Дано Матеус по-бързо се отскубне от обкръжаващите го | sportcafe.bg
Sportcafe logo

С германец, но по-български

Петър Захариев
10.10.2010, 17:32 (обновена 13.10.2010, 12:35)
Матеус

Снимка: © Getty Images

Въпреки присъствието на Лотар Матеус около националния отбор има още въпроси

Добре де, националите постигнаха първа победа в тези квалификации. При това срещу тим от Великобритания и то като гост. За страдащия напоследък роден запалянко новината е повече от добра. Такава е и за навоия национален селекционер Лотар Матеус, който тръгна по възможно най-добрия начин.

И си осигури спокойствие поне до март догодина, когато приемаме Швейцария в София. Дотогова ще се правят сметки кой колко точки има и какво трябва да стане, за да може отборът ни да се закачи на спасителното второ място в групата.

Дотогава обаче Матеус трябва да направи още нещо много важно - да се измъкне от многото съветници, които само го набъркват в скандали и интриги. Ние в България сме свикнали на подобни неща, но самият германец едва ли.

Защото дори с такова голямо име начело, във футболната централа си я карат по-старому. Или казано другояче - с германец, но по-български.

Става дума за селекцията и играчите, които Матеус вика (или му казват да вика). Още след първия си ден на българска земя Лотар обяви, че нито един футболист на ЦСКА не влиза в сметките му. Малко по-късно в тях се появи Павел Виданов.

Друг пример -Валери Божинов бе повикан в „А" отбора, за да отпадне след разговор между Матеус и президента на БФС Борислав Михайлов.

Трети пример - в „А"-отбора бяха извикани Даниел Димов от „Черно море" и Боян Пейков от „Локомотив" (Сф), за които не са чували половината интересуващи се от футбол хора в България. Камо ли Лотар Матеус, който по-късно трябваше да обяснава, че двамата били много перспективни, тъй като играели успешно в младежкия национален отбор на България.

Същият този отбор за последно е играл успешно преди доста време, но няма значение. Сега във визитките на тези двамата обаче ще пише „национали", което е само плюс при бъдещ трансфер.

Последната изненада е Михаил Венков, който е твърда резерва в „Литекс". Вярно е, че за разлика от някои други, той и преди бе викан в националния тим, но тази есен по една или друга причина не играе за клуба си. И сега ще трябва да го „реанимират" кариерата му с мачове за „трикольорите". А случайно или не Венков е доста близък с дъщерята на Мадански.

Ето такива дребни нещица развалят цялата картинка около назначаването на Матеус и първата му победа.

Към тях трябва да добавим факта, че почивка след нея получиха само тарторите Стилиян и Мартин Петрови, както и синът на Боби Михайлов - Николай. Останалите ще трябва да се мъчат и срещу Саудитска Арабия в Истанбул.

Малко не е честно, все пак става въпрос за колективен спорт, в който всички печелят и съответно губят. А в този мач спокойно можеха да бъдат привикани и още няколко кандидат национали, докато настоящите да получат почивка.

Всъщност самият Матеус може би все още не е наясно какво го чака. За него най-хубавото е, че все още не разбира български. Но съветниците (и началниците) около него рано или късно ще му „скроят шапката" и ще си измият ръцете с него. Нали именно за това са го сложили.

Oще: българия  лотар матеус  саудитска арабия  селекция  уелс 


Още от БГ футбол


Видео