Йохан Кройф: Футболът е преди всичко интелект | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Йохан Кройф: Футболът е преди всичко интелект

Максим Максимов , Спорт Експрес
22.10.2010, 13:39 (обновена 22.10.2010, 16:10)
Йохан Кройф

Снимка: © BGNES

Йохан Кройф продължава да е близо до спорта и с доста натоварена програма

Какво може да промени намерението ви да не се върнете никога в големия футбол?

-Никога не трябва да казваш никога. Сега тренирам националния отбор на Каталуня, който има два мача в годината. Доволен съм от това, което правя.

С какво още се занимавате?

-Работа не ми липсва. Имам ангажименти към Johan Cruyff Foundation и Cruyff Institute. Фондацията се занимава с това да предоставя на деца с трудна съдба или неравностойно положение възможности да спортуват, стимулира ги, обяснява им, че спортът е тяхното спасение. Убеден съм, че по този начин можем да помогнем на децата да запазят вярата и бъдещето си. А в института целта ни е да помогнем на професионалните спортисти, провеждаме различни изследвания, които са важни за живота им след като се откажат от спорта.

Какъв е футболът на Йохан Кройф?

-Развлечение, стил и техника, но преди всичко интелект.

Можете ли да обясните къде е тайната на прочутата холандска треньорска школа, представители, на която работят по целия свят и често се сменят един друг?

-Преди всичко в Холандия е създадена и успешно функционира базова система за подготовка на треньорите. Работят огромно количество школи , които си помагат една на друга, обменят опит и провеждат съвместни семинари. С една дума, изградена е цяла инфраструктура, добре работещ механизъм. Като допълнителен фактор служи манталитетът. Холандците по природа са открити, прями и трудолюбиви. Всичко това много помага в тази професия. Все пак, за да бъдеш треньор не е достатъчно да се справяш с тренировъчния процес, необходимо е да разбираш културата на страната, в която работиш. А ние холандците се справяме отлично с това.

Защо според Вас за трети пореден път в историята си Холандия не успя да спечели финала на световното първенство?

-Опитвате се да обясните поражението в ЮАР с онова, което се е случвало в историята? Не мисля, че е правилно. Всъщност всичко е далеч по-просто - Испания отбеляза един гол повече и затова за трети път Холандия е само вицешампион.

Всъщност Испания спечели всичките си мачове от плейофите на Мондиал 2010 с по 1:0. Всеки път ли това е обяснението - вкарали са един гол повече от съперника?

-Да, на този факт, доста специалисти обърнаха внимание и го анализираха. Но футболът е такава игра, в която можеш да спечелиш и ако поразиш вратата на съперника само веднъж повече, отколкото той твоята. Затова може да се каже, че от тази гледна точка Испания показа потресаваща игрова ефективност.

Излиза, че победата на Испания на финала и в турнира е закономерна?

-Разбира се. Испания е един от най-добрите отбори в света. И мисля, че в това, че отборът демонстрира в момента най-добрия футбол на планетата не се съмнява никой. Въпреки това съм убеден, че по време на световното първенство тимът можеше да покаже още по-добри неща

Мнозина казват, че може да се постави знак за равенство между Испания и Барселона. Какво мислите по този въпрос?

-Не съм сигурен дали между двата тима има знак за равенство, но сходство определено съществува. И няма как да е по-друг начин след като осем от футболистите на Барселона, седем от тях редовно попадащи в стартовия състав, са станали световни шампиони.

Тоталният футбол, основан на контрола на топката, Барселона започна да практикува именно когато вие бяхте начело на тима. Не излиза ли така все едно испанците са взели оръжието на холандците?

-Фактически е точно така. Но и на моите сънародници този стил не е чужд. И националния тим на Испания, и националния на Холандия винаги са имали голям брой технични футболисти и напълно логично е тези два състава да изберат точно такъв път на развитие.

