Специалния: Организацията в клуба е работа на треньора | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Специалния: Организацията в клуба е работа на треньора

AS
28.05.2010, 17:42 (обновена 29.05.2010, 20:15)
Жозе

Жозе Моуриньо вече знае какво ще направи най-напред в Реал

Преди време казахте, че не познавате Реал отвътре. Това опит да отклоните вниманието ли беше или наистина трябва да я откривате?

-Всичко, което искам сега е да задавам въпроси. Убеден съм, че и към мен ще има такива в деня на представянето ми. Но този който трябва да пита съм аз. Имам много въпроси, които се нуждаят от отговор. Трябва да знаете, че като треньор когато взема някакво рещение съм много автократичен. Но с всичко, което ми помага да стигна до такова се отнасям демократично.

В кои области обичате най-много да се консултирате с професионалистите в даден клуб?

-Имам своите идеи за това как да работи възстановителния център, например. Но е много трудно да променям нещо. Искам първо да видя как се работи в Реал, да поговоря с хората, да разбера каква е философията, с която функционира клуба. Ето защо първото, което ще направя са точно срещите с хората - с Валдано, Пардеса, Чендо. Но нека да е ясно: един отбор е длъжен да живее около и от идеите на треньора. Организацията е резултат от идеите на треньора. Но преди да стигнем до там аз ще слушам, ще питам.

Ще има ли много промени в организацията на Реал?

-Някои хора мислят, че аз съм диктатор и не обичам да работя с мениджъра на клуба. Всъщност е точно обратното. Обичам да работя в екип, да давам възможност на хората.  Лоялен съм към тези, които работят с мен и искат да израстваме заедно.

Играчите харесват методите ви на работа...

-Те трябва да са спокойни, обещавам им че още от първия ден ще измъкна от  тях най-доброто, с което разполагат. В крайна сметка те са най-ценното в един клуб. Вече бях на тренировъчната база „Валдебебас", разгледах я подробно. Тази ВИП зона за публиката е впечатляваща. От тук нататък обаче това става територия на играчите, не ВИП зона. Това ще бъде справедливо и е от значение. За клуба ВИП са футболистите, те са длъжни да се чувстват у дома си. И ако трябва да останат на тази база, за да обядват или да почиват, наистина трябва да се чувстват у дома  си.

Няма да остане и едно ъгълче от клуба, без да бъде изследвано от Вас, без анализ с нови очи...

-Искам да вляза спокоен в клуба,  да съм наблюдател, да задавам въпроси и лека-полека да започна да давам и отговорите им. Плановете ми са след представянето ми в Мадрид да остана една седмица, да задвижа нещата. После отивам на кратка ваканция със семейството си. Уморен съм, но и нетърпелив да започна в Реал.

Говорите не само като треньор, но и като мениджър на клуба, което е по-разпространено в английския футбол...

-Да, но не забравям, че има и спортен директор. В Интер например бях заедно с Марко Бранка. Много е важно да имаш добър мениджър, добър директор, добър технически секретар. Не искам да бъда мениджър, да правя всичко. Първият отбор обаче е отговорност и запазена територия за треньора. Никой не бива да се меси в това дали ще тренираме, кога ще го правим и как. Никой не може да ми казва по каква схема да играя - дали 4-3-3 или 4-4-2. Нито един човек не може да влиза в съблекалнята и да казва нещо по време на почивката. Всичко това е моя отговорност и задължение. Но аз не мога да повярвам, че в един голям клуб ще има съмнения в работата на отделните звена. Аз например, не купувам сам играчите, винаги питам мениджъра, който има свое мнение по въпроса. Искам да работим в екип. Ако има играч, който аз искам, но техническият секретар - те, той просто трябва да ми каже. Обичам да навлизам в тази динамика.

Тази система на работа, в която треньорът диктува всичко е доста различна от тази в Барселона, където всичко се случва заради философията на клуба и вече наложения стил...

Да, това е така. Аз изготвям концепцията на първия отбор. Лесно е: клубът е този, който решава какво иска да постигне в следващите четири години, в какво направление, кои са приоритетите. Можете да поискате от мен първенството, купата, Шампионската лига още сега. Нещо в краткосрочен план, или нещо в дългосрочен. Мога да подготвя структура, която да продължи да функционира и след като аз напусна.

И Челси, и Интер спечелиха титлите още в първата ви година като треньор. Това ли се оказа ключа към преместването ви в Мадрид?

-Може би подписаха с мен, защото ме познават. Знаят че съм способен да преследвам краткосрочни цели, но също така да изградя основи за бъдещето. Ясно е - работя и за себе си, и за клуба. В Челси например продължават да разчитат на същите скаути и треньори по физическа подготовка, които работиха с мен. Същото е в Интер. Искам да оставя следа във всеки клуб. И с титлите, които печеля, но и на едно друго ниво.

Когато обсъждат стила ви мачовете, които се дават за пример са последните два от Шампионската лига - реваншът с Барселона и финалът с Байерн. Това ли е стилът на Моуриньо? Готов ли сте за такъв дебат?

