Батков обвини офицер от ГДБОП във връзка с Казанската афера | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Батков обвини офицер от ГДБОП във връзка с Казанската афера


20.09.2010, 15:03 (обновена 21.09.2010, 08:06)
Тодор Батков

Снимка: © Бгнес

Президентът на Левски направи интересни разкрития по телевизията днес

Президентът на Левски Тодор Батков направи интересни разкрития в сутрешния блок на БТВ. Фокусът на интервюто му бе основно върху уговорените мачове в родния футбол, като босът разкри и нови факти около печално известната „Казанска афера", от която днес се навършва година.

Батков разказа за визитата си в УЕФА по-рано този месец, когато се е срещнал с висши ръководители от централата и е била обсъждана корупцията в българския футбол... „Изразена бе тревога относно ситуацията в България - че голяма част от мачовете в нашето първенство подлежат на съмнения, включително и приятелски мачове дори", заяви той.

„Уреждането на мачове е едно отвратително, гадно явление, което свежда до нула мечтите на стотици хиляди хора и труда на повечето футболисти, треньори и деятели", каза Батков. Президентът на „сините" направи уточнението, че неговият клуб не е бил обект на съмнение.

Той обяви за показна акцията, в която бяха арестувани членове на банда за незаконни залагания, сред които и бившият юноша на Левски Георги Семерджиев, като изрази мнението си, че тя е пряко следствие от това, че се е заговорило по темата след неговото посещение в УЕФА.

Година след Казанската афера, когато четиримата основни играчи на „сините"  Живко Миланов, Юсеф Рабех, Дарко Тасевски и Зе Соареш бяха пратени в Русия за трансфер в Рубин ден преди дербито с ЦСКА, а се оказа, че от клуба на Казан въобще не знаят за подобно нещо, Батков разкри името на офицера на ГДБОП, който е помогнал на обвинявания от него за аферата арменец, наричан с името Артур.

„Ще ви разкрия името на човека, който изведе Артур от България. Това е старши офицер от ГДБОП, който отговаря за борбата с незаконните залагания - Марио Костурков. Той не бе уволнен, а бе наказан. Смехотворно е обяснението - че този човек е намерил телефона му и му се е обадил и е поискал защита, защото го преследвал президентът на Левски", заяви адвокатът.

Батков припомни случая със записа на разговора, разпространен от беларуска медия през ноември миналата година, в който става дума за опит за уговаряне на мач на Рома. Според президента на Левски мачът, който е трябвало да бъде уреден, е Рома - ЦСКА от миналогодишното издание на Лига Европа.

„Беше ми съобщено, че от спецслужбите на една бивша съветска република им е предоставена пълна разработка и запис на разговор, който представлява опит за уреждане на мача на нашия опонент срещу Рома от Лига Европа. После си припомних, че в сайта на един беларуски вестник беше пуснат запис на такъв разговор, от който аз познах с ушите си един от героите на Казанската афера - така нареченият Артур. Това, което е установено, е, че той е водил разговора от Рим - две вечери преди мача с треньора на Динамо (Минск), който е бивш футболист на Рома, с молба да бъде въвлечен в интрига Франческо Тоти, за да се вземат мерки за съответния мач", каза още Тодор Батков.

Oще: артур  гара дембеле  георги иванов  жоазиньо„  казанска афера  корупция  левски  рома  тодор батков  уефа  цска  черно тото Видео