Владимир Кличко направи Дейвид Хей да изглежда като момченце | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Горчив урок

Бен Дърс , ВВС
04.07.2011, 14:27 (обновена 06.07.2011, 07:26)

1 от 3 снимки Назад Напред

Владимир Кличко, Дейвид Хей

Снимка: © Getty Images

Кличко надигра Хей по всички показатели

Джон Ленън бе казал, че е роден в Ливърпул, но в Хамбург е станал мъж. За боксьора Дейвид Хей обаче може да се каже, че именно там бе направен отново момченце - от Владимир Кличко, както на ринга, така и извън него.

Около 10 000 почитатели на англичанина, които в събота отидоха за мача в Германия, имат право да се чувстват подведени и да смятат, че две години заплахи и позьорщина са си били чисто дрън-дрън.

Тъжна бе гледката на измокрените фенове на Хей, лутащи се около „Имтек Арена" в немския град, опитващи се отчаяно да хванат такси под проливния дъжд. Не че той има някаква вина за времето, но трябваше поне да направи така, че пътуването да си е заслужавало.

„Този бой постави професионалния бокс отново на картата", заяви Дейвид след мача. Всъщност, случи се точно обратното. Подобно на миналогодишния двубой на Хей с Одли Харисън, протекъл при неговото пълно превъходство, милиони зрители по цял свят, се почувстваха предадени, като този път той влезе в ролята на боксовата круша.

Цялата седмица преди мача всички говореха за него. Дори хора, които по принцип не се интересуват от този спорт. А сега е съмнително, че те ще искат отново да гледат бокс.

Дори Кличко изглеждаше разочарован от липсата на острота в играта на противника си... „Очакваше се да бъде агресивен и да се опита да ме нокаутира, а вместо това бе изключително предпазлив. Нищо в стила му не ме впечатли", каза украинецът, който вече е носител на 3 от 4-те световни титли в професионалния бокс (Четвъртата се държи от брат му Витали).

35-годишният Владимир показа класа и на пресконференцията след мача, превключвайки безпроблемно между английски, немски и руски език. Той дори благодари на британските зрители, които не спряха да го обиждат през целия мач и заяви, че провокациите на Хей преди срещата са го мотивирали допълнително.

А когато англичанинът обяви, че е играл със счупен пръст на крака, Кличко каза това, което всеки друг си помисли: „Ще ти дам един съвет. Никога не обявявай, че имаш контузия веднага след мача, защото изглеждаш като загубеняк, който се оправдава. Не звучи добре". Победа за украинеца и в 13-ия рунд!

Не пръстът на крака, който Хей развя в лицата ни, донесе голямата разлика между поражението и славната победа, която той обещаваше. Просто Кличко бе твърде голям, твърде силен, твърде ловък и твърде бърз.

Така Дейвид откри това, което и предишните 58 противника, победени от украинеца - едно е да измислиш перфектния план как да го биеш и съвсем друго е да го приложиш на практика. Това е като с пътуването във времето - някои хора смятат, че е възможно, но още никой не го е правил.

Неизтощимият и мощен Кличко даде заявка за най-добър за всички времена. В защита той е еквивалентът на средновековен замък - високи стени с непроходим ров около себе си. Неговият спаринг партньор - американецът Майкъл Хънтър, каза веднъж: „Трябва първо да победиш ръцете му, преди да стигнеш до него".

Някои от най-големите в историята на играта - Ленъкс Люис, Джордж Форман, Карл Фрох, Бари Макгуигън, бяха единодушни, че шансът на Хей да спечели мача, е единствено с нокаут. След третия рунд той сякаш дори спря да се опитва да го направи.

Иронията е в това, че Дейвид понасяше добре ударите на източноевропейския гигант. А онзи десен прав в петия рунд можеше да събори и трактор! Англичанинът игра както когато победи Николай Валуев през 2009 г. - пазеше дистанция и внимаваше. Нещо, което съвсем не е достатъчно срещу Кличко.

Загубата на Хей не е такова бедствие за него, каквото щеше да е за опонента му. Неговите критици твърдят, че този мач го е поставил на мястото му и го е разкрил като самохвалко без покритие. Да, но нека не забравяме, че Хей е бивш абсолютен световен шампион в средна категория - нещо, с което може да се гордее. А също така, както самият Кличко каза, за да предизвикаш големите, „се искат топки".

Смяната на режима в тежката категория бе желана от мнозина, смятащи, че приказливият и арогантен Дейвид Хей е именно това, от което боксът има нужда за съживяването си. Но явно ще трябва да почакаме още.

Кличко надигра съперника си във всички компоненти на играта - технически, физически, на ринга и извън него. И ако всяка епоха заслужава своя световен шампион, то ние явно сме направили доста злини, за да получим скучноватия полиглот. Но и невероятен боец, между другото.

Сега Хей няма много опции. След срещата Владимир с голямо удоволствие го информира, че нов мач въобще не стои на дневен ред, докато среща с Витали бе възможна само при победа.

Дейвид многократно е казвал, че ще прекрати кариерата си след 31-ия си рожден ден през октомври и май наистина е по-добре да удържи на думата си.

Едва ли на много от феновете, били път до Хамбург, ще им пука особено дали той ще продължи да се бие. Но все пак имам чувството, че Дейвид ще иска да се оттегли като мъж, а не като момче...

 

Oще: бокс  владимир кличко  дейвид хей  световна титла 


Още от Футбол свят


Видео