Хомосексуалността във футбола: Мисията (не)възможна | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Хомосексуалността във футбола: Мисията (не)възможна

Sportcafe , по Get French Football News
06.06.2019, 14:47 (обновена 09.06.2019, 08:43)
Фенове

Снимка: © Getty Images

Той е футболист, французин. Все още действащ, но играе в чужбина. Той е първият от толкова висок калибър, който говори за този проблем в най-великата игра. Ужасен от евентуалните последствия, няма никакво намерение да разкрива самоличността си. Толкова се страхува, че постоянно излиза с различни жени или с една и съща, но продължително време, за да не всява никакви съмнения у другите.

„Да, все още е табу“, каза президентът на Френската футболна федерация (ФФФ) Ноел льо Грает през март, когато бе запитан от „Льо Фигаро“ за хомосексуалността във футбола. И беше прав. Но по-стряскащото от „табу“ е „все още“.

През 2011-а журналистът Александре Биру от сайта Sharkfoot разследва случая. Младият фен на Марсилия си урежда интервюта с все още неутвърдени футболисти и им задава въпроси по различни теми. Но във всяко не пропуска да засегне темата с хомофобията. По стечение на обстоятелствата, Александре се сприятелява с един от тях, когото в името на историята ще наричаме Лукас, въпреки че това не е истинското му име.

Но в една обикновена вечер, 18 месеца след интервюто, всичко се променя с едно телефонно позвъняване

„Обади ми се и плачеше. Помоли ме да дойде у нас, за да се видим, защото не издържал повече – разказва Александре. По онова време Лукас е ключов играч в един от Топ 3 отборите в Лига 1 и започва да изгражда име, което вече надхвърля пределите на Франция. Бързо, Александре се превръща в изповедник на човек, който няма на кого да разкаже историята си.

И когато казвам никого, имам предвид никого – продължава Александре. – Това, което сподели с мен – човек, който познава от две години, беше сериозно.“

Александре говори за „психоза“ при трима хомосексуални футболисти, които интервюира. „Всички вярваха, че ако се разчуе, с кариерите им е свършено: „Спонсорите ще ме изоставят. Ще ме обиждат навсякъде, където играя. Ще изгубя всичко, което ми носи радост в живота.“ Един от другите двама наскоро е сложил край на кариерата си, след като е играл в Лига 1 и Лига 2. Другият е национал на Франция до 21 г.

„Това, което най-много ме шокира, бяха стратегиите и лъжите, които бяха нужни, за да се покрие всичко. Малко е смешно даже, но когато говорих с мой приятел за това, му казах, че вече съм виждал въпросния футболист по барове как пие шампанско с различни жени. Но всичко е напълно в името на двойния живот. Дали е искал от жените да се преструват заради него? О, не. Той лъжеше и жените, за да изглежда всичко максимално достоверно. Възползвал се е от жени, които е възможно дори да са били влюбени в него.

Веднъж Лукас призна, че е глупаво да действа по този начин, но отказа всякакви допълнителни въпроси по темата. Параноята му растеше до степен, че отказваше предложения за неангажиращ секс с жени от страх, че може да са изпратени от някого с друга цел.

Лукас признава, че е наричат с всякакви вариации на думата гей като „кралица“, „женчо“ и др., но никога с умисъл да бъде обиден: „Казвали са ми различни неща, но без да искат да ме наранят. Всичко се случва в нормални ситуации – на тренировки, на мачове. Всички говорят така помежду си, за да се надъхат. И никой няма проблем с това. Дори аз. Вече го смятам за нормално, въпреки че не би трябвало да е.“

През 2010-а Лукас пише писмо до ФФФ, в което се оплаква, че е жертва на хомофобия. Там също използва друго име и се представя за играч от аматьорските лиги. Така и не получава отговор.

„Малко по малко, започна да се отчуждава. Изолира се дори в съблекалнята. Пристига на тренировки с торбички под очите. Заради всичко, което се случва, не може да спи през нощта. Пораствайки, започна да се харесва все по-малко и по-малко. Това се отразява и на представянето му на терена, за което клубът поиска обяснение. Но никой не се сети да го пита дали има друг проблем и дали се нуждае от помощ или подкрепа.

Преживя трудно раздялата с клуба. Почти не спеше през нощта. И тук не говорим за обикновените обиди от трибуните. А за факта, че никой в клуба не успя да стигне до него“, казва още Александре.

Единственият открито гей футболист във Франция и до днес си остава Оливие Руйе. Той се отказа от футбола през 1990 г., но говори публично за това едва през 2008 г. Но темата е табу не само във Франция.

„Не мога да твърдя, че историята, която ще ви разкажа сега, е 100 процента истина, но двама човека ме увериха, че преди началото на Евро 2016 се очаква трима играчи да разкрият хомосексуалността си пред английската преса по едно и също време – разказва Александре. – Това обаче така и не се случи.

Тогава говорих отново с въпросните двама човека и им казах, че информацията им е била пълна лъжа. Но те ми разказаха как играчите са се разубедили в последния момент, след като спонсорите им са ги натиснали. Била е създадена цяла организация, която да оказва натиск върху тях и затова нищо не се е случило.

