"Какво ти става, момче", крещеше Фърги. Но как можеше да знае.. | sportcafe.bg
Sportcafe logo

"Какво ти става, момче", крещеше Фърги. Но как можеше да знае..

Sportcafe
29.11.2016, 13:28 (обновена 05.12.2016, 15:43)
монагън

Съвсем обяснимо - миналото е неизчерпаем източник на болезнени спомени за Матю, но близките му също страдат.

Футболът бил в кръвта на Матю Монагън. Харесали го от Манчестър Юнайтед, бил капитан на три различни възрастови формации на Уелс и много хора виждали у него бъдещия Алан Хансен или Кевин Ратклиф.

Но Матю издържал само два месеца като професионалист, неспособен да се пребори с призрака, вселен у него от педофила Бари Бенел и 3-годишните му сексуални издевателства.

Монагън се изтръгнал от ръцете на насилника, когато сменя Крю с Юнайтед като обещаващ тийнейджър, но едва сега някои детайли от 5-годишния му период на "Олд Трафорд" получиха логичното си обяснение.

И чак днес великият сър Алекс Фъргюсън може да разбере какво попречи на юношеския национал на Уелс да извърви пътя от талантлив младок до запазено място в историята, каквото винаги ще имат Гигс, Скоулс, Бекъм и останалите.

Матю, който е година след знаменития клас `92, живеел заедно с Роби Савидж, Кийт Гилеспи и Кевин Пилкингтън.

Често тренирал с Бекъм, братята Невил и останалите бъдещи звезди, а в двустранна игра му се наложило да пази Андрей Канчелскис.

"Пуснаха ме като ляв бек. Редовно играехме с големия отбор от 1994-а на Хюз, Брус и останалите легенди", спомня си Монагън.

Но въпреки добрите перспективи на терена, в живота винаги бил в "засада" - пиене, комар, изцепки... Често с Гилеспи, с когото още го крепи приятелство, макар и само във Facebook.

Един път Фърги толкова му се ядосал, че тикнал в ръцете му стара самобръсначка "Bic" и го накарал да се избръсне пред него. Обвинил го, че е небръснат заради поредния запой предишната вечер. "Какво, по дяволите, ти става?", крещял шотландецът.

През 1994-а Монагън напуснал след скандал с треньора от школата Ерик Харисън, с когото стигнали до бой. "Каза ми, че никога не съм бил истински капитан. Със сигурност бяха щастливи да видят гърба ми, защото бях пълен провал."

Купоните и неспазването на режима били едно на ръка, но Матю имал проблеми и на терена. Веднъж се превил на две и заплакал, твърдейки, че го боли корема.

Изпратили го в клиника за обстойни прегледи, но той избягал.

"Искаха да вкарат камера в стомаха ми, за да видят какво ми е, но аз знаех, че проблемът не е физически. Избухвах в плач заради паник атаки. Понякога дори не осъзнавах какво се случва и какво правя", обяснява бившият футболист.

"Оправдавах се със стомаха, а всичко това струваше на клуба три бона."

Матю поне веднъж седмично завършвал в кабинета на Фъргюсън. "Той е голяма личност и се опитваше да ме вкара в правия път. В един момент успя, но като цяло постоянно бях замесен в неприятности. Наложи се да ме оперират от херния, а в болничната ми стая имаше хладилник пълен с бира. Когато приятелите ми идваха да ме виждат, удряхме по няколко."

Всички в Юнайтед знаели, че Матю обича алкохола, но сър Алекс и останалите нямали дори бегла представа какво го подтиква към чашката.

Грозната истина излезе наяве, след като Монагън последва примера на Анди Удуърд и също разказа за педофилския ад, в който го е бил заключил Бенел.

В единия от случаите до къщата на насилника, на 35 мили от Крю, го закарал Дарио Грейди, който все още е директор на клуба.

Представяте ли си? Май някои неща не се променят.

Матю прекара понеделнишката вечер в общинското жилище с жена си Денис и сина им, когато историята му излезе наяве, а 20-годишното момче разбра, че баща му е бил жертва на насилие.

"Нуждая се от цигара, преди да започнем", каза Матю с мекия си уелски акцент и в продължение на повече от час разказва не само за погубената си кариера, но и за погубеното си детство.

За първи път бил изнасилен на 10, а Бенел бил допълнително окуражен да действа от факта, че родителите му са разведени, а детето - объркано.

