В българския футбол вечни са само интересите | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Приятелство до следващия кръг

Дидро
03.11.2010, 08:15 (обновена 04.11.2010, 06:34)
Тодор Батков

Снимка: © БГНЕС

През пролетта Тодор Батков обяви Гриша Ганчев за човек, който “дава мило и драго и лични пари за футбола“, а след дербито преди десетина дни Ловеч стана като Дивия Запад

Непостоянство е твоето име... футболни президенте. Женска черта или не, босовете на българските клубове се вписват в придобилия митичен статут израз "няма вечни приятели, само вечни интереси".

Техните дружби не са вечни, а интересите им ги мятат като корабче из бреговете на тази придошла река от заплетени стоково-финансово-бартерни взаимоотношения, наречена "А" група.

Незабравими футболни вражди, гарнирани с люти обиди, гадни номера, че и посягане, през годините се трансформират в любезности, целувки "уста в уста" и грандиозни взаимни комплименти. До... следващия кръг, когато пак се разпалва въгленчето на враждата. Според интереса и ситуацията.

90-те години на миналия век родиха култови съперничества във футбола. Литекс и Левски се въплътиха в едни Монтеки и Капулети на родината, мачовете се превърнаха във война. Дербито между Подуене и Покрития мост измести дори от заглавията на вестниците временно "синьо-червената" война.

В един великденски сблъсък Томас Лафчис, тогава президент на Левски, изрита треньора на домакините Димитър Димитров-Херо, който го бе подразнил със среден пръст.

Клубовете се плюеха жестоко на страниците на медиите и съюз на каквото и да е ниво изглеждаше невъзможен.

люпПосле Херо води Левски, Литекс пък посегна към Люпко Петрович и Станимир Стоилов, които имат култов статут на "Герена", самият Мъри, а и "синият" вожд Наско Сираков често даваха за пример Гриша Ганчев, докато ръководеха като дует Левски... Може би забравяйки как го сочеха за мрачната сянка над футбола ни в края на 90-те години.

Сега Батков и Гриша отново са "на нож"в яростна битка за влияние върху БФС. "Ловеч е като Дивия Запад", роди изпод мустак адвокатът след 1:2 миналия кръг. Забравяйки как сам обяви Гришата за човек, който "дава мило и драго и лични пари за футбола". Не беше толкова отдавна, през пролетта го каза.

Тогава приятелския клуб на Литекс в София беше ЦСКА. През 1999 г. двата тима изиграха "страховити" мачове помежду си и си разпределиха титлата и купата. Разменяха си и привличаха помежду си играчи (Дуци Симонович, Тиаго Силва, Мурад Хидиуед), треньори (Ферарио Спасов), нещо нечувано за отношенията на Литекс с Левски.

Сега ЦСКА е най-големият мъчител на Литекс в София - ганчевият отбор няма победа в столицата над "червените" вече десетилетие. А общо е бил в 4-5 мача от над 15.

На няколко пъти мачове с Литекс предизвикват босове на армейците да изригват и искат конгрес и "глави" на съдии. Включително последната среща, в която Стефан Спасов аристократично даде дузпа за гостите, но подмина две спорни ситуации за домакините...

Мачовете на "червени" и "оранжеви" са кървави и в пълен контраст с "валсовете" по терена от края на 90-те, в които имаше откровено еротични елементи...

Славия и Левски се прегръщаха и целуваха дълго на старта на новия век, помнят се култови "приятелски" мачове на двата тима.

Сега Венци Стефанов често "кълве" Левски, а от "Герена" се смеят на президента на "белите" и го сочат като единица мярка за некомпетентност. Нещо в отношенията по тази ос се счупи, когато Венци вледени контактите си с Наско Сираков, тогава фактор при "сините". И настана война.

Но когато на Гонзо и компания им изнасяше, Венци изведнъж стана ерудит и пророк. Това бе след 2:1 за Литекс срещу Левски в Ловеч, когато в подкрепа на каузата си в обвинения на съдията, левскарите се сетиха за думи на Стефанов, че рефера ще им "реже главата" в дербито. Няма вечни приятели, нали...

Литекс и Славия имаха дори общ клуб по борба, а по-късно и по бокс. Близостта между Гриша Ганчев и Венци Стефанов бе направо плашеща, подкрепяха се при всеки спорен казус във футбола, "четкаха" се с взаимни аплаузи... Сега си пишат декларации и се "слагат на шейната" с лафове за кучета, хранене и бельо.

Примерите са десетки. Президентите упражняват чувството си за хумор за сметка на доскорошни приятели, слагат ги на дръвника и насочват народния гняв на феновете на своя клуб срещу тях.

До следващия случай, в който пак пледират за приятелство и милувки...

Oще: венци стефанов  гриша ганчев  левски  литекс  люпко петрович  наско сираков  славия  тодор батков  ферарио спасов  цска 


Още от Футбол свят


Видео