Ще има ли бунт на европейските гиганти? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ще има ли бунт на европейските гиганти?

The Guardian
17.12.2010, 09:22 (обновена 18.12.2010, 18:45)
Платини

Президентът на УЕФА Мишел Платини ще трябва да се справи с недоволството на големите европейски клубове

Големите европейски футболни клубове отново се насочиха към отделяне от властта на УЕФА и сформиране на Супер лига на Стария континент. Всичко това е само реакция на нарастващата власт на УЕФА и президента на футболната централа Мишел Платини.

Всъщност, големите клубове се плашат от плановете на Платини и екипа му. УЕФА планира да продава пакетно телевизионните и търговските права на шампионатите, които организира, което ще осигури по-сериозни доходи на централата. Като допълнение на това идва и все по-сериозният стремеж на УЕФА да регулира почти всичко в европейския футбол и да наложи баланс в конкуренцията на клубно ниво.

Плановете на Платини за финансов феърплей, според които клубовете ще могат да харчат до 60% от оборота си, трябва да наложат изравняване на силите в европейски мащаб и да сложат край на безкрайното пилеене на пари от страна на гигантите. Въпреки че мерките вече получиха подкрепата на Челси и Байерн (Мюнхен), няколко други клуба търсят начин да се преборят с тези ограничения, тъй като според тях, те ще спрат навлизането на нови инвеститори в спорта.

Недоволството на големите клубове се допълни и от неразбориите около избора на Катар за домакин на световното първенство през 2022. Заради летните жеги в Катар, за първи път ФИФА призна, че световното първенство може да е през януари, а това означава, че много от големите клубове ще трябва да освободят звездите си насред сезона.

Така големите клубове отново се насочиха към организирането на собствен шампионат. А това се ускорява и от факта, че във Висшата лига има все повече американски капитали, чиито представители също подпитват за организирането на затворен шампионат, който ще печели много пари.

Но засега повечето такива предположения остават непотвърдени, тъй като противопоставянето не е достигнало крайната си фаза.

Oще: катар 2022  мишел платини  сеп блатер  уефа  фифа 


Още от Футбол свят


Видео