Кубица пропуска и сезон 2012 | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Кубица пропуска и сезон 2012

Георги Иванов
23.11.2011, 11:58 (обновена 24.11.2011, 13:16)

1 от 3 снимки Назад Напред

Роберт Кубица

Снимка: © Getty Images

Роберт Кубица отложи завръщането си на пистата

Роберт Кубица официално е съобщил на шефовете от тима на Renault, че няма да е готов за началото на следващия сезон във Формула 1.

Възстановяването на поляка, който пропусна 2011 заради тежка катастрофа в рали, беше ключово за плановете на шефа на тима Ерик Булие при подбора на пилоти за догодина, когато тимът ще се казва Lotus и изцяло минава под контрола на Жерар Лопес и Lotus Group.

Кубица претърпя поредица тежки операции и вече се възстановява, а заради него тимът отложи на два пъти обявяването на пилотите си за догодина, с надеждата, че Роберт ще може да кара през 2012. Булие дори обяви, че ако Роберт е готов, то той ще може да тества с отбора през зимата.

"Въпреки че, работя усилено и през последните няколко седмици съм постигнал сериозен напредък, стигнах до заключението, че няма да съм готов за началото на сезон 2012 във Формула 1 - се казва в изявлението на Кубица, разпратено до медиите днес. - Вече се обадих на тима и ги информирах за решението ми. Това беше много трудно решение, но и най-правилното. Знам, че в тима искат да започнат колкото се може по-рано подготовката за следващия сезон и нямам право да ги бавя, не искам да отлагат още важните решения за 2012.

"Мога да кажа, че съм окуражен от възстановяването си, а лекарите ми са впечатлени от прогреса, който съм постигнал. Просто имам нужда от още време, за да съм готов на 100% да се върна на пистата. И накрая, съжалявам, че напоследък от мен идваха твърде малко новини и искам да благодаря на приятелите ми в медиите, които проявиха разбиране и ме оставиха на спокойствие да се справя с най-трудния период в живота ми."

В друго съобщение до пресата от Renault потвърдиха, че Кубица вече може да движи свободно ръката и лакътя си, както и да ходи без чужда помощ. От тима гарантираха, че ще помогнат с каквото е необходимо за пълното възстановяване на Роберт. Освен това, от Renault се надяват, че преговорите с Роберт ще бъдат успешни и договорът му ще бъде продължен до края на 2013.

"Всички ние сме много разочаровани днес, това е разбираемо - обясни шефът на отбора Ерик Булие. - Надявахме се, че Роберт ще може да кара за нас още в началото на следващия сезон в Австралия. Но той е взел много разумно решение, изцяло подчинено на интересите на тима. При нас сме като семейство и оставаме на 100% зад него и ще му помагаме с каквото можем.

"Роберт може да е сигурен, че го очакват сериозни тестове на симулатора, след това с болид от малките формули и накрая - запазили сме му време на писта, за да кара отново кола от Формула 1. В същото време, вече започваме преговори с няколко пилоти, за да направим избора си за догодина, скоро ще се знае кой ще кара за нас. Роберт трябва да продължи възстановяването си стъпка по стъпка и когато е готов напълно, ще се завърне на пистата. За нашия тим работят 520 човека и всички ние му желаем бързо и успешно възстановяване."

Настоящият пилот на отбора Виталий Петров има договор и за догодина, а за втората кола най-вероятно ще се борят Бруно Сена и шампионът в сериите GP2 Ромен Гросжан.

Oще: renault  роберт кубица  формула 1 


Още от Футбол свят


Видео