Ако искаме справедливост, нека не я раздаваме ние | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ако искаме справедливост, нека не я раздаваме ние

ЛНЛюбомир Найденов
23.11.2016, 11:58 (обновена 24.11.2016, 16:39)
 елена симеонова

Видео като това пораждат доста емоции, но медиите трябва да се пазят от тях и да разчитат на фактите

Огромен скандал се разразява в САЩ, в който бивш треньор по гимнастика е обвинен в блудство с малолетни момичета, включително и с член на националния отбор.

Д-р Лари Насър може да получи доживотна присъда, ако бъде признат за виновен.

Американските, даже и световните, медии нищят случая факт по факт от известно време, тъй като обвинения към лекаря имаше и преди това, и обогатяват картината на предполагаемите ужасяващи престъпления.

Наскоро у нас, въпреки че размерите не могат да се сравняват, имаше подобен случай. Треньорка по художествена гимнастика бе заснета как дърпа ушите на малко момиченце на тренировка, след като не е доволна от играта й.

Фактите

За разлика от при нас, в световен мащаб (говорим, разбира се, за сериозни медии) не бързат да издават присъди. Търсят се фактите. На първо място е информацията, а емоционалните коментари са оставени на заден план.

Докато не е издадена присъда, в цивилизованите държави рядко „разпъват на кръст“ обвиняемия. Изчаква се компетентната институция – съдът – да се произнесе, след което идва мястото за коментарите.

В България художествената гимнастика заема особено място в сърцето на феновете. Тя остана единственият ни отборен спорт, от който очакваме медали на всяко едно първенство. Там са единствените ни „Златни момичета“ и е разбираема вълната от недоволство, която се роди след скандалното видео.

Да, в „нашия“ случай имаме видео доказателство за насилието – това е факт. Но имаме и факта, че родителите и момиченцето смятат треньорката за добър специалист.

(Наскоро Елена Симеонова бе избрана за член на Треньорската комисия към Българската федерация по художествена гимнастика.)

Всякакво насилие над деца, а дори и срещу възрастни, е недопустимо. За наказанието им си има компетентни органи.

Читателят/зрителят/слушателят има пълното право да се гневи срещу абсолютно всичко, което приема за нередно, но медиите трябва да изпълняват различна роля.

Ако и средствата за масова информация запалят факлите, започнат да хвърлят камъни и се включат в лова на вещици, то те губят основната си функция – да работят за едно по-добре информирано общество.

Нека оставим присъдите на съда, защото ако му изземем тази функция, от него няма абсолютно никаква полза.

Oще: блудство  блудство с малолетни  българия  гимнастика  доживот  д-р лари насър  елена симеонова  журналистика  затвор  зрители  информация  коментари  лари насър  мнения  насилие  новини  посегателство  присъда  сащ  слушатели  социални мрежи  съд  факти  фенове  художествена гимнастика  читатели 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

6 Manuela Gerenova | 24.11.201620:56

Драконе, явно има треньори и треньори. Защото великата Нешка сама не се свени да разкрива методите си на трениране, Бианка Панова беше доволно описателна в това отношение, много момичета са споделяли - къде гласно, къде "между нас да си остане".
За мен не е страшно, че има такива треньори - в едно нормално общество те щяха да бъдат изтласкани от системата и отритнати. Страшно е мисленето, че да се държат лошо с теб е добра и полезна мотивация. Че без бой няма успехи. Че "то в големия спорт е така, какво си мислите, иначе няма резултати". Мнението, че е възможна позитивна мотивация, че един треньор (тийм лидер, мениджър) може да подейства само с добре обмислен психологически подход е едва ли не греховно.
А сега и статия - "Моля ви се, недейте да съдите". Ми, доооообре, няма. Ама като скочи пак някое момиче на 22, пак ли ще се правим, че е "инцидент"?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 24.11.201620:09

Мануела, преди не го споменах, защото исках да съм сигурен в нещо. На млади години майка ми е спечелила известно количество медали от републикански състезания по акробатика. Преди петнайсетина години имах шанса да се запозная с един от треньорите й - и той каза, че е бил изключително взискателен към момичетата, които е тренирал. Сега покрай случая с тази треньорка се присетих и питах майка ми дали се е стигало до подобни издевателства. Ами, не се е.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

4 7 | 24.11.201620:09

Да , Мануела- май само в България се чува умилителното: "Шште смажа ей детенце, шште размажа"- от разни педагогстващи майки и бащи. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 24.11.201619:46

Аз не виждам нещата да стигат до съд. Всички дружно се обединиха около мнението, че треньорката е прекрасна, че деца и родители я обожават и прочее. А у народа удобно се настани или затвърди мнението, че без бой и опъване на уши няма да има успехи. А без успехи ги няма лелеяните злата и сребра, няма България-на-три-морета. Всички с умиление си спомниха, че, ей на!, и Нешка е опъвала уши, била е през краката и други крайно възпитателни за един крехък млад човек неща, пък ей на! колко медали е донесла. И като цяло, той боят е да изгражда, не да разгражда.
За Цвети Стоянова не ми се и почва...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

2 7 | 24.11.201616:55

За какво точно пледира авторът на този материал? Чуди се

Ако е налице очевидно упражняване на насилие, нима съдът е този, който ще реши каква да е моралната оценка на обществото за такава постъпка?

Ако съдът отсъди,че в случая с очевидно прилагане на насилие няма нищо недопустимо, то нима е невъзможно моралността на неговата присъда да бъде поставена под въпрос от страна на обществото?

ПП Присъединяването към една или друга организация или заемането на един или друг пост какво неразривно общо има с моралните категории?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 24.11.201615:24

Докато не е издадена присъда, в цивилизованите държави рядко „разпъват на кръст“ обвиняемия.
---
Защо не питаме "изнасилвача" на Кеша за това? Или "изнасилвача" на Лена Дънам? Или Джони Деп?

Хайде без глупости. В конкретния случай не просто чухме слухове за това какво е правила оная треньорка. Видяхме и чухме запис, показващ как тя издевателства над дете. Какво има да го мислим още?
   

оценка

+1 -0


Видео