Арсен Венгер: Пазете звездите! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Арсен Венгер: Пазете звездите!

Лора Уилямсън , Daily Mail
15.09.2010, 13:52 (обновена 15.09.2010, 15:10)
Арсен Венгер

Арсен Венгер е самотен в битката си за по-чиста игра на терена

Може би най-после призивите на Арсен Венгер за по-чиста игра ще бъдат чути. Тежката контузия на Антонио Валенсия, получена снощи в мача срещу Глазгоу Рейнджърс отново насочи вниманието на медиите към агресивните сблъсъци, които могат да извадят всеки футболист от игра за цял сезон. Както стана с Валенсия, а това бе потвърдено и от мениджъра на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън.

Венгер от 14 години насам повтаря, че защитниците трябва да играят чисто срещу нападателите, а противниците на Арсенал твърдяха, че той се опитва да предпази разглезените звезди на тима му.

Всъщност, французинът винаги е настоявал, че футболът трябва да е красива игра, а не поредица от брутални сблъсъци.

Сега, Венгер се обади отново, малко преди инцидента с Валенсия - този път заради контузията на Абу Диаби. В събота Пол Робинсън от Болтън атакува агресивно полузащитника и го извади от игра.

Венгер описа нарушението като "много лошо влизане", а тонът му казваше всичко - огорчение и разочарование, че никой не чува гласа му. Арсен може би вече е наясно, че битката му изглежда все по-обречена и едва ли ще успее да се пребори с грубостите на терена.

"Не знам дали някой взима насериозно оплакванията ми", заяви вчера Венгер. "Съжалявам единствено за това, че аз съм единственият, който обръща внимание на тези неща, а всички други се опитват да изкарат нещата така, все едно постоянно се оплаквам.

"Когато прочета заглавие от рода на "Венгер се оплаква защото играчите му са контузени", какъв е смисълът да повдигам отново темата? Хора си казват: "Ясно, това е неговият отбор и той иска да предпази играчите си, това са неговите интереси." Всъщност, не е така, аз искам цялостно подобрение на футбола.

"Ако обичаш футбола, трябва да защитаваш футболистите, които играят чисто. Не мога да преглътна тези, за които феърплеят не означава нищо.

"Обичам английския футбол, но тук публиката се интересува повече от скандалите, отколкото от предпазването на футболистите на терена."

Според Венгер, има решение на проблема и то вече е заложено в правилата на играта. А Арсен държи да се разбере, че той не иска футболът да стане неконтактен спорт.

"Най-много мразя, когато видя някой играч, който не играе със сърце и избягва сблъсъците", поясни французинът. "Но трябва да се прави разлика - всички трябва да са наясно, че футболистите трябва да играят за топката, а не да търсят самоцелно сблъсъка.

"Красотата на футбола се крие в това, всички да играят отдадено, със страст, но без да прекрачват границите.

"Когато футболистите се пазят твърде много, също е скучно. В някои страни съдиите дават нарушение при всяко леко побутване или игра рамо в рамо. Предпочитам философията на английския футбол, но трябва да сме наясно, че играчите преследват топката и само нея."

Oще: антонио валенсия  арсенал  арсен венгер  висша лига  манчестър юнайтед  шампионска лига 


Още от Футбол свят


Видео