ЦСКА никога не е бил по-разединен, но пак ще възкръсне | sportcafe.bg
Sportcafe logo

ЦСКА никога не е бил по-разединен, но пак ще възкръсне

Павлин Неновски
07.07.2010, 09:23 (обновена 05.10.2011, 16:43)
Димитър Борисов

Снимка: © БГНЕС

Титан заложиха бомбата с часовников механизъм

Съзнателно бях спрял известно време да коментирам и анализирам случващото се в ЦСКА, въпреки че беше повече от ясно как простотиите в Борисовата градина няма да си дадат и един почивен ден, макар и в отпускарски сезон.

Просто защото този клуб има способността да създава новини и в най-умрялото време на годината, или пък да засенчва тези от останалите такива. Честно да си призная ми омръзна да пиша за всяка една издънка на "Титан". Те са толкова много, колкото кофи за боклук не успяват да почистят въпросните в София и страната.

През последните няколко дни обаче новините с адресант Борисовата градина започнаха да придобиват скандален, дори криминален оттенък. За първи път, откакто съществува "червеният" клуб, няма звено в йерархията, което да не е проблемно. Като се почне от собствениците, мине се през изпълнителния директор, треньора и футболистите на представителния отбор, за да се стигне до невръстните таланти от ДЮШ.

Най-страшното е, че това, което крепеше "тризвездните" през годините на прехода, също поддаде или започна да поддава - феновете. Именно публиката на ЦСКА успяваше да съхрани "армейската" идея в моментите, когато положението бе най-тежко. Не са много изключенията, когато се е случвало да се водят отделни битки за надмощие в Сектор "Г" между отделни фракции, но това по никакъв начин не се е отразявало на подкрепата към най-големия български клуб.

Сега обаче и последният бастион на "червената" крепост има вероятност да бъде пробит, при това не от външни сили, а отвътре. Както впрочем най-често се случва в рамките на тези близо 111 000 кв. км. Битките се превърнаха във войни, разделителната черта в Северната трибуна стана много по-дебела, а борбата за привличане на всеки един фен към определената страна става зловеща.

Чувам от известно време, а напоследък и чета в Интернет, че в основата на сблъсъка между организираните привърженици стоят парите от билети, екскурзии, хореографии и... наркотици. Сблъсъкът по оста агитка-ръководство също става все по-ожесточен, като вече е публичен, а не както се водеше досега на тихия фронт.

"Кралете на боклука" заложиха бомбата с часовников механизъм още със стъпването си на "Българска армия" с необмислените си и продължаващи до ден-днешен действия във всякакъв аспект, а след събитията в Самоков на всички стана ясно, че таймерът отброява последните дни и часове преди неизбежната експлозия.

Скандалите между Костадинов и новия шеф на ДЮШ Георги Георгиев от една страна, и уволнените треньори, начело с направилия чудеса от храброст, но обвинен в алкохолизъм Ангел Калбуров от друга, както и свадата между Дочев и Костадин Стоянов, са все щрихи от последно време, допълващи общата мрачна картина в ЦСКА.

Положението в най-титулувания български клуб към този час няма аналог. Дори когато управляваха Илия Павлов, Васил Божков и Прамод Митал, времена, когато отборът предимно агонизираше и бързо-бързо губеше от своя блясък, "армейците" бяха като цяло единни на едно място - на трибуните. Сега нещата са на път да излязат от контрол точно там. А стане ли това, ЦСКА ще отиде по дяволите.

Надеждата е, че дори в най-трудните моменти всички закърмени и отдадени на "червената" идея се събират и свиват в юмрук, който нанася тежък контра удар на "врага", бил той външен или вътрешен.

А ЦСКА е свикнал да се надига от всякакво положение на нокдаун, така както птицата Феникс от прахта... и да възкръсне отново!

Oще: българска армия  титан  цска 


Още от БГ футбол


Видео