Ще пренапише ли историята си Шахтьор? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ще пренапише ли историята си Шахтьор?

sportcafe.bg
05.04.2011, 23:51 (обновена 06.04.2011, 07:25)
Рома - Шахтьор

Снимка: © Getty Images

Шахтьор ще се опита да направи още една крачка напред в Шампионската лига, този път отстранявайки Барселона

Преди няколко седмици, когато бе теглен жребият за Шампионската лига, на излъчването на церемонията по украинска телевизия в студиото бяха четирима от футболистите на тима. Въпреки че всеки от тях е привикнал с камерите, реакцията им, когато научиха името на съперника, бе неподправена. Дори неинтересуващ се от футбол човек можеше да разбере кой е фаворитът в предстоящите сблъсъци.

Първите интервюта потвърдиха това. „С най-добрият отбор в света ще бъде трудно, но футболът си е футбол", коментира Дарио Сърна. „Да, това е най-добрият клуб, който съществува в света в момента, но ние също сме добри", допълни Ярослав Ракицки. „За нас това е финалът", категоричен бе Дмитрий Чигрински.

На 3500 км от Донецк, в топлата и слънчева Барселона, атмосферата бе доста по-спокойна. Футболистите, треньорският и административния щаб гледаха заедно жребия.

Играчите спазиха традицията и си организираха вътрешно тото - кой ще познае съперника. То се провежда по идея на Жерар Пике, прихванал традицията при престоя си в Англия. Минималният залог е 50 евро. Този път успехът бе за Шави и двама души от администрацията.

Пътят, който Шахтьор измина преди да стигне до този мач обаче е доста по-дълъг от един сезон. Историята на украинския тим се пише вече 15 години. Днес ежегодният бюджет на клуба е повече от 100 милиона долара.

Шахтьор разполага със собствен, ултрамодерен стадион за почти 52 000 зрители, който струва почти 400 милиона долара на клуба. Освен това Шахтьор има собствена школа, издръжката, на която струва почти по 10 милиона долара. Трудно е да се повярва, че преди 15 години на това място е царяла разруха.

За собственика Ринат Ахметов (който е и най-богатият човек в Украйна със състояние в размер на 17,8 милиарда долара) тази футболна аритметика е още по-потресаваща. За 15 години той похарчи 1,5 милиарда долара по клуба. Средствата обаче позволиха на Украйна да си спомни за Шампионската лига. И то след 12 години пауза...(последният местен тим стигнал до четвъртфиналите бе Динамо Киев на Валери Лобановски)

Успехът на Шахтьор бе признат дори от големия съперник на Ахметов - президентът на Динамо Игор Суркис. „Класата на треньора Мирча Луческу, конкретната работа върху резултатите и мощното финансиране са в основата на добрите резултати на тима", отбелязва Суркис.

Ултрасъвременната преливаща от стъкло „Донбас Арена" - стадионът, на който играе Шахтьор, контрастира на урбанистичния пейзаж на Донецк. Животът тук е доста труден, но феновете се радват на футболния тим. „Хората ходят на мач като на празник. За десетките хиляди привърен женици на тима да отидат на мач е своеобразен отдушник", разказва 64-годишен фен на състава.

През тази година Шахтьор навършва 75 години, но онзи Шахтьор и настоящият са твърде различни. През 1995 г. в живота на тима започва нов етап след като взрив на трибуните убива тогавашния президент Ахат Брагин. Година по-късно мястото му е заето от Ринат Ахметов.

Настоящият президент като дете предпочита бокса и ръгбито, дори професионално се занимава с първия. Произходът на богатството му и до този момент остава тайна, но парите му позволиха на Шахтьор да направи вложения, които преди това бяха немислими.

Големият успех обаче не са парите и тяхното количество, а в това че съществува стратегия за тяхното изразходване. В клуба активно използват чуждестранния опит и съвсем целенасочено искаха за треньор европейски специалист. Така в тима се озовават Невио Скала, Бернд Шустер, а накрая и Мирча Луческо.

Съшото важи и за играчите. През 2000 г. за рекордните в онзи момент за украинския футбол 3,3 милиона долара в Донецк пристига Джулиъс Агахова, който World Soccer по това време определя за един от най-големите таланти в световния футбол. Днес нигериецът продължава да рита в Украйна, но в по-скромния Севастопол.

Най-скъпият трансфер в историята на Шахтьор пък е мексиканецът Нери Кастильо - 21,2 милиона долара. В настоящия състав от 27 картотекирани футболисти 12 са чужденци, 7 от тях - бразилци. Сумарно играчите на Шахтьор в момента струват 117,8 милиона долара, което в общоевропейски план е доста прилично.

Заедно с привличането на таланти обаче се развива и обширната структура на клуба - стадион, база, музей. За десет години щабът със сътрудниците се е увеличил три пъти и сега включва 900 души. На ключовите позиции са големи европейски специалисти.

Школата, която се ръководи от специалист от Холандия е най-важното звено в структурата на клуба днес. „Зрелищната игра на бразилците се харесва на феновете, но Шахтьор трябва да изгражда и собствени играчи", категорични са в украинския тим. В школата се обучават 200 деца между 7 и 19 години, а целта й е всяка година по един играч от нея да се налага в мъжкия тим. През този сезон такъв е Ярослав Ракицкий.

Сериозните инвестиции на Ахматов предизвикват само един въпрос: Защо? „Президентът е влюбен във футбола", обяснява генералният директор Сергей Палкин. Неотдавна международната федерация по футболна история и статистика призна Шахтьор за най-прогресиращия отбор през ХХІ век. Само преди десетина години тимът не попадаше в първите 1000 тима в света, а сега е 18-о място.

Така след 15 години и повече от милиард долара вложени от Ринат Ахметов, Шахтьор ще излезе на легендарния Ноу Камп - най-големият стадион в Европа. С това съставът се приближава с още една крачка към мечтата на своя президент.

„Преди две години казах, че ще спечелим Купата на УЕФА и се случи. Днес казвам, че имаме всичко, за да стигнем до финала на Шампионската лига", категоричен е румънският защитник Разван Рац. А дали те отговарят на реалността ще разберем още утре.

 

Oще: барселона(  донбас арена  ринат ахматов  шампионска лига  шахтьор (донецк) 


Още от Футбол свят


Видео