Какво следва за Бърни? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Какво следва за Бърни?

Sportcafe.bg по материали на ВВС
17.01.2014, 09:59 (обновена 19.01.2014, 09:30)
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун отива на съд в Германия заради подкупите, които е давал на Грибковски

С оглед на дългите години, в които Бърни Екълстоун управлява Формула 1 много от фактите около него се превърнаха в митове и за мнозина е трудно да се ориентират в това дали той е от лошите или от добрите. Факт е, че Бърни управлява Формула 1 от почти 40 години като за целта използва комбинация от умни решения, прецизни действия, понякога безумни изказвания и непогрешим усет за бизнес възможности. Така Бърни създаде уникалният спектакъл, наречен Формула 1, в който по уникален начин се преплитат спорт и бизнес.

Бърни превърна Формула 1 от спорт за ентусиасти в най-гледаното тв събитие в света, пред което се класират само олимпиадите и световното първенство по футбол.

По дългия си път, белязан от повече успехи отколкото провали, Екълстоун си създаде врагове и почитатели, но предстоящият процес в Мюнхен тази пролет, където той ще трябва да отговаря на обвинения в даване на подкупи, ще е най-голямото предизвикателство в кариерата му.

Дали Бърни ще се справи с обвиненията, че е давал подкупи на германския банкер Герхард Грибковски, за да улесни и насочи продажбата на Формула 1 в желаната от него посока?

В нормалния бизнес свят, отговорът на този въпрос е „не". Всеки шеф на компания, станал обект на такова съдебно разследване просто няма как да запази поста си. Но Формула 1 се различава от нормалния бизнес и Бърни не е типичният бизнесмен.

Все пак, колко шефове са оцелявали след изказвания, че жените да „домашни уреди", както и ако са изразявали възхищението си към Адолф Хитлер, който „умеел да се справя с нещата". Всъщност, Екълстоун оцеля след скандалите, предизвикани от тези му думи, както и в много други трудни ситуации.

Защо? Може би заради впечатляващите му постижения, силното му влияние върху Формула 1, както и заради успехите, които постига в печеленето на пари за шефовете си. Точно последното може да спаси работата му, стига да оцелее в делото за подкупи в Мюнхен, което е много по-сериозно от гражданското дело, свързано с него във Върховния съд в Лондон.

Още от самото начало Бърни твърди, че е невинен, но ще му е много трудно да докаже това.

През 2012 германският банкер Герхард Грибковски получи присъда от над 8 години за това, че е влез подкупи в размер на 33 милиона евро, дадени му от Екълстоун. Получаването на парите е било свързано с продажбата през 2006 на основния дял във Формула 1 на CVC Capital Partners.

Грибковски твърди, че Бърни му е платил, за да намали цената на акциите. От своя страна, Екълстоун обяви, че е дал парите на Грибковски защото той го е заплашил, че ще даде фалшиви показания за данъчните дела на Бърни. Той не искал скъпо и дълго разследване на данъчните му операции във Великобритания, затова решил да плати на изнудващия го банкер.

Дори и Бърни да се справи с двете свързани дела в Мюнхен и Лондон, в Щатите го чака още едно - заведено от финансовата компания Bluewaters, която твърди, че е дала най-високата оферта за Формула 1 през 2006, но не е била избрана за купувач.

И най-големият проблем на Бърни е друг - шефът му - президентът на CVC Доналд Маккензи заяви през декември пред съда в Лондон, че ще трябва да уволни Екълстоун, ако той бъде осъден за криминално престъпление. Дали това е краят на пътя за най-влиятелната фигура в историята на Формула 1?

Oще: бърни екълстоун  подкуп  формула 1 


Още от Футбол свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео