Как искат да спасят "Левски"? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Как искат да спасят "Левски"?

Sportcafe
25.02.2015, 12:44 (обновена 01.03.2015, 08:22)

1 от 3 снимки Назад Напред

Тодор Батков

Снимка: © БГНЕС

Собственикът на "Левски" Тодор Батков и притежаваният от него пакет акции (лично негов и на свързани с него дружества_, чиято стойност е приблизително 30 млн. лева, е готов да прехвърля част от своите акции на фенове срещу задължението те да направят дарение на клуба, съответстващо на един лев за всяка получена акция.

Вчера бе дадено началото на кампанията "Левски е твой" за набиране на средства за попълване на финансовите дупки в "Левкси".

"Сините" се надяват да съберат достатъчно средства, с които да покрият дълга от близо 1,7 млн. лева до 21-ви март, когато клубът трябва да предаде всички уверения, че няма неизплатени задължения от порядък, който може да застраши лиценза за участие на клуба в европейските турнири през следващия сезон.

Как точно сините привърженици се надяват да извършат успешно спасителната акция?

След преговори между мажоритарния собственик Тодор Батков и тръста "Синя България" и уверението на Батков, че е готов да се раздели с част от своите акции, които да прехвърли безвъзмездно на Тръста или да започне кампания, с която да набере средства за клуба, управата на тима реши да започне спасителна акция.

Всеки ще може да придобие определена част от акциите на собственика на клуба срещу задължението да направи дарение в полза на "Левкси", материалния еквивалент на което да бъде 1 лев за 1 получена акция. Сумата ще отива директно в клубната каса.

Ценните книжа ще бъдат предлагани в пакети с различен брой, в най-малкия от които ще има сто акции. Ще се предлагат и такива с 1000, 10 000 и един милион акции. Целта на инициаторите на кампанията от "Синя България" и ръководството на "Левски" е набирането на достатъчно средства, с които да се подсигури както получаването на лиценз за евротурнирите догодина, така и бюджета на клуба за следващите две или три кампании.

Председателят на "Синя България" Васил Колев, заяви, че целта е набирането на достатъчно средства, които да позволят в "Левски" да протекат нужните реформи, които да позволят на клуба сам да генерира приходи.

Тук обаче идва резонният въпрос  - възможно ли е това?

В последните няколко години въпросът със спасавянето на даден клуб посредством феновете и тяхната щедрост се повдига за втори път. Предният - имащ за цел спасението на ЦСКА чрез същия способ - "влизането" на феновте в клуба, се оказа особено неуспешен, а целените средства не бяха събрани.

Освен възможността от законови пречки - според българското законодателство публично предлагане на акции, отправено към над 100 лица трябва да се осъществява под санкцията на държавните финансови регулатори (Комисията за Финансов надзор) - то идеята, според която клубът може да стане на феновете, които дружно да управляват клуба, предвид скорошните примери, изглежда трудно осъществима.

Съдейки по опита на другия български гранд, който не успя да капитализира щедростта на своите фенове и тяхната отдаденост, събирайки близо 1,6 млн. лева при необходими малко под 3 млн., успеваемостта на акцията по набиране на необходимите средства за плащане на настоящите задължения изглежда спорна.

Дали обаче е дошъл моментът, в който феновете ще могат да осигуряват финансовото благоденствие на своя любим клуб, предстои да разберем.

 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео