Провалът на Франция зарадва ирландците | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Провалът на Франция зарадва ирландците

Марк Оджън , The Telegraph
25.06.2010, 14:56 (обновена 26.06.2010, 13:41)
Франция

Снимка: © Getty Images

Тиери Анри и Франк Рибери напуснаха предсрочно, но не колкото Анелка

Гръмкият провал на Франция на световното първенство не беше просто слаба игра и слаби резултати, трябва да добавим и изгонването на Никола Анелка, както и тоталното унижение, което преживя Раймонд Доменек. Истинска лавина от лоши новини за феновете на френския футбол.

Хайде, ирландците! Сега е моментът да си признаете. Вие ли направихте на игленик вуду куклата на Франция, че се получи такъв резил? Сигурно се радвате, знам аз.

Дори и да се радват ирландците, едва ли са стигнали чак до вуду куклите. Все пак, ирландският гняв спрямо французите беше фокусиран върху Тиери Анри. Същият Анри, който през ноември използва на два пъти лявата си ръка, за да промени хода на плейофа между Франция и Ирландия в Париж, след който бившите световни шампиони получиха билети за ЮАР, а ирландците за дома.

Но сега на световното първенство Франция даде нов смисъл на определението "тотален провал", а Анри бе почти като статист - никакви скандали, никакви разправии, та той дори не беше титуляр. Може да е го е хванало срам от Анелка.

Ирландците ежедневно се наслаждаваха на мъките и трагедиите във френския лагер. Защото на тях още им е гадно от гола на Анри - заради него тимът на Джовани Трапатони не получи шанс да играе в ЮАР.

Ако Анри не беше демонстрирал колко добре играе с ръце, мачът отиваше на дузпи, да, ирландците пак можеха да отпаднат, но поне щеше да е честно.

В Ирландия веднага потърсиха конспиративно обяснение - все пак за световния футбол е по-добре Франция да е на световното, а не ирландците. Но пък това, което видяхме в ЮАР доказва, че тази теза важи само по принцип, не и на това световно първенство.

И ирландската преса с наслада проследи срива на Франция в ЮАР.

Нито един от акредитираните журналисти от Ирландия не скриваше радостта си след всяка издънка на тима на Доменек или докато описваше "семейните разправии" в лагера на "петлите". Заедно с английските си колеги те редовно тормозеха Доменек с въпроси от рода на това дали тимът му заслужава да играе на световното за сметка на Ирландия. На същия обстрел бяха подложени и част от звездите на отбора, начело с Патрис Евра, който накрая не издържа и с половин усмивка запита ирландските репортери защо не оставят най-накрая Франция на мира.

Но журналистите не са виновни, те просто трябваше да задоволяват глада на ирландците за лоши новини от френския лагер. И съвестно си вършеха работата.

Излишно е да казвам, че в Ирландия всички са на мнение, че техният тим е нямало да има проблеми да се класира за осминафиналите, заедно с Уругвай.

Но ако това беше станало, нямаше да видим най-големия позор в историята на френския футбол. Шоуто и драмата си заслужаваше, не мислите ли?

Oще: джовани трапатони  ирландия  провал  раймонд доменек  тиери анри  франция  юар 2010 


Още от Футбол свят


Видео