Мика Хакинен: Шуми е трагичен | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Мика Хакинен: Шуми е трагичен

The Staff
18.11.2010, 17:27 (обновена 19.11.2010, 16:39)
Мика Хакинен

Снимка: © Getty Images

Мика Хакинен не пожали някогашния си съперник Михаел Шумахер

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен определи някогашният ги голям съперник в битката за титлата в края на 90-те години Михаел Шумахер като "трагичен бивш герой" при завръщането му на пистата през сезон 2010.

42-годишният Хакинен търпеливо изчака края на сезона и едва тогава даде мнението си за представянето на германеца. А мнението на Мика е важно, тъй като на няколко пъти през годините Михаел е заявявал, че финландецът е единственият съперник, от когото той наистина се е страхувал.

Легендарният финландец отправи остри критики към 7-кратния световен шампион във Формула 1 в своя колонка в излизащия в Мюнхен вестник TZ, въпреки че двамата с Михаел винаги са демонстрирали уважение един към друг.

"За мен, Михаел е трагичен бивш герой", написа Хакинен след последното състезание за сезон 2010, в което Себастиан Фетел стана световен шампион, а Шуми отпадна на петия завой след старта на надпреварата. 2010 се оказа и единственият пълен сезон в кариерата на Михаел във Ф1, в който той не успя да се качи на подиума.

"Питам се, защо по дяволите, Шумахер се върна на пистата. Той е най-успелият пилот в историята на моторните спортове, но се движи назад в колоната, при това в Абу Даби направи безумна грешка малко след старта, която едва не му струва живота."

Хакинен коментира завъртането на Михаел в първата обиколка на излизането от петия завой, след което Витантонио Лиуци не успя да го избегне и се удари в него, като колата му подскочи върху автомобила на немеца и едва не го удари в главата.

След това Шумахер призна, че се е уплашил и дори е ходил до медицинския център за преглед, но по-късно заяви, че не се е отказал да се бори през 2011.

"Каква трагедия за германците можеше да се окаже това състезание - при това в деня, в който триумфира Фетел и спечели титлата", допълва Хакинен. "Какво още има да доказва пилотът, който е спечелил най-много титли, победи, успехи в моторните спортове? Според мен, Шуми малко по малко руши бляскавото наследство, което беше оставил след себе си, руши си имиджа.

"И, честно казано, няма никакво значение защо той върви по-назад - дали е по технически причини или просто не може да поддържа темпото на по-младите пилоти."

Все пак Мика призна, че разбира желанието да Михаел да се върне на пистата след тригодишна пауза.

"Аз също се върнах в състезанията след три години - за Mercedes в DTM", припомни си финландецът. "И също трябваше да призная, че макар и да съм световен шампион, никой не се съобразява с мен и никой няма намерение да ми прави подаръци на пистата само защото съм по-възрастен или по-успял.

"Успях да взема едва три победи в DTM. Не можеш да спреш хода на времето, нито да го върнеш обратно.

"Честно казано, с Михаел никога не сме били близки приятели, за мен Михаел винаги е билтвърде арогантен."

Oще: mercedes  мика хакинен  михаел шумахер  себастиан фетел 


Още от Футбол свят


Видео