И въпреки това загубата на финала не е ли като цената, която Холандия, както и Бразилия плати за това, че измениха на атакуващия си стил?

-За Бразилия не съм сигурен как стоят нещата. Що се отнася до Холандия не мисля, че е точно така. Попадането във финала на световното първенство е страхотно постижение, награда за отлично свършена работа. А това, че финалът е загубен в продълженията не е нещо повече от стечение на обстоятелствата. Изобщо не може да става дума, че е възмездие за промяна в стила.

Кой от настоящите футболисти в националния отбор възприемате като свой наследник?

-Наследник на Кройф в националния отбор на Холандия?Звучи доста гръмко, не очаквайте да чуете от мен името на такъв футболист. Но бих искал да отлича изявите на Уесли Снайдер, Ариен Робен и Робин ван Перси. От тези тримата до голяма степен зависи играта на състава.

Какво различава и какво сближава тази Холандия от онази през 1974 г.?

-Подобно сравнение е неправилно, не бива изобщо да се прави по отношение на футбола от моето време и този, който се играе сега. На практика това са различни видове спорт. Единственото общо е, че и двата тима стигнаха до финала на световното първенство.

А можете ли да сравните Холандия от 2010 и Холандия от 2008-а?

Въпреки че отборът, който игра на четвъртфинал на европейското първенство през 2008-а показа по-красива и атакуваща игра, мисля че днешният състав на Холандия все пак е по-силен. И не защото е световен вицешампион. Просто преди две години имахме млад и амбициозен отбор, който до шампионата в ЮАР израсна и сега показва по-съдържателен и ефективен футбол.

А какво мислите за Диего Марадона и работата му като национален треньор на Аржентина?

-Всички тези приказки, че Марадона не е треньор са глупости. Той беше един от най-добрите играчи в историята и това едва ли някой може да го оспори. А след като е така той вероятно разбира нещичко от тази игра.

Трябваше ли той да остане на поста си?

-Възможно е Диего да е поприбързал с напускането си. Той успя да сплоти около себе си хората, играчите го обичаха и това беше видно. Но щом е решил да си тръгне, вероятно е имал добри основания за това.

За мнозина предствянето на Германия беше изненада. Вие така ли го възприемате?

-Да, този тим наистина поднесе сюрприз. Бях учуден да видя прогресът, който са постигнали групата млади играчи, които преди година бяха малкоизвестни. През целия турнир те се представиха на ниво, а и футболът, който показваха бе приятен за гледане.

Тогава какво се случи срещу Испания?

-Не мога да отговоря. Възможно е за тях да се оказа фатален факта, че са решили да се надиграват с Испания в открит футбол. Но освен това не бива да забравяме, че във всяка надпревара всеки отбор има своя неудачен ден. Вероятно именно този двубой е бил лошият за Германия. Все пак за да спечелиш подобно състезание ти трябва и не малка доза късмет. Но той не бе на страната на тима на Йоги Льов в сблъсъка с Испания.

Съгласен ли сте с избора на Диего Форлан за №1 на Мондиал 2010?

-Да, той показа добра игра през целия турнир. Разбира се, Иниеста, Вия, и Снайдер не изглеждаха по-зле. Но ролята на Форлан в националния отбор няма как да не се отчете. Уругвай не е сред грандовете в световния футбол и всичките им успехи до голяма степен се дължат на неговите изяви.

Вашето име продължава да се асоциира с революция във футбола. Какво ново развитие на играта даде според Вас световното първенство в ЮАР?

-Всяко голямо състезание безспорно носи нещо ново. Треньорите откриват нови тактики, играчите се усъвършенстват по отношение на техниката и физиката си. Но все още е минало твърде малко време от световното първенство, за да може да се направи толкова подробен анализ и да се види как ще се развива футбола след случилото се по терените в ЮАР.

 

Oще: аржентина  барселона  германия  диего марадона  испания  йохан кройф  мондиал 2010  холандия 


Още от БГ футбол


Видео