Краят на една легенда | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Краят на една легенда

The Staff
08.11.2010, 10:26 (обновена 15.11.2010, 07:20)
Хайле

Снимка: © Getty Images

Легендарният Хайле Гебреселасие сложи край на кариерата си, след като не успя да завърши в Нюйоркския маратон вчера и по-късно на пресконференцията се разплака, докато обясняваше защо се отказва.

37-годишният етиопец се оттегля след 18 години в голямата лека атлетика, като в този период спечели два олимпийски златни медала, осем световни титла и постави 27 световни рекорда.

В Ню Йорк Хайле почти стигна до 26-я си километър и спря заради проблеми в дясното коляно, които го тормозеха още преди старта на състезанието.

"Никога досега не бях мислил за отказване, но за първи път приемам тази мисъл, днес стигнах края", заяви на пресконференцията Хайле. "Трябва вече да спра и да се захвана с нещо друго. Трябва да дам шанс на по-младите от мен."

Решението на етиопеца беше изненада за всички - както за обкръжението му, така и за съперниците му, тъй като Хайле вече обяви, че има намерение да участва на Олимпиадата в Лондон през 2012, а наскоро подобри световния си рекорд.

"Защо трябва да се откажа ли?", заяви при предишната си среща с медиите бегача. "Защо трябва да казвам, че ще се откажа след три или четири години, според мен трябва да спреш още в мига, в който започнеш да обмисляш нещо подобно."

В същото време етиопеца на няколко пъти е заявявал, че в крайна сметка решението за края на кариерата му ще е пряко свързано с физическото му състояние: "Тялото ми ще реши кога да спра". Явно този момент е дошъл.

Преди старта на състезанието Хайлу пусна съобщение в Twitter, че има леки проблеми с дясното коляно. Но нито дума и за това, че му предстои последното бягане в кариерата му.

Дали решението му е било емоционално, след първата му загуба в маратон от три години насам, още е рано да се каже, но звучеше твърде сериозно.

"Не съм го обсъждал с моя мениджър", призна атлетът. "Не съм говорил с никого, просто го обмислих сам. Затова реших, че е по-добре да спра сега. Малко съм разочарован, малко съм нещастен. Преди това състезание направих много тежки тренировки, които ми се отразиха, по-добре да спра сега."

Гебреселасие носи прякора "Императора" заради поредицата силни постижение през годините и вече влезе в историята като един от най-успешните бегачи на дълги разстояния.

Хайле е единственият човек, пробягал маратонската дистанция от 42,195 км за по-малко от 2 часа и 4 минути - постижението му от маратона в Берлин преди две години е 2.03,59 ч.

Лекоатлетът успя да превърне успехите си на пистата в успешен бизнес в Етиопия, където притежава голяма строителна компания и фирма за търговия с автомобили, за които работят над 600 човека. Миналата година Хайле откри и собствен хотел в един от курортите в южната част на Етиопия.

Ранното отказване на Гебреселасие в неделя позволи на сънародника му Гебре Гебремариам да спечели победата в дебюта му в тази дисциплина. Световният шампион по крос кънтри за 2009 записа време 2.08,14 ч.

Oще: маратон  ню йорк  хайле гебраселасие 


Още от Футбол свят


Видео