Кавърма "Каварна" | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Кавърма "Каварна"

Дидро
21.03.2011, 08:10 (обновена 21.03.2011, 13:46)
Кметъла

Снимка: © Gong.bg

Каза ли нещо или се оригна?

Камбаната на бунта удари от рок-сцената в Каварна, та отекна чак на "Иван Асен". Сега ще хвърчат глави, ще настанат реформи, а по терените ни ще замирише на футбол, та трае ли се...

Докато знамето на революцията се вее и плющи на крайморския вятър, въпросите ечат в главата. Но в тази на фенове и журналисти, а не под неестествената прическа на шефа на футболния съюз. Той човекът тръгна по лично-комитетски дела за Париж и ще се бори за мястото си в Пантеона на безсмъртните. Разбирай - недосегаемите олигарси от Изпълкома на УЕФА. Предстои и пауза за националните отбори, така че каварненската кавърма, забъркана от Цонко, може да изстине и да се забрави. Но ние ще си задаваме въпроси.

Интересен факт е, че още преди две години кметът на Каварна предвиди бойкота си, а и пусна стрели на предупреждението към Михайлов. "Какъвто и да е изборът за президент сега, нов конгрес ще има след 2 години, ако БФС не промени политиката си", заявява Цонев в интервю през януари 2009 година. В същото лето господне Михайлов бе преизбран. Дотук бунтът в Каварна намира и солидни корени като предистория. Неясни са само конкретните подбуди. Защото обяснението със съдията Ивайло Стоянов е несъстоятелно и дори малко смешно. Цонко явно има по-големи причини, а и по-сериозни намерения, отвъд смяната на шефа на съдийската комисия. Дано е така.

Интересна е и позицията на останалите. От големите само ЦСКА реално подкрепи бойкота, излизайки с пет минути закъснение на терена във Варна. Позиция от Левски няма, въпреки че Батков се бие в гърдите като стар противник на това ръководство на БФС. Литекс няма как да протестира срещу комфорта, който му е осигурен от Михайловото ръководство. Локомотив (София) няма позиция, но нищо чудно да влезе в опозиционните редици, защото още наесен Гигов намекна, че някои комисии не са на мястото си и БФС буксува. Уж бунтовната Славия на Венци Стефанов също се сниши, макар че съперникът Пирин бойкотира и имаше удобен повод за присъединяване. Даже "белият вожд" обвини Цонко, че продал мача на Левски и затова не излязъл да играе. Коко и Локо засега също немеят.

А без водещите клубове революция няма да има.

Както и без кауза.

Каква е каузата, Цонко? В своето близо 20-минутно интервю онзи ден можеше да изложиш основните си виждания, с което да си спечелиш поддръжници. Защото това с плюенето по безобразията на БФС вече е гледан филм. Тях ги има и са ясни отдавна. Но как предлагаш това да се промени?

Как например да променим резултата в Севлиево, където очевидно "акулите" плуваха странно и сами се биха. Вероятно защото са обречени на гладна пролет и трябва някак да си изкарат някой лев. Тотопунктовете работят безотказно и явно момчетата от Черноморец ги посещават...

Или как да обясним защо стадион "Тича" получава лиценз, при положение, че става само за арена на свободни боеве. На този терен най-много да има два-три счупени крака някой ден, та най-накрая някой да се сети колко безумно е да се играе футбол там. Това са само два примера от уикенда.

Искаме и да няма аванти все за едни и същи отбори. Да не се налагат наказания, които после отпадат. Да има ясна програма, която да не се променя всеки ден. Желаем да гледаме нормален футбол, а не блъсканица на някакви освирепели за премийките си играчи. Искаме честни битки, добри терени и истинска конкуренция. И да чуем как точно ще се върви в тази посока. Защото с бойкотиране на мачове няма да тръгнем натам.

Цонко има две седмици до следващия кръг, за да помисли каква е стратегията му да промени футбола ни към постигане на някои от тези неща. Защото като си казал "А", и то толкова шумно, че направо все едно си се оригнал, сега трябва да тропнеш по масата и с едно здраво "Б". Иначе ще излезе, че наистина си се оригнал. И то на кавърма "Каварна", която може и да си си сготвил за лично ползване и удоволствие. И в такъв случай ще остане впечатлението, че само изнасяш тенджерата извън кръчмата, та да се размирише.

Oще: а група  бойкот  бфс  емил наков  каварна  калиакра  левски  томас лафчис  цонко цонев 


Още от БГ футбол


Видео