Сър Алекс прости на Рууни, но не и на мениджъра му | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Сър Алекс прости на Рууни, но не и на мениджъра му

Джейсън Бърт , The Telegraph
18.11.2010, 11:38 (обновена 18.11.2010, 17:34)
сър алекс фъргюсън, манчестър юнайтед

Снимка: © getty images

Сър Алекс: Аз съм най-важният в Манчестър Юнайтед и така трябва да бъде

"Някои младежи получават много лоши съвети", заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън по повод кризата с новия договор на Уейн Рууни, която едва не доведе до напускането му. "Но няма нищо лошо в това да допускаш грешки, стига след това да осъзнаеш, че си сгрешил.

"Рууни се извини и подписа нов договор. Това, което искаме е Уейн да си върне добрата форма на терена. Когато и това стане, мисля, че всичко ще бъде наред."

След това Фъргюсън добави: "Момчето просто избърза. След реакцията му дойде тази на феновете, на пресата и той веднага си промени мнението, защото разбра, че е направил грешка. Така няколко часа по-късно подписа новия си договор с нас."

На въпроса дали проблемите в общуването с 25-годишния нападател са се дължали на контактите му с Манчестър Сити или Челси, които също се съревноваваха за подписа му, сър Алекс отвърна: "Никога няма да разберете дали е било така."

Рууни се върна след едноседмичен лагер в Щатите и в сряда поднови тренировки. Фъргюсън допълни, че днес ще решава дали може да ползва Уейн срещу Уигън.

Сър Алекс може и да е смекчил тона си към Рууни, но това не важи за мениджъра му Пол Стретфорд, когото шотландецът посочи като "лошия съветник", дал началото на разправията за договора на Уейн.

"В момента, в който един футболист стане по-важен от мениджъра, то този клуб е мъртъв. Цялата история на клуба отива на кино", образно обясни сър Алекс. "Аз съм най-важният човек в Манчестър Юнайтед и така трябва да бъде. Най-сериозно се притеснявам за контрола върху тима и клуба. В момента, в който един играч застраши контрола ми над тима и съблекалнята, нещата стават сериозни. Тогава трябва да решавам: струва ли си този играч да остане при нас?

"Питам се: Това отразява ли се на духа на отбора? А на резултатите ни? А на атмосферата в съблекалнята? Ако отговорите не ми харесат, но футболистът си заминава, няма спор за това."

Според 68-годишния мениджър , съвременните футболисти живеят като в пашкул и винаги държат да се покажат пред другите.

"Днешните младежи си изграждат определен имидж за себе си и имат нужда другите да ги виждат, затова носят обеци и имат татуировки", обясни сър Алекс. "Но футболистите са много по-чувствителни от другите младежи. Младежите определено живеят в различен свят, така че за да ги разбирам, трябва да се променя."

Фъргюсън направи тези силни изказвания в Доха, където беше поканен да подкрепи кандидатурата на Катар за домакин на световното първенство по футбол през 2022 година. След това шотландецът обясни и за отношенията си със собствениците на Манчестър Юнайтед - американската фамилия Глейзър.

"Поддържаме страхотни отношения", разкри сър Алекс. "Те никога не ми се бъркат, не ми се обаждат по телефона. Никога не казват какво да правя. Какво повече мога да искам? Аз съм в привилегировано положение. Чувал съм, че има собственици на клубове в Англия, които пращат sms-и на мениджърите по време на тренировките на тима."

Oще: висша лига  манчестър юнайтед  пол стретфорд  сър алекс фъргюсън  уейн рууни 


Още от Футбол свят


Видео