Не знам дали е вярно, или не, затова трябва да го приемете с въпросителна. Но подобни истории се чуват от време на време и винаги си казваш, че най-накрая моментът е настъпил. А всъщност той така и не идва.“

Борбата срещу хомофобията не е нова. „Нещата започват да се променят, но пътят е дълъг“, казва Лукас през 2011 г. Въпреки всичко, осем години по-късно има повод за оптимизъм: „Обичам футбола прекалено много, за да го напусна заради хомофобията. За щастие, удоволствието, което получавам от играта, и приятелите, които създадох, благодарение на нея, са по-силни от гласовете и възгледите на няколко идиоти. И това е истинската причина за надежда.“

Oще: история  футбол  хомосексуализъм  хомофобия 


Още от Футбол свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

33 Mako | 14.06.201922:07

Хммммм, кифтето се кифтна и загуби всякакъв интерес към буйно заявения от самото него стремеж към разяснителна работа сред народонаселението...
Хе, хе Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

32 Mako | 11.06.201923:50

kifte | 11.06.201923:14

Да ти разяснявам ли, как стигнах до този извод?
====================================

Не е особено ясно към кого се обръщаш, , ама давай - разясни стигането!
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2019, 09:58

31 kifte | 11.06.201923:14

Имаш психически проблеми - тежко детство вероятно. Егото ти е огромно, а не си особено интелигентен. Вероятната травма с времето те е превърнала в психопат.
Или просто си роден психопат. Да ти разяснявам ли, как стигнах до този извод?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

30 Specifier | 11.06.201911:39

НЕПОНЯТНА МИ Е

логиката на изразяване от страна на уважаемият форумен писател deoswin.
Не мога да я разбера, колкото и да се напъвам.
Изглежда съм много тъп, за което горчиво се разкайвам.
Обръщам се, най-смирено, за помощ и наставления по казуса, към прогресивното форумно съсловие...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

29 Mako | 10.06.201923:47

deowin | 10.06.201922:58

Винаги ме е впечатлявало колко перфектно си пасвате на интелектуално равнище когато се съберете няколко индивида от същия подвид и почнете да си припявате един на друг
======================================

Пред мъдрите ти очи се кипри комплект от твои твърдения. Които са, меко казано, конфузни. Никакво внимание към собственото ти монументално творчество.... Зает си с друго. С пикаене на газ.
Пикай, Свръхо, пикай!
И, моля те, не забравяй да си нашепваш тихо на ушенцето колко си кохерентен и колко тези тук пък са едни нищожества! Действа успокояващо при пикаене на газ Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 10.06.201922:58

Винаги ме е впечатлявало колко перфектно си пасвате на интелектуално равнище когато се съберете няколко индивида от същия подвид и почнете да си припявате един на друг. Внушителен синхрон, поразителна хомогенност и пълна взаимозаменяемост.
https://bit.ly/2apWiZL
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

27 Mako | 10.06.201921:52

deowin | 10.06.201921:26

Плъхът отново гордо писука, че хората странят от него заради острите му зъби и могъщите му мишци, а не просто заради гнусния му вид и противна миризма.
Несъмнено е възможно.
Просто не изглежда особено вероятно.
Но плъхът не разбира от вероятности. Плъхът е силно комплексиран (разбираемо, все пак е мизерен плъх), и затова единственото му занимание в живота е да си чеше самолюбието.
===================

Това го е отпрал същият човек, който в същата тема е скромно се е самоописал като:

===

deowin | 07.06.201901:42

се отнасям (или поне искрено се опитвам да се отнасям) равноправно към хората независимо от техния цвят на кожата, сексуални предпочитания и прочие

===

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

26 deowin | 10.06.201921:26

Плъхът отново гордо писука, че хората странят от него заради острите му зъби и могъщите му мишци, а не просто заради гнусния му вид и противна миризма.
Несъмнено е възможно.
Просто не изглежда особено вероятно.
Но плъхът не разбира от вероятности. Плъхът е силно комплексиран (разбираемо, все пак е мизерен плъх), и затова единственото му занимание в живота е да си чеше самолюбието.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

25 Mako | 10.06.201920:45

deowin | 10.06.201916:18


Не можеш ли поне да измислиш нещо оригинално за да оправдаеш поредната си безмерна глупост
===============================

Както и предположих, нито дума по онова, с което те забих. Значи е било болезнено, много болезнено Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

24 Bichkiiata | 10.06.201919:26

Вчера бях на посещение ... и съседа (гей) от балкона си се развика да ходим при него, защото имал много храна. Отидох аз с още две жени и дъщеря ми на 11 години. Човека се беше приготвил, аз още като ни покани направих кьопоолу и го замъкнах, ядохме пихме, бъзикахме се на тема секс и т.н. Аз му казах, че според Путин е болен и да ходи да се лекува, ама по-добре да си седи такъв какъвто е, мака, че с възрастта ( на 70 години е ) изперква и става все по- и по-асоциален, което той самия си го признава. Някога като бях на 20 години и аз скачах на хомосексуалистите предполагам различното плаши или притеснява повечето хора. Сега одъртях и виждам света от много повече ъгли.
   

оценка

+1 -0


Видео