Заменимостта може да бъде ключът за Германия на Евро 2012 | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Заменимостта може да бъде ключът за Германия на Евро 2012

Павлин Неновски, по материал на Кларк Уитни, Goal.com
03.09.2011, 12:55 (обновена 05.09.2011, 13:09)
Йоахим Льов

Снимка: © Getty Images

Йоахим Льов свърши прекрасна работа, откакто пое Бундестима

Германия увеличи перфектната си серия в квалификациите на осем последователни победи след 6:2 над Австрия в петък, което гарантира участието му на Европейското първенство идното лято. Това бе голям триумф за момчетата на Йоахим Льов срещу своите съседи, които въпреки голямата загуба играха добре, но бяха премазани от неудържимата немска атака.

Месут Йозил, Томас Мюлер и Мирослав Клозе бяха героите на вечерта за Бундестима, всеки един от които бе замесен в поне три от всички попадения. Като цяло може да бъде даден кредит на доверие на звездите за тяхната игра, но има нещо още по-важно, на което наблегна Льов след края на мача.

"Дълго време работехме над това да изградим отбор, чиито футболисти могат да бъдат пълноценно замествани. Това е важно, ако искаме да постигнем нещо значимо", каза селекционерът на тима.

Думите на Льов намират своето потвърждение в головете на влезлите Андре Шюрле и Марио Гьотце на местата на Лукас Подолски и Месут Йозил.

Само допреди няколко месеца Германия не бе в състояние да поддържа качествена резервна скамейка. През февруари например Льов направи няколко необмислени смени в контролата с Италия, от което пострада атаката, а крайният резултат бе 1:1. В петък вечер Шюрле и Гьотце, които все още не са със статута на титуляри, реализираха попадения, малко след като бяха пуснати на терена.

Всеки един от тях добави от своята уникалност към играта на отбора, като особено впечатляващо бе как това се отрази на стила и ефективността. И това не е никак случайно. На всеки един играч са дадени специални инструкции според неговата специфика как да се интегрира към схемата на игра на Бундестима.

И въпреки че мнозина считат как прекаленото много на брой добри футболисти на всички постове са проблем за Льов, това може да е само от полза на Германия.

Мнозина съдят по даден отбор само по 11-те, с които започва, но при една интензивна надпревара в рамките на един месец, каквото ще бъде Евро 2012, резервите могат да се окажат решаващи. Ако един Йозил например имаше качествена алтернатива на Мондиал 2010, нямаше да бъде толкова уморен във фазата на елиминациите. Сега е налице такава в лицето на Гьотце, който срещу Австрия блесна след само пет минути игра.

С Шюрле Льов има на разположение ляво крило, което може да добави още повече неща от един Подолски в нападение. Ако това не е по вкуса на селекционера, то той може да събере двамата в атака, или пък да използва единия, когато другият е наказан или контузен. Същото важи и за много други играчи на различни постове.

Доста дълго време отне на Германия да изгради дълга скамейка, каквато неминуемо ще му е необходима за предстоящия шампионат в Полша и Украйна. Прогресът на Бундестима стартира от 2004 г., за да продължи до 2012.

В момента немците разполагат с дълбочина на състава, от каквато имаха крещяща нужда. И ако Льов продължи този процес, то това ще бъде достатъчно, за да се спечели най-накрая нещо.

Oще: германия  евро 2012  йоахим льов Видео