Документите за проверка! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Документите за проверка!

Дидро
08.12.2010, 08:39 (обновена 09.12.2010, 09:22)
Гара

Снимка: © Sofia Photo Agency

Гара Дембеле не е някакъв зъл гений на престъпното мислене, родил номера с фалшивата шофьорска книжка

Гара Дембеле летял по родните улици с фалшива шофьорска книжка. Издадена е със стара дата, но явно заради недоглеждане "майсторите" са се объркали и вписали време на издаване, в което Гара-та играел в Гърция и кракът му не е стъпвал у нас. А книжката удостоверява, че е минал курсове и получил талона в София.

Стряскащо звучи не толкова заради акта на нарушаване на законите, колкото заради усещането, че не е прецедент.

Сигурно е, че повечето чужди футболисти у нас минават между капките с документи, договори и работни визи. Един-два пъти ги пипваха, но някак винаги случаите се потулват на принципа "всяко чудо за три дни".

Защото Гара не е някакъв зъл гений на престъпното мислене, родил номера с книжката. Французинът вероятно просто е копирал нещо, отдавна правено и утвърдено. Възползвал се е от "услуга", която някой му е предложил още с идването у нас.

И преди хващаха легионери с нередовни документи, например Ричард в Левски с работната му виза, Гарсес в ЦСКА без книжка и Масена Моке (играл къде ли не), който пък бе с изтекъл документ за пребиваване в България изобщо. Но не са виновни тия, дето го правят, а органите, които спят.

Какво се случи с проверките, които ни обещаха с идването на власт на това правителство?

Всички помним как данъчни и контролни институции надуха мускули, че ще изринат мръсотията от футбола. Почнаха мащабни проверки на клубовете за договори, заплати, доходи и нереални данъчни декларации.

Проверяват дали Милиев си купил БМВ-то със заплатата (около 10 000 лева) или с пари под масата. Ами, разбира се, помогнал му е анексът, който има всеки втори футболист в света към заплатата си - широко разпространена вратичка за финтиране на данъчните. И засега напълно недосегаема за законите.

Според нея уж си на 2-3 хиляди месечно, ама ти дават още 10 като бонуси и натрупвания. Номерата с регистриране на минимално възнаграждение за облекчаване на данъчното погасяване ги има не само във футбола.

Но че някакви хора се разхождат у нас, взимат луди пари, а ги няма изобщо документално - това явно не е важно и притеснително за властите. Гара взима към 25 000 лева месечно, а вероятно дори не е регистриран в социалното пространство с личен и работен номер. Няма го. Фантом. Ето това е престъпление.

Ако нямате ЕГН, не плащате данъци, спрат ви с фалшива книжка или сте с 1,6 промила в кръвта, къде трябва да завърши седмицата ви? Дори да сте най-силният вратар в България, най-коравият защитник, халф - мечта или голова машина.

Oще: гара дембеле  гарсес  гърция  масена моке  ричард  софия 


Още от Футбол свят


Видео