Дори най-силните ни съвременници биха счели древните хора за... чудовища | sportcafe.bg
Sportcafe logo

От атлети до ленивци

Sportcafe , Outsideonline.com
04.05.2014, 09:49 (обновена 07.05.2014, 13:31)

1 от 14 снимки Назад Напред

фитнес

Дори най-тренираните съвременни атлети не могат да се сравняват с предтечите ни

Дори най-силните ни съвременници биха счели древните хора за... чудовища

Ако някога се срещнете с някой от предтечите си, занимавали се със земеделие (7500 до 2000 г. пр.н.е.), той би ви забил в земята, би изритал пясък в лицето ви и би побегнал към залеза с партньора ви, преметнат през рамото му. А дори и с нечий друг партньор, преметнат през другото му рамо, вероятно никога не бихте го догонили.

Толкова сериозен е упадъкът на мускулно-скелетната структура на човека само за няколко хилядолетия.

“Дори най-тренираните съвременни атлети не могат да се сравняват с тези наши предтечи,” казва д-р Колин Шоу от изследователската група за фенотипна адаптивност, вариации и еволюционни процеси към Кембриджския университет. “Определено сме по-слаби, отколкото сме били някога.”

Алисън Макинтош, един от колегите на Шоу в лабораторията, е на същото мнение. Всъщност именно тя в своя скорошен доклад “От атлети до ленивци: промените в хората за 6000 години земеделие” твърди, че когато централноевропейците са направили прехода от общества на ловци-събирачи към земеделски такива, силата на долните крайници и цялостната мобилност на мъжете е намаляла (като този упадък е бил още по-силен при жените).

Съвременният човек не се движи толкова и е изгубил костна здравина и мускулна сила

Макинтош, докторант в Кембридж, е сравнила сканирани с лазер бедрени кости и пищяли на скелети от периода между 5300 г. пр.н.е. и 850 г. сл.н.е. После тя е съпоставила наблюденията си с изследването на Шоу за твърдостта на костите сред съвременните студенти в Кембридж, и е установила, че способността сред мъжете-земеделци да се движат в средата си преди 7300 години е била средно на нивото на съвременните състезатели по крос през пресечена местност.

Цялостната ни сила е намалява, тъй като с подобряването на технологиите и диверсификацията на задачите при мъжете и жените, хората са станали по-малко активни. Резултатът е, че съвременният човек не само е по-заседнал отпреди, но и сравнени с мъжете тогава, сме практически омаломощени. “Правим много по-малко и се движим много по-малко от нашите предтечи,” казва Роб Улф, автор на книгата The Paleo Solution.

“Скелетът ни отразява този спад на активността”

Това намаляване на физическата активност и здравината на костите води до остеопороза, влошаване на физическата форма, затлъстяване и милиард други проблеми и заболявания. Иронията е, че “имаме излишък от храна и тренираме по-добре,” казва Шоу, “но сме с наднормено тегло и не подлагаме телата си на изпитания по начина, по който сме го правили преди хилядолетия.”

“Средният гражданин на западния свят в момента е в много по-лоша форма, отколкото е бил средният ловец-събирач тогава,” казва и д-р Лорън Кордейн, професор по здравни и фитнес науки в университета в Колорадо. “Уроците, които можем да научим, не са от ранните фермери и моделите им на хранене и упражнения, а от предтечите ни ловци-събирачи. Тези примери въплъщават нормите за човешкия вид и средата, която е оформила нашия геном.”

Факт е, че ловците и събирачи само преди 15 000 години са изминавали изключително големи разстояния, непрекъснато носейки всякакви видове товар. “Те са били като цяло много по-силни от съвременните бегачи на дълги разстояния,” казва Шоу. В изследване, публикувано по-рано тази година, той стига до извода, че “хората тогава са били чудовища в сравнение със съвременния човек.”

“Това, което наблюдаваме в момента, е жалко”

Кордейн твърди, че би трябвало да се храним и да живеем повече като нашите предтечи ловци-събирачи, чиято изобилстваща от месо диета им е давала по-голяма мускулна маса и е подобрявала физическите им способности и сила. Улф допълва, че са необходими също тренировки с тежести, разтежения и особено крос през пресечена местност, тъй като той подлага на натоварване човешкото тяло по начина, по който ловците-събирачи се е налагало да прекосяват неравен терен и да изкачват и се спускат по хълмове - все неща, които са подобрявали физическата им сила.

Ако правите всичко това, може да си върнете древния потенциал, твърди Улф. “Ако хората тренират сериозно, те могат да постигнат забележителни нива на физическо развитие.” И все пак, дори той признава, че хилядолетията на уседнал начин на живот не могат да се компенсират от палео диета и тежки упражнения: “Пак няма да можете да догоните предтечите си, ако случайно бихте ги срещнали - просто ще изоставате с по-малко.”

По-добре малко, отколкото нищо, нали?

Oще: атлетика  фитнес 


Още от Футбол свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

insigne
Инсинье: Финал? Юве са свикнали да ги губят!


Видео