Надеждата, която си има отбор | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Надеждата, която си има отбор

ЛНЛюбомир Найденов
01.12.2016, 11:58 (обновена 03.12.2016, 13:46)
отбор на надеждата

Снимка: © http://nacionalite.org/

Виктор Кирков и "Отборът на надеждата" показват нагледно как се постигат резултати в социалната интеграция

Вече сме ви разказвали за Виктор Кирков и проекта му „Отборът на надеждата“. Като управител на „Спортс Мениджмънт България“, Виктор е човекът, който през 2011 г. създава т. нар. „Отбор на бездомниците“, който представлява страната ни на световните първенства за бездомни хора.

Пет години по-късно успехите са налице. От общо 40 момчета, преминали през отбора (регламентът на Homeless World Cup е на всеки мондиал отборите да бъдат съставени от по осем нови момчета), 39 вече са интегрирани в обществото и имат работа. Няколко от тях дори продължават да се занимават с футбол по долните ни дивизии.

С „Отбор на надеждата” в 13 населени места безплатно са тренирали над 350 деца и младежи от поправителния дом в Бойчиновци, възпитателно училище-интернат в Ракитово, домове за деца лишени от родителска грижа, центрове за настаняване от семеен тип, наблюдавани жилища, защитени жилища, центрове за временно настаняване, СУПЦ и ромски махали за последните пет години. Над 70% от тях са успели да променят живота си към по-добро.

Най-доброто постижение на отбора е деветото място на Мондиал 2015 в Амстердам, а в единствената година, 2013-а, в която имахме и женски „Отбор на надеждата”, момичетата ни станаха европейски шампионки в Мюнхен и завършиха седми на световното.


Виктор бе поздравен за работата си и от президента Росен Плевнелиев. „На практика, ние започнахме заедно. Преди пет години той встъпи в длъжност като президент, а аз създадох „Отбора на надеждата“, споделя Кирков.

Но иска да прави още и още. „Изпитвам удовлетворение от работата си през цялото време, за разлика от други професии, където реално може и да не видиш резултата от труда си. Ние виждаме резултатите от работата си в рамките на месеци. 3-5 месеца са достатъчни да видиш един човек реализиран и с променен начин на живот. Това носи удовлетворение. Важното е всеки да получи шанс. Ние на никого не помагаме, а просто създаваме предпоставки тези хора да си помогнат сами. От тях зависи дали ще използват този шанс“.

Преди дни Виктор и неговата организация спечелиха финансиране от Европейската комисия на стойност от почти 60 000 евро. Проектът му бе класиран на седмо място от общо 53 кандидатстващи организации от целия Европейски съюз и от общо 11, които получиха подобно финансиране. Това са целеви средства за изграждане на условия за спорт в лагерите за бежанци, където Кирков ще разшири социалната си дейност. Защото знае, че има смисъл. Бивш член на „Отбор на надеждата” е именно от такъв бежански център, а в момента вече е напълно интегриран, говори български, завърши образованието си у нас, успя да изкара шофьорските курсове и дори работи за IBM.

Тъй като Homeless World Cup не е първенство само и единствено за бездомни хора, всеки отбор преценява сам какви хора да включи в отбора си, но това трябва да са хора, които имат нужда от социална интеграция. Затова и в нашия има не само бездомни момчета, но и такива от поправителни домове, бежански лагери и ромските махали. Например – индонезийският отбор е създаден изцяло от ХИВ-позитивни. „Там тези хора са дискриминирани от обществото и са отбягвани, а на световното всички им се радват и ги прегръщат“, разказва Кирков.

Най-хубавото на тази инициатива според Виктор е шансът, който момчетата и момичетата получават да излязат от средата си и да се срещнат с хора от други култури, хора с различен цвят на кожата, но с подобна на тяхната съдба.

Първоначално, проектът е финансиран изцяло с лични средства, след което се появяват и спонсорите. Виктор е горд, че не е взел нито стотинка от държавата или политическите партии. Единствената помощ, която получава от общините, е свързана с предоставяне на терени за тренировка и извозване на момчетата за селекционните турнири в София, от които се определя разширеният състав за предстоящите първенства.

Благодарение на добрата работа в последните години, „Спортс Мениджмънт България“ получи правото да организира втория Европейски форум за бездомни (своеобразно Европейско първенство) в София. Тъй като фокусът е малко по-различен от този на световното, в първите два дни на евро форума ще се проведат и workshop-ове, а последните два са запазени за мачове.

Първенството ще се проведе между 25 и 28 май 2017 г. Идеята на Виктор е да издейства разрешително от общината мачовете да се проведат пред Паметника на съветската армия, което едва ли ще е трудно, имайки предвид, че Йорданка Фандъкова всяка година изпраща отбора преди световните първенства. Ще бъде изградено игрище с подвижни трибуни, а на форумът ще вземат участие осем чуждестранни и четири български отбора, като единият ще бъде съставен изцяло от бежанци.

И въпреки че все още дори не е започнал работата си по наскоро спечеления проект, Виктор има още идеи за бъдещето – да изгради структурна политика за интеграция, с която да помага не само на малчуганите, но и на родителите им.

„Имаме един изключително успешен модел в „Отбора на надеждата“, но това са много малка част от хората, които имат нужда от социална интеграция. Тук работим с младежи и то младежи, които имат някакви футболни качества. За всички останали – проектът не е работещ. Аз искам по такъв начин да разширя проекта, неслучайно сега с бежанците ще работим не само с футбол, но и с всякакви видове спорт без състезателен елемент, защото това ще даде възможност на повече хора да се докоснат до проекта. Надявам се догодина да имам възможност да реализирам проект и за по-възрастни хора, които са извън пазара на труда – да им помогнем, занимавайки се и с децата им, и с тях“.

Как ще стигне до тях?

„Нямам никакъв проблем да стигна до тях, защото във Факултета вече всички ме познават. Постепенно това ще стане и в другите ромски махали. Тези хора вече ми имат доверие. Знаят, че водя децата им по турнири и постигат успехи в чужбина, след което им ги връщам живи и здрави. Виждайки това, съм сигурен, че биха ми се доверили и биха дали шанс на децата си, защото с тях трябва да се работи от малки.“

Единственото, което мога да пожелая на Виктор Кирков занапред, е успех. Но да знае и че ще го следим отблизо, защото с успехите идва и отговорността.

Oще: homeless world cup  бежански лагери  бежанци  виктор кирков  деца в домове  деца в неравностойно положение  европейска комисия  европейски съюз  европейско първенство  европейско първенство за бездомни хора  ек  ес  инициатива  йорданка фандъкова  кмет  надежда  общини  отбор на надеждата  президент  пример  проекти  роми  ромски махали  росен плевнелиев  световно първенство  световно първенство за бездомни хора  софия  социална интеграция  финансиране  хора в неравностойно положение 


Още от БГ футбол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео