Путин да каже, че Русия не иска Олимпиада без знаме и химн | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Путин да каже, че Русия не иска Олимпиада без знаме и химн

Sportcafe , Sports.ru
06.12.2017, 10:47 (обновена 08.12.2017, 09:10)
, Sports.ru
Владимир Путин

Снимка: © Getty Images

Дисквалификацията на знамето и химна е дисквалификация за руския народ, а не само за спортистите.

Патриотичната колонка на Алексей Белов (Sports.ru)

Първата Олимпиада, която гледах, беше зимната в Калгари през 1988-а. Бях почти на 11. Ако не половината, то поне една четвърт от шампионите, си спомням и без Google. Великите хокейни национали Гордеев, Гринков, Бестемянов и Букин; двойката на бобслей Гуляев-Венцане; Алексей Прокуроров, Михаил Деветяров; биатлонистите от щафетата...

Тогава възрастните ми казаха, че никога повече през живота си няма да гледам по-велика Олимпиада.

След това бяха летните игри в Сеул, а най-яркият спомен от тях - Бен Джонсън, който надбяга Карл Люис и постави нов световен рекорд в спринта на 100 м, а три дни по-късно бе хванат с допинг.

Не националните отбори по футбол и баскетбол, не Бубка и Карелин, не Салников или Богинская. Не успехът в щафетата на 4 по 100 метра, който беше нещо изключително голямо, дори и в отсъствието на американците. Не бяха и сълзите на Рой Джоунс, макар че идиотизмът на съдиите бе чутовен.

Може би, това си е мой проблем. И може би беше заради факта, че за първи път разбрах, че съществува подобно животно - допинг.

Днес за него знаят всички. Имам предвид всички-всички - даже и тези, които не могат да назоват нито един олимпийски шампион.

Днес допингът е суперзвездата на спорта, редом до Меси и Кристиано.

Тогава, през 1988 г., отнеха победата на Бен Джонсън след три дни. Дори и това беше много. В продължение на три дни той беше световен рекордьор на 100 м и големият герой на Олимпиадата.

И въпреки факта, че бе извършил престъпление и бе наказан напълно справедливо, все пак беше спечелил състезанието. А Карл Луис, олимпийският шампион, който след това получи медала, в крайна сметка го загуби.

Не знаех как да живея с това и не знам и досега. Това беше просто един епизод от цялостната картина. Представете си, че сте прекарали две приказни седмици на море, но за един ден сте били леко неразположени.

Така беше тогава. А сега няма нищо друго освен гадене.

Сега нямам представа кои от нашите спортни звезди се допингират и кои са чистите и честните. Юлия Чепалова бе хваната със забранени стимуланти, но запази всичките си олимпийски медали. Никита Крюков не бе спипан с допинг, но бе лишен от олимпийското сребро.

А какво да мисля сега за онази победа в спринта през 1988-а?

И хвърлям вината не толкова върху Путин-Мутко-Русия, а най-вече върху WADA и МОК.

Цялата допинг система е страшен бардак. Стотици са забранените медикаменти, но от тях максимум 30-40 са тези, които нанасят сериозни вреди на здравето и дават явно предимство пред конкурентите.

Допинг ченгетата постоянно са по петите на атлетити и изследват урината и кръвта им, а в същото време стотици биват хващани и дисквалифицирани със задна дата по "обосновани съмнения".

Доказали сте правителствена програма за подпомагане на допинга? Тогава дисквалифицирайте нейните поддръжници - Путин, Мутко, ръководителите на федерации. Забранете им завинаги и под всякаква форма да присъстват на международни турнири.

Но дисквалификацията на знамето и химна е дисквалификация за всички нас.

Дисквалификация лично за мен. Наказват ме с Олимпиада без знаме и химн за нещо, към което нямам отношение и не съм направил. Вече видях подобно нещо през 1992 г. - и не ми хареса. Но времената бяха такива и по принцип нямахме нито страна, нито знаме, нито химн - не само в спорта.

Днес имаме всичко това. И знам със сигурност: Олимпиада без нашето знаме не ми е нужна. Тъй като то, знамето, е основното нещо на една Олимпиада.

Всички в Русия са наясно, че веднъж на четири години кърлинг, бобслей и шорттрек са наши национални спортове, въпреки че не познават звездите нито по имена, нито знаят как изглеждат. На Олимпиадата нашият народ подкрепя страната, знамето и химна.

Нека не се заблуждаваме - почти всички спортове, представени на Игрите, за повечето от нас са интересни само там.

И само на Олимпиада всички сме готови да викаме за Николай Олюнин, Александър Смишлаев, Ален Заварзин и дори Александър Легков. И не защото са прекрасни хора и отлични спортисти, а защото са наши спортисти. Те се състезават под нашия флаг и като се качат на подиума звучи нашият химн.

Атлетите могат и да мислят различно. Много от тях наистина посвещават живота си на Игрите и когато изборът е да тръгнат към тях без или със знаме, всеки има право на личен избор.

Но е важно да припомним: почти всички руски спортисти са държавни служители. Така че и държавата също си има своя собствена истина.

И поне може да избере - да приеме "неутралните" спортисти за свои или не. Да помага на спортисти, готови да се състезават без флаг или не.

И ако утре Путин каже, че Русия няма да участва на Олимпиада без знаме, може би за първи път в живота си ще се съглася с него.

Защото всеки си има своята истина. Още веднъж - моята е тази: основното нещо на Олимпиада е знамето. Тя започва и завършва с флаговете на страните. И Игрите живеят всекидневно със знамената. Всички шампиони на стълбичката пеят химна и гледат как се издигат цветовете на техните страни.

Ако нямат флаг или химн, какво ще пеят и какво ще гледате? Въобще какъв ще е смисълът?

Oще: владимир путин  допинг  олимпиада  химн 


Още от Да го web@

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 07.12.201717:45

>Но дисквалификацията на знамето и химна е дисквалификация за всички нас

Да, защото Путин, Мутко и прочие са представители на вас, руския народ, вие сте ги избрали да ви представят и те са ви представили като народ, който не се свени да организира, спонсорира и насърчава дългогодишна допинг схема, обхващаща почти всеки руски олимпийски спортист, и подсигури съдействието на всеки нужен държавен орган.
Руското правителство е представителя на руския народ.
Ако руското правителството се осере тотално, значи се е тотално осрал руският народ.
Когато се осереш си си заслужил наказанието.
Достойните хора поне имат силата да го понесат без мрънкане и оплаквания, без рационализации, че се отнасят с тях "несправедливо".
Явно руснаците, освен че са измамници, не са дори и достойни хора.
   

оценка

+0 -0


Видео