Владо Николов: Връщам се за европейското първенство | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Владо Николов: Връщам се за европейското първенство

volleyball.bg
22.03.2011, 13:17 (обновена 22.03.2011, 15:21)
владимир николов, волейбол

Снимка: © БГНЕС

Владимир Николов ще пропусне мачовете от Световната волейболна лига, но ще бъде готов за двубоите от европейското първенство

Владо, къде те намираме в момента?

-В къщи, току що вечеряхме със семейството ми.

Как си, какво е физическото ти състояние?

-Благодаря, чувствам се добре, всичко е нормално.

До нас достигна информация, че си се подложил на доста медицински тестове в Италия, свързани със стара травма на рамото ти?

-Миналата година имах проблем с рамото на базата на това, че дълги години играех с възпаления. Едно сухожилие е удебелено и има калцификати и респективно трябва да се „почисти" с медицинска намеса.

Лекарите в Италия са категорични, че трябва да се подложиш на операция, така ли е?

-Първо искам да уточня, че интервенцията не е операция, а артроскопия. Чрез този метод се прониква от две или три точки в рамото и е много по-щадящо. Също така е изключително важно, че възстановяването е за много по - кратко време.

Колко време ще отнеме възстановителния период?

-Около два месеца след интервенцията. Но за да мога да играя на 100 процента за националния отбор за бъдеще е необходимо това да се предприеме след края на първенството в Италия, за да взема участие в европейското първенство. Така че разговаряхме с Радо Стойчев и преценихме, че ако трябва да стоя 2 месеца извън игрището, то е по-добре да пропусна мачовете от Световна лига и да играя пълноценно на Европейското първенство тази година.

Кой ще сложи капитанската лента, ти кого ще препоръчаш?

-Не смятам, че аз трябва да предлагам когото и да било. Обикновено този въпрос се решава или от състезателите или от треньора.

Твоят клубен отбор „Бре Банка Ланути" (Кунео) е на 2-о място във временното класиране в Италия благодарение и на твоето отлично представяне. Ще играете ли финал този сезон?

-Горещо се надявам. Утвърдихме се като втория от двата най-добри отбора в Италия и е логично да достигнем финала и да се борим за спечелването на първенството.

Като капитан на националния отбор на България срещна ли се вече с новия селекционер Радостин Стойчев и какво си казахте, ако не е тайна?

-Не сме се срещали официално като треньор и капитан. Говорим често по телефона и се срещнахме на мачовете, когато играхме един срещу друг.

Говорил ли си с другите момчета от националния отбор? Те какво мислят за избора на Стойчев?

-Не го съм коментирал, но и не смятам, че и това е нужно, защото федерацията е органът, който избира треньорите, а треньорите - играчите, които ще играят в отбора.

В последните седмици в български медии имаше ред публикации, че с Радо имате конфликт още от времето, когато ти играеше в Тренто и той пое отбора, че имате конфликт за капитанската лента и сблъсък на характерите ви...

-Не смятам, че трябва да отговарям на писания в жълти вестници.

Какво според теб трябва да промени новият треньор в националния отбор, за да се постигнат успехите, които всички фенове на волейбола очакват?

-Ако знаех рецептата, може би нямаше да имаме нужда от смяна на треньора. Предполагам, че ако той успее да постигне това, което прави с Тренто, би било достатъчно и чудесно като постижение и за националния.

Ще играете контроли с 2-ия и 3-ия в света. Дали ще вземем реванш от Куба, макар и в неофициален мач?

-В неофициален мач няма наистина голямо значение дали ще вземем реванш. Важно е да успеем да ги победим на голямо първенство, а защо не на финалите на Световна лига тази година.

Как оценяваш групата за Световната лига? Имаме ли шанс да стигнем до финалите?

-При всички положения имаме отбор, който може да се бори с всички световни сили. Така че определено смятам, че имаме своите шансове и просто трябва да ги реализираме, за да се класираме на финалите, които от известно време ни убягват.

До този момент си в Топ 3 на официалната анкета на БФВ сред феновете за „Волейболист на 2010 година". Би ли направил своя класация за 3-мата най-добри български волейболисти и кои са те?

-Смятам, че такава класация принадлежи само на феновете. Волейболът е колективен спорт и феновете трябва да правят класации, не състезателите.

Oще: българия  владимир николов  волейбол  куба  радостин стойчев  световна лига 


Още от БГ футбол


Видео