Боксът е по-опасен от ММА? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Боксът е по-опасен от ММА?

ЛНЛюбомир Найденов
19.06.2017, 14:54 (обновена 20.06.2017, 14:16)
9

Снимка на Мат Митрион от последния му мач в UFC - загуба с KO/TKO от Травис Браун през януари 2016-а. Митрион е един от бойците, които са побеждавали Тим Хаг в кратката му кариера в клетката на UFC.

Ако сте почитатели на бойните спортове, най-вероятно сте чували това твърдение.

След смъртта на Тим Хаг, който почина от мозъчен кръвоизлив, след като бе пратен пет пъти в нокдаун още в първите два рунда на боксов мач в Канада, дебатът за това кой спорт е по-опасен отново започна.

Истината е, че няма категоричен отговор на този въпрос. И причините за това са много.

Основната е, че смесените бойни изкуства са сравнително млад спорт, поради което все още нямаме данни за дълготрайните последствия върху спортистите.

Най-елементарното обяснение, което се дава от специалистите по двата спорта, е, че ММА може да се смята за по-безопасен заради различните начини, по който може да завърши мачът – не само след нокаут или ТКО, но и след ключ (на крак, на ръка) или чрез предаване.

Както и фактът, че в ММА загубата на съзнание дори за секунда означава прекратяване на мача в огромна част от случаите (тук идва и ролята на съдиите). Докато боксьорите имат отброяване от осем при нокдаун, в което имат време да се възстановят и да се изправят, след което да поемат още удари в главата.

ММА не разчита и само на удари. Не малка част от двубоите преминават в борба на земята.

Едно изследване от 2015 година на д-р Шелби Карпман от университета в Албърта, Канада ни дава малко повече подробности около травмите, които се получават в двата спорта.

Изследването е проведено в период от 2000 до 2013 година и обхваща 1181 спортисти в ММА и 550 боксьори от мачове, проведени в Едмънтън, Канада.

Данните, според докладите на лекарите от прегледите след двубоите, показват, че участниците в ММА мачове са изложени на по-голям риск от контузии, като цяло (49,8% в бокса срещу 59,4% в ММА).

Боксьорите обаче страдат много повече от тежки травми в главата, сътресение на мозъка (7,1% в бокса срещу 4,2% в ММА) и контузии на очите, включително отлепване на ретината (1,1% в бокса срещу 0,3% в ММА), докато най-честите контузии в ММА са охлузвания, натъртвания, счупени носове и по-малки външни кръвоизлизви по лицето.

Друг аспект от изследването е продължителността на медицинската забрана за практикуване на спорта след края на двубоите. Лекарите определят степента на получените контузии и насрочват период, в който състезателят да почива от всякакъв вид натоварвания и спортна активност.

Средната продължителност на медицинската забрана при боксьорите е била 26 дни, докато за състезателите в ММА – 20 дни.

„Ако практикувате смесени бойни изкуства, има по-голяма опасност да получите контузия. Голяма част от кръвта, която виждате в ММА обаче, е от разкървавени носове и аркади по лицето, които изглеждат по-лоши, отколкото са всъщност“, казва д-р Карпман.

Извод: ММА мачовете може и да са по-кървави, но изглежда, че смесените бойни изкуства са малко по-безопасни от бокса за самите състезатели.

Докато не бъдат проведени повече задълбочени изследвания по тази тема и нямаме данни за дълготрайните последици от ММА двубоите обаче, няма да имаме категоричен отговор кой от спортовете е по-опасен.

Oще: ufc  бокс  изследване  канада  контузии  кръвоизливи  мат митрион  мма  опасност  по-опасен ли е боксът от мма  смесени бойни изкуства  смърт  сътресение  тим хаг  травис браун  удари в главата 


Още от Да го web@

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео