Размириса се, при това много яко | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Размириса се, при това много яко

Петър Захариев
11.03.2011, 08:32 (обновена 12.03.2011, 10:24)
Валентин Михов и Борислав Михайлов

Снимка: © БГНЕС

БФС вече произвежда само негативни новини и скандали

ФИФА най-после обяви официално, това което се знаеше от месец - контролата България - Естония е нередовна. Световната централа започва разследване и нещата вероятно ще стигнат до съда, защото ще има сериозни наказания. Само ден по-рано германското списание „Щерн" съобщи, че разполага със сериозни доказателства за външна намеса на двубоя. Или по-точно - ясно е, че на мача са заложени огромни суми.

Изобщо - размириса се, при това много яко. БФС обаче продължава да си прави пас и ни обяснява, че цялата история е атака срещу кандидатурата на Борислав Михайлов за член на Изпълкома на УЕФА. И как никой в родната централа не знаел кой точно урежда мача и кой назначава съдиите.

Как обаче един мач, дори приятелски, може да се уреди единствено от рефер, не е много ясно. Та нали на терена има 22 футболисти, като поне част от тях трябва да са наясно за какво точно става дума. Без тяхно „активно" или „пасивно" участие няма как да бъде постигнат нужния на букмейкърите резултат. Изобщо излизат още много въпроси, на които никой не иска или не смее да даде категоричен отговор.

Както и никой не отговаря на въпроса „Защо изведнъж националите се оказаха бе съперник за контрола на 29 март?" Нали уж щяхме да играем със Словакия, обсъждаха се още вариантите за мачове с Гърция или Турция. Изведнъж се оказа, че май Лотар Матеус ще трябва пробва избраниците си срещу някоя младежка формация от „А" или „Б" група. Може би защото точно на тази дата нашите трябваше да играят с Боливия, но южноамериканците изляха предвидливо, след като избухна скандала за мача България - Естония. Впрочем боливицйците също пострадаха от подобно нещо, тъй като ФИФА разследва и тяхната контрола с Латвия, която се игра само няколко часа преди мача на нашите.

Интересна обаче е реакцията на останалите замесени в скандала. Боливийците веднага се отказаха от мач с България, прехвърляйки топката на нашите. Естонците вдигнаха шум до небесата, обвинявайки съдиите и БФС за скандалната контрола. Унгарската федерация незабавно наказа реферите, свирили двубоя. Докато БФС продължава с обясния от рода, че „разследване на мача с Естония няма, а само запитване от ФИФА, на което българската страна е отговорила и е предала всички необходими документи".

В крайна сметка обаче изходът от цялата история най-вероятно ще бъде един. Ще го отнесем, защото някой не си е свършил работата като хората. Дори да не е изкрал пари от това, гафовете на българската страна са прекалено много. И на нея няма да и помогне дори авторитетът на Лотар Матеус, който вече се чуди къде е попаднал. И дори не иска да дойде в България, за да гледа мача „Левски" - ЦСКА. Вместо това е на тенис в Катар, където със сигурност му е по-приятно.

И още един въпрос - защо БФС не сезира прокуратурата за случилото? Прокуратурата има право да започне проверка по скандала въз основа на две неща - законен повод и достатъчно даннни. За първото са достатъчни и публикациите в пресата. И никак не е сложно Борислав Михайлов да отиде и да каже „Един тайландец ни измами" и нещата щяха да се завъртят. Вместо това обаче в БФС май чакат нещата да се разминат. Което този път няма да стане.

Oще: борислав михайлов  бфс  българия  естония  лотар матеус  национален отбор 


Още от БГ футбол


Видео