Забелязал го по време на мач в Уелс и го поканил да се присъедини към школата на Крю.

Всеки петък майка му карала Матю до гарата в родния му град и той хващал влака за Крю - на около 120 мили. Понякога пътувал с друго момче от региона, но често и сам. Отсядал в къщата на Бенел - през всеки уикенд и всеки празник. И издевателствата не закъснели.

Приятелят му спял на горното легло, когато бил посетен за първи път. "Не знам дали и другото момче е било негова жертва. Видях го в един пъб, когато бях на 19, но не сме говорили за това", казва Матю.

Монагън твърди, че откровените изнасилвания, които е преживял са били няколко на английски земя и няколко по време на турне в Америка. "В Щатите бях на 12 и се опитвах да се съпротивлявам, но той беше огромен мъж. Опитвах се да го избутам от леглото, но не можех. И до днес не съм в състояние да спя до стена. Трябва да има разстояние. Дори, когато съм в хотел - винаги дърпам леглото."

Една миризма ще остане в съзнанието на Матю завинаги - миризмата на мокри кърпи.

"Много момчета минаваха през къщата му. Веднъж бяхме целият отбор - 15 човека. Взимаше някои от децата в леглото си. Веднъж се засякохме с Анди (Удуърд) на гарата и погледите ни се спряха за 3-4 секунди. Нищо не си казахме..."

На няколко пъти настоял пред майка си, че не иска да се връща в Крю, но без да обяснява защо.

А престъпленията се повтарялия и преповтаряли.

Бенел му казвал, че ще го подготви да стане капитан на Уелс, но само ако му се подчинява. И момчето изпълнява заповедите му в продължение на 3 години.

След като обвиненията срещу педофила се доказват през 1998 г. и той е осъден ефективно, Монагън получава обезщетение от 1200 паунда. Той се свързва и с Асоциацията на професионалните футболисти да провери дали може да получи компенсация и от Крю.

"Казаха ми, че никога не съм бил играч на отбора, а само на юношеския Рейлуей Джуниърс, така че нямам основание да търся обезщетение. Тренирахме на базата на Крю и играехме с екипи на отбора. Ако не съм бил част от Крю, как живеех в къщата на мениджъра? От асоциацията повече никога не се свързаха с мен."

Подобно на Удуърд, Монагън също говори за "обществената тайна", каквато била злоупотребата на Бенел с децата. Още тогава не можел да си обясни как всички знаят, а само в Крю се правят, че проблемът не съществува.

Отказал се от футбола, мислейки си, че е за добро.

В един момент даже имал три работи - режел дърва, бил барман и пожарникар на половин работен ден.

"Когато оставах с 20 кинта в джоба, след като си платя сметките, ми се искаше да се бях задържал поне 2-3 години в играта. Нервните кризи обаче бяха жестоки и не можех да се справя."

След скандала с Ерик Харисън и напускането на Юнайтед, получил 6 хиляди паунда от клуба.

Но отишъл на хотел и профукал всичко за месец и половина.

По-късно поиграл малко за Портмадог срещу 120 лири на седмица, но осъзнал, че и там няма да се справи заради обременената си психика и паник атаките.

Изгледал в бар в Нефин триумфа на Юнайтед в Шампионската лига през 1999-а.

"Не знам дали щях да успея в Юнайтед, но поне щях да стигна до Висшата лига и да съм нещо като Роби Савидж. Бях приличен играч", констатира уелсецът.

Съвсем обяснимо - миналото е неизчерпаем източник на болезнени спомени за Матю, но близките му също страдат.

"Има добри и лоши периоди, но страданието му е всекидневно", отбелязва с тъга жена му Денис.

"Наскоро бяхме на почивка в Турция и изведнъж излезе и седна пред ресторанта. Яденето още не беше дошло, а той изобщо не се върна."

Да говори за тайната обаче му се отразява добре.

"Откакто Анди Удуърд се свърза с мен и момчетата започнаха да говорят, а хората да разбират какво се е случвало, се чувствам по-силен", с надежда завършва Монагън.

И надежда винаги има - особено за този смел мъж с откраднато детство, който разкри на сър Алекс "какво, за Бога" не му е било наред.

Oще: англия  бари бенел  матю монагън  педофили  секс скандал 


Още от Футбол свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео