„Златната топка”? Разбира се, че е за Шави | sportcafe.bg
Sportcafe logo

„Златната топка”? Разбира се, че е за Шави

Йохан Кройф , El Periodico
03.01.2011, 15:04 (обновена 04.01.2011, 15:04)

1 от 3 снимки Назад Напред

Шави, Барселона

Снимка: © getty images

Според Йохан Кройф Шави трябва да получи "Златната топка" след седмица

Само след седмица ще отпаднат всички съмнения за това кой е най-добрият футболист в света за последната година - Шави, Меси или Иниеста. Един от тримага ще получи "Златната топка" за 2010 г. Всички те са възпитани от един отбор, което говори за потенциала, който клуба има.

Футболът, който този тим показва е прост - 11 играчи, една топка и постоянно движение. Всички те, както и техният съперник, разполагат с терен с размери 60 на 100 метра, но решителните им действия се осъществяват на пространство не по-голямо от половин метър. Затова да избереш най-добрият е трудно.

По своите изключителни индивидуални качества това безспорно е Лионел Меси. По контрола върху топката, по невероятната скорост, по авторитета и важността не на един, а на две от попаденията си, по особеното си значение за отбора това е Андрес Иниеста. По стабилността и постоянството, по способността да бъде диригент на футболния оркестър и човек, неподвластен на времето това е Шави Ернандес.

Меси сега е още по-добър, отколкото бе преди година когато спечели "Златната топка", при това с рекорден брой гласове. Ако му предоставите малко пространство в близост до наказателното поле и му дадете топката ще получите максимален коефициент на полезно действие. Добавете към това факта, че ако не бележи сам, то задължително изработва попаденията на останалите. И потенциала му сякаш продължава да расте.

За да стане всичко това обаче останалите от отбора са длъжни да поработят добре в тила. Неголямата крачка на аржентинеца назад е прекрасна и ефективна ако е последвана от такава напред на съотборниците му. Съвършенството на паса е благодарение на избора на правилния момент, скорост и постройка. Колективното в този случай е над личното.

Главната цел естествено е попадението. Зараждането му обаче започва доста назад. Оше от Валдес, който предотвратява попадението на противника, когато е необходимо и започва атаката на своя тим. Продължава през защитниците, чиято задача е да продължат съзидателната работа. Следва участието на полузащитниците и нападателите.

За да работи всичко както трябва от защитата до нападението, от десния фланг до левия е необходим диригент на оркестъра. Някой, който да съчетава в себе си власт, скорост и пауза. И да прави всичко това с топката. Да може едновременно да даде възможност на тима да отдъхне, като намали темпото и в следващия момент да го превърне в господар на събитията като ускори развоя на действията. Отново с топката, мълниеносно, когато той реши кога. Ето защо се прекланям пред Шави. Защото именно той е човекът, който е способен да организира действията на своите съотборници, разбивайки играта на части.

Прекланям се и заради ефективността и стабилността му. Въпросът не е в това колко мача е изиграл той през последната година, а в това колко е пропуснал. Там където Меси загуби - на световното първенство в ЮАР, Шави триумфира като шампион. Там където Иниеста стана герой на цялата страна, отбелязвайки победното попадение на финала, Шави се превърна в съавтор на този краен успех.

Разликата между двамата не е толкова в случилото се по време на самото първенство, а в месеците преди него. Докато Иниеста пропусна началото на сезона заради контузия, Шави играеше. При това не на приливи и отливи - днес за 4, утре за 10. Във всичките си мачове той заслужаваше 8,5. Освен това въпреки отсъствието на по-дълго време за почивка и постоянната болка от контузиите Шави продължава да подържа високото си ниво. А това го различава от всички останали играчи.

Меси може и да не спечели трофея през тази година, но аз знам, той знае, всички знаят, че той може да вземе три или четири пъти „Златната топка". На неговата възраст, с този опит и това качество на играта, които притежава той може да прати в историята играчи като Платини, Ван Бастен и мен самия, които сме печелили това отличие по три пъти. Във всяка друга година, без тази, в която има световно, няма да има играч, който да победи Лео в индивидуален план. На никого не е по силите да направи на терена това, което прави аржентинския нападател.

Иниеста също може да не спечели „Златната топка" за миналата година, но той вече е в историята - на Барселона и на националния тим. А това значи повече от всеки индивидуален трофей.

При Шави е точно обратното, решаващия момент да получи признание за блестящия си сезон - сега или никога.

Има обаче нещо, което обединява тримата. Това е поведението им - на терена и извън него. Съотборниците им, приятелите и роднините им го отбелязаха неведнъж. Меси, Шави и Иниеста са изключително скромни и обикновени момчета, които могат да служат за пример на всички млади футболисти.

Oще: андрес иниеста  барселона  златната топка  йохан кройф  лионел меси  шави ернандес Видео