този тип треньори, които аз харесвам. Не говори много, но винаги намира точните думи. Не обичам треньорите непрекъснато да говорят, да говорят, а всъщност да не казват нищо. Предпочитам думите им да са малко, но по съшество. Капело и Моуриньо си приличат и по това, че целта им е една - да спечелят титлата. Уверен съм, че Капело се възхищава на Моуриньо, а Моуриньо - на Капело.

А намирате ли прилика между Вашето напускане на Ювентус и това на Раул в Реал?

-Всеки от нас имаше своите причини за такова действие, но това, което ни обединява е стремежът да продължим да играем. Сътворихме история в предишните си клубове, но по всяка вероятност времето ни там приключи. И за него, и за мен да вземем такова решение не е никак лесно. Раул беше символ на Реал и в съзнанието на феновете ще остане такъв. Да надмине някой постижения в този клуб е трудна задача.

Като футболист с такива постижения ползвате ли се с особен статут в съблекалнята?

-Не смятам, че е нужно. Искам хората да знаят, че дойдох в Еркулес, за да помагам на отбора да расте, да съдействам с опита, който имам.

Това не е ли крачка назад?

-За някои може би. Но аз гледам от друг ъгъл. Дойдох със смирение и с огромно желание да работя. И то въпреки условията, в които играчите на Еркулес трябва да тренират.

Какво имате предвид?

-Дълго време ни се налагаше да изминаваме по 80 км, за да стигнем до базата си. И че се готвим на стадион, който в никакъв случай не отговаря на потребностите на отбор от Примера Дивисион.

Това не ви допада особено?

-Да, но не беше толкова трудно да свикна с тази нова реалност

И с първенството нямахте проблем, изиграхте няколко много добри мача, отбелязахте и попадения...

-Обичам да се раздавам напълно и една от целите ми тук е да проявя реализаторските си качества. Започнах не лошо, ще видим накрая колко гола съм успял да отбележа.

Oще: барселона  давид трезеге  еркулес  жозе моуриньо  испания  кристиано роналдо  лео меси  реал (мадрид) 


Още от БГ футбол


Видео