Кочин - градът на Вашку да Гама и Димитър Бербатов | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Кочин - градът на Вашку да Гама и Димитър Бербатов

Sportcafe
23.08.2017, 17:58 (обновена 26.08.2017, 17:26)

1 от 10 снимки Назад Напред

9

Кочин е наричан Кралицата на Арабско море. Вижте в галерията.

След повече от година без отбор Димитър Бербатов се отправя към индийския Кочи, известен също като Кочин, за вероятно последното си приключение във футбола. Това е градът на новия му клуб Керала Бластърс.

Кочи е основен пристанищен град на югозападния бряг на Индия на Арабско и Лакадивско море. Той е част от окръг Ернакулам в щата Керала. Населението му е около 615 хиляди жители, а с предградията надхвърля 2.1 милиона.

Интересно е, че по територия градът се "простира" на територия от 94.88 кв. км. (Плевен е 85, а София - 492 кв. км). Той е част от Големия Кочи, който е най-голямата градска агломерация в Керала.

Известен като Кралицата на Арабско море, градът е бил важен търговски център за подправки на западния бряг на Индия след 14 в. и е поддържал огромна мрежа с арабски търговци от преди ислямската епоха.

Окупиран от португалците през 1503 г., Кочи е първата европейска колония в колониална Индия. Той остава основното седалище на Португалска Индия до 1530 г., когато вместо него е избран Гоа.

Градът по-късно е завзет от холандците и британците, а Кралство Кочин става основен щат.

Кочи се нарежда на първо място по общ брой международни и местни туристи, посещаващи Керала и е класиран като шестата най-добра туристическа дестинация в Индия, според проучване, проведено от Nielsen Company от името на списанието Outlook Traveller.

Кочи е домът на южното военно командване на индийския военноморски флот и щаба на индийската брегова охрана, свързан с въздушен ескадрон, наречен Въздушна ескадрила 747.

От древни времена Кочи е бил търговски център, известен на гърци и римляни, както и на евреи, сирийци, араби и китайци. Пристанището става стратегическо след като наводнение разрушава порта на Кодунгалур през 1341 г.

Повече от век и половина по-късно в Кочин е основана първото европейско селище в Индия - през 1500 г. от португалския мореплавател Педру Кабрал.

Именно в този град през декември 1524 г. умира и е погребан легендарният Вашку да Гама. Тленните му останки са върнати на Португалия през 1539 г.

В следващите столетия се случват редица исторически събития в региона.

В началото на 19 в. холандците, страхувайки се от избухналата война в Обединените провинции, подписват договор с Великобритания през 1814 г., според който Кочи е предаден на Обединеното кралство в замяна на остров Банка. Има обаче доказателства за английско присъствие в региона още преди подписването на споразумението.

В началото на 20 в. търговията в пристанището процъфтява и то има нужда от модернизиране. Привлечен е прочутият пристанищен инженер Робърт Бристов, който в продължение на 21 години работи неуморно, за да го превърне в едно от най-безопасните пристанища на полуострова.

Икономическият растеж продължава след реформите в Индия, въведени от централното правителство в началото на 90-те години.

В Кочи се гордеят и с най-високото ниво на грамотност в страната (93.91%) и най-високата средна продължителност на живот (74 години).

Измежду всички индийски щати Керала е с най-малък брой убийства, а престъпността почти липсва. За нея са взети мерки още през 19 в., когато са въведени закони, подобни на ханкрумовите.

Според климатичната класификация, Кочи се характеризира с тропичен мусонен климат.

Близостта му до екватора и крайбрежната му локация са причината за малки сезонни амплитуди с умерени до високи нива на влажност. Годишните температури варират между 23 и 31 градуса, като най-висоикят температурен рекорд е 36,5, а най-ниският - 16,3. Часовата разлика с България е 3:30 часа (когато там е 15:30 ч., тук е 12:00 ч.).

Що се касае до новият отбор на Бербатов - Керала Бластърс, той е съвсем млад клуб, създаден на 27 май 2014 г.

Собственици на отбора са един от най-известните индийски състезатели по крикет Сачин Тендулкар и предприемачът Прасад В. Потлури. Отборът е кръстен на Тендулкар, чиито прякор е Мастър Бластър.

В тима през лятото вече бе привлечен Уес Браун, а след него бе осъществен и трансферът на Димитър Бербатов. Очаква се в състава да пристигне и Жулио Баптиста-Животното.

Вижте в галерията снимки от Кочин.

Oще: бербатов  димитър бербатов  индия  керала бластърс  кочи  кочин 


Още от Футбол свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео