Асен Букарев: Левски просто лъска една ябълка, за да не се види, че тя е гнила отвътре | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Асен Букарев: Левски просто лъска една ябълка, за да не се види, че тя е гнила отвътре

Sportcafe
08.02.2018, 17:30 (обновена 10.02.2018, 15:41)
елин топузаков, асен букарев, левски

Снимка: © levski.bg

Асен Букарев със силни думи защо напусна Левски

Асен Букарев даде просторно интервю пред "Дарик" радио за това защо подаде оставка и за проблемите в Левски.

"Искам да запазя авторитета на Левски, няма да правя сензационни и шокиращи новини. Няма нищо скандално да се чуе. В нито един момент няма да плюя по клуба.

Подадох оставка вчера и днес беше приета, защото смятам, че работата, за която бях нает да върша, не мога да я върша по начина, по който искам, и не мога да отговарям за нещо, което не мога да върша.

Разочарован съм от правата, които имах. Решения, които искам да взема, не са одобрявани и няма как да продължим да работим по същия начин.

Преди три месеца, когато застъпих, ме попитаха как искам да изглежда Левски след 100. Казах, че искам да изглежда по-добре и стадионът да е пълен. Стиснахме си ръцете с г-н Русев при точни и ясни уговорки. С всеки следващ ден обаче нещата не се случваха, както се бяхме разбрали.

В моята работа се бъркат много хора. Не знаех какви са точно задълженията ми и реших, че е по-добре да освободя щат за заплата и да напусна. От мен се очаква нещо, което не мога да го дам. Аз не знам какви бяха правомощията ми.

Аз не мога да ръководя хора, които не са щастливи в клуба, които идват с нежелание на работа. От първия ден се опитвам да разреша тези проблеми, но явно не успявам. Аз не успях да създам екип, който да е отдаден на Левски.

Аз го разбирам така – следва се моята визия за период от една или три години и си нося отговорността. Но не мога да нося отговорност за решенията на г-н Делио Роси, на г-н Иванов или някого другиго.

Чух, че решението ми е определено от г-н Русев като детинско. Ако за него е детинско да защитаваш служителите и да се бориш за подобряване условията на работа и възнаграждения – от чистачката, през общите работници, до секретарката и счетоводителката. Ако е детинско и настояваш за една честна и ясна структура, значи ние сме деца. И аз съм едно дете.

Не съм му се обадил на г-н Русев. Вчера сутринта я подадох при Красимир Иванов, на когото съм лично подчинен. Но и той не ми се обади, когато пращаше хора да преговаря с представители на други клубове – спортно-технически, за които трябваше аз да знам. Но явно загубихме доверие едни към други и затова постъпих по този начин вчера.

Левски се управлява еднолично и никой не знае истината до край. Колко ни е бюджетът, какво планираме като цели и докъде ще стигнем. Просто лъскаме една ябълка, за да не изглежда гнила. Аз също не разбрах в тези три месеца.

Всеки има право на мнение. Левски е една чиста идея и еталон за мъжество. Жонглиране на хора и личности и местенето им като пионки наляво и надясно. В началото срещнах един вид уважение, но постепенно мисля, че то се загуби от двете страни. И затова сметнах да не си губя времето в разговори за утре и други ден. Искам да живея и да работя за днес.

Отборът е в прилично състояние. Изкара една много тежка подготовка. В Левски от години не е имал толкова добри и толкова силни футболисти.

Не мога да кажа, че съм намерил общ език с Делио Роси. Но му пожелавам успех. Днес пожелах на него и на отбора да вземат купата. Роси е с много богата визитка, но той трябва да се докаже пред българската публика. Но нека да оставим отбора да започне полусезона спокойно и публиката да ги подкрепя. Аз конфликт с Делио Роси нямам. Конфликт и с друг нямам. Имам просто различни концепции. Дребнаво ще бъде да влизам в подробности.

Не мога да отговоря на този въпрос (защо на поста спортен директор в Левски хората не се задържат), защото не знам какво иска ръководството от този пост. За всеки има нещо – единият е луд, другият не е особено умен, третият е прекалено умен, четвъртият е присвоил „Раковски“. Аз нямам отговор. Знам само, че позицията спортен директор в Левски е много важна и отговорна. И ако човекът е само кукла на конци и няма свободата да защитава своите идеи, това е един безсмислен пост.

Ще ви дам един пример с пристигането на един англичанин в клуба следващата седмица. Той ще прави одит на оперативната дейност на клуба. Този човек ми дава основания да мисля, че щом пристига такъв одит на отбора, на школата, на скаутското звено, той ще трябва да ни оцени как се справяме и ще даде препоръки за бъдещи дейности. Аз не смятам, че това е нужно. За мен клубът трябва да има вяра в служителите си. И това бе една от причините да напусна.

Може би той ще ни каже, че нямаме достатъчно хора в скаутското звено, че нямаме достатъчно терени за детско-юношеския футбол, че нямаме козирка. Това са сигурно проблеми, които ние не ги виждаме.

Проектът е дългосрочен, но няма гаранции.

Предполагам, че двамата (Делио Роси и Красимир Иванов - б.а.) са изненадани, че си тръгнах. Че отказах сладката работа и заплата и клуб като Левски, а не, че има проблеми. Предлагам им да си помислят за бъдещите си отношения с другите служители.

Говорих с феновете на Левски. Те се чувстват обнадеждени от селекцията. Те искат доброто на Левски. Нямам конфликт с Делио Роси, с Красимир, със Спас Русев – с никого. Просто порочната практика във футбола в България не ми харесва. Аз обичам футбола и Левски и винаги ще се връщам на стадиона, ще викам за Левски и ще се надявам на победа за Левски. Още на 18-и ще бъда на стадиона срещу Ботев Пловдив и ще викам за победа, а не за нещо друго. И съм убеден, че ще я постигнем.

Моето лично мнение е, че ние се нуждаем от много широк и дълбок състав. Продължавам да мисля така. И не трябва да се разделяме с много футболисти. Трябват ни много войници. Има войници в отбора, но ще видим дали има водач – говоря за треньора. Тепърва трябва да ни покаже дали е такъв. Пожелавам му да се докаже.

Ще си почина малко психически и после... Доста преживях през тези три месеца. Аз не съм Левски. Искам да помоля привържениците да създадат позитивна атмосфера около клуба. Левски ще бъде жив винаги."


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео