Ливърпул се отърва от собствениците си Хикс и Жилет! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ливърпул се отърва от Хикс и Жилет!


06.10.2010, 10:30 (обновена 07.10.2010, 14:48)
Ливърпул собственици

Снимка: © Getty Images

Омразните на привържениците на Ливърпул собственици Хикс и Жилет ще бъдат принудени да напуснат клуба

Официалният сайт на Ливърпул днес обяви, че американската компания "Ню Ингланд Спортс Венчърс" (NESV) е постигнала споразумение с борда на клуба за закупуването на неговите акции.

Американският холдинг е известeн с притежанието си на различни спортни фирми, сред които и прочутият бейзболен клуб Бостън Ред Сокс.

Сделката бе осъществена без съгласието на досегашните собственици на клуба Джордж Жилет и Том Хикс, които открито обявиха, че се противопоставят на нея.

Въпреки това останалите трима члена на управителния борд успяха да прокарат решението, което допълнително подлежи на одобрение от Висшата лига на Англия.

В официално съобщение от клубния сайт председателят Мартин Броутън, който бе назначен именно с цел да гарантира продажбата на Ливърпул, заявява:

"Радвам се, че успяхме да приключим целия процес на продажба, който бе много продължителен и внимателно обмислен. Бордът реши да приеме предложението на NESV, тъй като то в най-голяма степен се покрива с критериите, които бяхме поставили за бъдещите собственици. Философията на NESV е "всичко за победата" и те са доказали това в Ред Сокс".

"Срещахме се с тях в Бостън, Лондон и Ливърпул в продължение на няколко седмици и съм изключително впечатлен от постиженията им и тяхната визия за Ливърпул", продължава той.

Броутън също така изрази разочарованието си от факта, че собствениците Хикс и Жилет са опитали с всички средства да предотвратят сделката, но сега вече е нужно единствено да се изчакат юридическите подробности по нея, за да стане тя факт.

Битката между двамата американци и английските им колеги в борда на клуба достигна своята кулминация вчера, когато Хикс и Жилет обявиха, че имат две други отлични оферти и не трябва да се избързва със споразумение с NESV. Същевременно те се опитаха да осъществят преврат в управителното тяло на клуба минути преди заседанието, обявявайки че отстраняват управляващия директор Кристиан Пърслоу и търговския директор Йън Ейри и ги заменят със сина на Хикс Мак и неговата служителка Лори Кей Маккътчън.

Тази промяна обаче трябваше да мине през одобрението на настоящия борд, който с гласовете на двамата предвидени за отстраняване и на председателя я отхвърли.

Мартин Броутън, който е председател и на борда на авиокомпанията "British Airways" бе назначен през април в Ливърпул, именно за да гарантира, че двамата американци няма да разполагат с мнозинство, което би могло да попречи на продажбата на клуба.

Централен за цялата сага бе проблемът с дълга от 282 милиона паунда към Кралската банка на Шотландия, чийто срок по погасяването изтичаше следващата седмица.

"Премахвайки бремето на дълговете, ние ще можем да се съсредоточим върху инвестирането в отбора", заявява още Броутън.

Стойността на сделката с NESV е 300 милиона, като по-рано вчера Хикс и Жилет излязоха с прессъобщение, че се противопоставят на нея, тъй като тя "драматично обезценява" стойността на клуба.

Все още е неизвестна реакцията на привържениците на Ливърпул, които е възможно да не посрещнат със задоволство нови американски собственици, но по всяка вероятност те ще бъдат щастливи, че са се отървали от бедственото ръководство на досегашните собственици.

Oще: nesv  акции  джордж жилет  кралската банка на шотланндия  ливърпул  мартин броутън  продажба  рой ходжсън  том хикс 


Още от Футбол свят


Видео