Новите отбори във Формула 1 имат проблеми с всичко, не само с парите | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ходене по мъките за новаците

Кевин Йисън , The Times
23.03.2010, 17:04 (обновена 23.03.2010, 17:23)
Бруно Сена

Бруно Сена записа труден дебют във Формула 1 в Бахрейн

Спонсорите на Карун Чандок се предполага, че са платили 5 милиона долара на HRT, за да се състезава индийският пилот във Формула 1. Със сигурност всеки състезателен километър на Карун ще им излиза скъп, с оглед на броя обиколки, които навъртя Чандок в Бахрейн.

В петък Карун не кара защото екипът на HRT все още не беше сглобил неговия болид HRT F1. След това в събота сутринта индиецът завъртя няколко обиколки на "Сахир", а разликата му с времената на Фернандо Алонсо и другите беше повече от сериозна. Последва квалификацията, с ниска скорост и продължителност 7 обиколки, а за Карун Гран при на Бахрейн продължи точно 2 минути 34 секунди и 479 хилядни. За това време Чандок успя да изостане с 31 секунди от лидерите и веднага след първата му обиколка той "стъпи накриво" на неравностите на завои 6 и 7, оттам излетя от трасето и финишира в предпазната ограда.

Представянето на HRT и Карун в Бахрейн придадоха на думата "мъка на пистата" ново значение. Като цяло, началото на сезона беше трудно и за трите нови отбора - Lotus, Virgin и HRT, но индиецът направо си изстрада дебюта във Формула 1.

Макс Мозли, вече бившият президент на ФИА, отвори пътя за навлизането на нови отбори във Формула 1, най-вече за да заздрави позициите си при евентуалното разцепление на световния шампионат, което миналата година през юни изглеждаше неизбежно. От четирите одобрени кандидани, US F1 остана без спонсори, а Campos Racing свърши парите предсрочно, после стана HRT, като за испанците всичко се случи в последния момент - болидите и резервните част тима стигнаха до самолета за Бахрейн 30 минути преди излитането му.

Virgin поне има потенциал да подобри представянето си, докато Lotus - воден от Майк Гаскойн, един от най-добрите технически директори във Формула 1 - се представи достойно. Но какво да кажем за HRT?

"Трябва да направиш тим във Формула 1 с качествени хора от Формула 1", обясни преди началото на сезона Гаскойн. "Няма как да влезеш в спорта с неподготвен екип. Мисля, че ние разполагаме с всичко необходимо, за да се превърнем в един добър тим и съм доволен от начина, по който започнахме сезона."

Както знаете, Lotus е основан от легендарния Колин Чапмън, с него начело тимът печели поредица титли и множество победи, а за отбора са карали Джим Кларк, Греъм Хил и Марио Андрети. След пауза от 16 години, вече с нови собственици и мениджмънт, Lotus се завръща във Формула 1.

Клайв Чапмън, синът на Колин също беше в Бахрейн и подари на Гаскойн една шапка. Същата шапка, която Колин е хвърлял във въздуха на финала, всеки път когато спечели негов пилот. Клайв зарадва Майк с пожеланието, че се надява точно този каскет съвсем скоро да му потрябва. Едва ли ще е тази година, но Майк ще си го запази. Може да сте сигурни в това.

Oще: hispania rt  бахрейн  бруно сена  карун чандок  формула 1 


Още от Футбол свят


Видео