The Great кама - новата марка с участието на Христо Стоичков в Литекс (Ловеч) | sportcafe.bg
Sportcafe logo

The Great кама

Sportcafe.bg
11.01.2012, 09:21 (обновена 15.01.2012, 10:25)

1 от 4 снимки Назад Напред

Христо Стоичков

Снимка: © Getty Images

Стоичков - треньор или рекламно лице?

Песента на Васил Найденов кънти в главите на всеки, който вижда кадрите на Христо Стоичков, усмихнат и облечен в оранжевия екип на Литекс. Сигурно се прокрадва и в иначе изтънчените слухови рецептори на чалга-специалистите, които са картотекирани като футболисти. Защо да не я пускат и в автобуса на път за тренировка?

Там най-отпред, зад шофьора, от седмица седи Стоичков. Лицето, което светът разпознава безпогрешно и светкавично. За разлика от името на оранжевото ловешко явление с 15 годишна реална футболна история. Английският в. „Телеграф" дори написа, че Стоичков станал треньор на Литекс (София). Откъде да знаят хората...

Камата е в Ловеч, за да постави клуба на картата. Но очевидно има и по-голям залог. Изненадващо набралото му инерция приятелство с Гриша Ганчев доказва, че в българския футбол вечни са само интересите.

Най-известното лице на България ще застане на билбордове и на предното, задното и страничните стъкла на китайското чудо Great Wall, а претворителят на чудото у нас и за Европа Ганчев ще позлати най-известното лице на България. Всеки е доволен. Покрай това има и един футболен отбор аз ръководене.

Литекс вече доказа, че може да стане шампион, когато си поиска. В първенството на абсурдите и нездравата конкуренция, не трябва голямо усилие за титлата. Стига да си влиятелен, да имаш стабилен отбор, без да е някаква супер класа.

Гриша Ганчев си начеса крастата в две поредни години, този сезон изглежда „дъждовен". Стоичков от своя страна добре разбира, че дори да постигне непостижимото - титла, или дори дубъл, ловешкият отбор трудно може да е трамплин за него към ново предизвикателство в нормална футболна държава.

При цялото уважение към Литекс, това е абсолютен факт. След престоя си в Ловеч треньорите обикновено се стопяват някъде из Саудитска Арабия, Кипър или в нездравата обстановка на националния отбор. Там Стоичков вече беше.

Смело може да се прогнозира, че след 2 сезона при Ганчев, Камата ще поприключи с треньорския занаят. Ще му остане, разбира се, да се появи един ден като треньор или ръководител в ЦСКА. Това, което никой няма как да му отнеме или да предотврати.

Бизнес планът с марка „Стоичков" е отлично замислен. Към Ловеч ще се генерира огромен интерес и медийно внимание. То ще доведе и до обществено такова. Край марката Литекс ще нашуми и марката Great Wall, особено след неизбежните първи хитови появявания на Стоичков в, около и върху автомобила. Така се прави реклама: голяма кола за най-големия!

В това време в отбора вероятно нещата няма да са напълно наред. Футболистите у нас традиционно са ревниви към това треньорът им да е по-голяма звезда от тях. Доказаха и го престоите на Стоичков в националния отбор, на Любо Пенев в ЦСКА и същия този Литекс, на Балъков в Черноморец...

А фактът, че Ицо ще е любимец на президента, лице на всичко в клуба, допълнително ще демотивира и без това неособено стегнатите ловешки редици.

Този брак по сметка обещава да е не по-малко интересен през 2012 г. от събитията в Левски, където държавниците леко издърпват килимчето изпод краката на Тодор Батков. Литекс обаче се цели не в атака на върховете в класирането и Шампионската лига. Ловеч иска слава, а Ганчев - продажби на великостенните коли. Докато на „Герена" ситуацията е различна и включва взимането на футболната власт.

Ходът на Ганчев изглежда политически, рекламно и маркетингово блестящ. Спортно-технически - времето ще покаже. Въпросът е да не мине китайска кола път на отбора, който се утвърди като фактор в родния футбол и е настоящ шампион.

Но изкуството (и бизнесът) искат жертви...

Oще: great wall  great wall motors  автомобили  бизнес  гриша ганчев  завод  литекс  ловеч  реклама  рекламна лице  треньор  христо стоичков 


Още от Футбол свят


Видео