-Спорът винаги е важна съставна част от футбола. В Италия има много силни думи, които мога да използвам, за да обясня онова, което ме дразни, повече от спора и критиките. Нарича се „интелектуална проституция". Това са хора, които пишат с предубеждение, пристрастие ,скрити мотиви , онези, които имат други цели, а не да опищат това което са видели. Стремя се да избягвам такива хора, които според мен, се отдават на такава проституция. В Барселона ние не играхме с паркиран пред вратата автобус, а с Еърбъс. Но ако не можете да си обясните защо поведението ни бе такова (контузията на Пандев, изгонването на Мота, предимството от 3:1 в първия мач) това е чиста интелектуална проституция.

А как бихте обяснил играта на Интер във финала на „Бернабеу"?

-Като за всеки финал важи максимата, че си длъжен да спечелиш, не само да играеш. Огборът ми търсеще слабостите на противника и се опитахме да се противопоставим на силните му страни. Футболистите на Байерн са по-бързи от тези на Интер, така че ако Интер искаше и държеше топката, щеше да загуби. Ако съм по-бавен и губя топката, губя и мача. Реших да нямаме топката, да сме компактни в защита и да оставим Байерн да е този, който ще я губи. Заучихме пет контраатаки за когато си я върнем и така например се получи вторият гол. Това бе отработено.

Ван Гаал и Гуардиола не успяха да се справят с тази отбранителна игра. Може ли Жозе Моуриньо да спечели срещу отбор, който играе в стила на Жозе Моуриньо?

-Ще бъдем в състояние да победим Интер, дори да играят толкова затворено. И то само защото знам техните недостатъци. Най-големото предимство на отбора е да осъзнава собствените си минуси и плюсове. Интер има няколко слабости, както в индивидуален, така и в колективен план. Тайната е да успееш да скриеш точно това, което ти е слабост и мисля, че в този аспект се справихме добре. Когато стигна до втория кръг, Интер се сблъска с психологическа бариера, тъй като не е минавал осминафиналите. Но след като спечелихме срещу Челси обаче вече знаехме, че можем да бием всеки. Трябва да знаеш как да се възползваш от тази силна нагласа, за да стигаш далеч.

Опитът и това, че ви познава не помогнаха на Ван Гаал...

-Говорих за това с него. Той си мисли, че ме познава, но всъщност познава асистентът, който бях преди години. Не познава треньорът Моуриньо. Но пък аз знам как той мисли и работи. Ще ви дам един пример. Бях убеден, че Байерн ще остави свободно пространство за Лусио да атакува, защото са наясно, че той не е много добър технически. И когато стигне в тяхната половина той ще бъде пресрещнат от трима, които да му отнемат топката. Разговарях с Лусио преди двубоя и му казах, че няма право да тръгва в атака. Той го направи само веднъж - когато вече водехме с 2:0, но аз бързо му припомних какво сме се разбрали.

С вас Челси играеше по един начин. Когато станахте треньор на Интер, наложихте друг, тотално различен стил на игра. Какво да очакваме от новия Реал?

-Трябва да си наясно какво имащ и как да го използваш по най-добрия начив, за да ти донесе полза. Ако разполагаш с вратар като Чех, който умее да хвърля дълги топки и с играч като Дрогба, който умее да пази топката и да спечели битката във въздуха, защо да не използващ това по време на мач? Защо ти е да строиш играта си от задни позиции?! Ако обаче имаш един Милито, който не е толкова добър в това (макар че така спечели финала в ШЛ), играта ти трябва да е различна. В Реал разполагам с Кака и Кристиано Роналдо, които са страхотни в индивидуални надигравания. Трябва да намерим такъв стил, който ще им позволи да се надиграват точно така - един-на-един. Като цяло стилът на отбора се определя от играчите, с които разполагаш.

Как вървят преговорите за прекратяване на договора ви с Интер?

-В последните часове ситуацията е нормална, мисля, че сме близо до споразумение. Искам хората тук да знаят, че за мен кръгът се затвори. Онова, което чувствам и което искам е да напусна и да работя в Реал. Мисля, че те разбират това.

Опитват ли се да ви задържат или вече са се предали?

-Аз вече съм част от историята на Интер и Интер е част от моята история. Познават ме и са наясно, че един договор или по-голяма заплата няма да ме накарат да променя решението си. Те знаят, че не си струва да се борят за мен.

И трябва да са абсолютно убедени, че вие сте следващия треньор на Реал, точно както Флорентино Перес каза във вторник?

-Не искам да се разделям с лошо с Интер, но наистина трябва да са наясно, че по един или друг начин аз ще бъде треньор на Реал.

Истина ли е, че държите в щаба ви като асистент да влезе един бивш играч на клуба?

-Точно така. Така беще и в другите ми отбори. Смятам, че е абсолютно необходимо. Пристигам с моите трима асистенти, които са навсякъде с мен, но разбира се, се нуждая от още хора. Трябва ми някой като Стийв Кларк в Челси, който познава клуба, местното първенство, играчите, срещу които излизаме. Докато бях в Челси, преди третия мач за сезона например, Стив дойде и ме предупреди: „Внимавай, ако Саутхемптън губят или резултатът е равен, ще пуснат в игра един дългуч, който нямахме време да анализираме". Ставаше дума за Питър Крауч...

Ще рече, че залагате на сега работещите в клуба хора...

-Не искам да показвам пътя на никого, който дълго време работи у дома си, ако е полезен за преследваната от колектива цел, ако е готов да даде всичко за мен и за клуба. Колкото и часове да работя, има неща, които хората тук познават по-добре от години насам.

Oще: жозе моуриньо  интер  реал (мадрид)  челси  шампионска лига 


Още от БГ футбол


Видео